ABS-lampje brandt: wat nu?

Je bent onderweg en plots gaat het ABS-lampje branden. Je vraagt je wellicht af: ‘kan ik nog doorrijden?' Wat doet het ABS-systeem eigenlijk en waarom is het lampje opeens gaan branden? In dit blog lees je alles over wat een goed werkend ABS-systeem doet en wat er aan de hand is wanneer het ABS lampje brandt.

Hoe herken je het ABS-lampje?

Allereerst is het handig om te weten hoe het ABS-lampje eruitziet. Gelukkig is het waarschuwingslampje gemakkelijk te herkennen. Het laat de letters ‘ABS’ zien binnen een cirkeltje. Meestal is het lampje oranje, maar ook geel en rood behoren tot de mogelijkheden. Je ziet dit lampje iedere keer dat je je auto start kort even branden ter controle. Hierna hoort het lampje echter weer uit te gaan.

Wat doet het ABS-systeem?

ABS staat voor Antiblokkeersysteem. Het is een systeem dat je helpt om veilig een noodstop te maken wanneer dit nodig is. Stel, je auto beschikt niet over ABS of het systeem werkt niet. Je moet plots stoppen. Je trapt op de rem en houdt je voet erop.

De remmen doen hun werk zo goed dat de wielen blokkeren. Dit betekent dat de wielen niet draaien, maar de auto beweegt zich nog wel voort. Je raakt in een slip en verliest de controle over het stuur wat nare gevolgen kan hebben.

Anti blokkeer systeem: de functie

Het ABS houdt middels sensoren in de gaten of je wielen dreigen te blokkeren. Wanneer dit gebeurt, zorgt het systeem ervoor dat remvloeistof  wegloopt, waardoor de remdruk wegvalt.

Vervolgens brengt de pomp van het systeem de remdruk weer terug. Deze handelingen herhalen zich totdat de auto stilstaat of je je voet van de rem haalt. Zo maak je een noodstop zonder te slippen.

Wanneer gaat het ABS-lampje branden?

Een remsysteem is hydraulisch. Dat betekent dat vloeistoffen een rol spelen. In dit geval gaat het om remvloeistof. Als het peil van de remvloeistof te laag is, gaat het ABS lampje branden. Er staat dan te weinig druk op het ABS systeem.

Waarom brandt het ABS-lampje?

Het ABS bestaat uit verschillende elementen. Wanneer het waarschuwingslampje brandt, kan dit meerdere oorzaken hebben.

Te weinig remvloeistof

Zoals genoemd is het remsysteem een hydraulische systeem. Is het peil van de remvloeistof te laag dan is er te weinig druk om goed te remmen. Oorzaken van te weinig remvloeistof zijn:

  • Lek in het systeem
  • De dop die niet goed vastzit op het reservoir
  • Kapotte slangen
  • Een gebroken cilinderkoppakking

Kapotte wielsensoren of ABS sensor

Het kan zijn dat er sprake is van een defecte ABS sensor of wielsensor. Ze geven een verkeerd signaal door aan de ECU van het ABS, waardoor het lijkt alsof de ABS-unit kapot is. Dit is dus niet altijd het geval.

Tandringen beschadigd

Een andere mogelijkheid is dat de tandringen of de magneetring van het systeem beschadigd of vervuild zijn, waardoor het signaal verstoord wordt.

Kabelbreuk

Soms is het de bekabeling van het ABS die het probleem veroorzaakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kabelbreuk. Ook een doorgebrande zekering kan het ABS-lampje laten branden.

Is al het bovenstaande in orde? Dan zit het defect waarschijnlijk in de ABS-unit zelf. Zo kan bijvoorbeeld de pompmotor defect zijn.

Het voornaamste probleem is dat de auto bij een brandend ABS lampje, in het geval van een noodstop, kan gaan slippen.

Komt de auto door de APK als het ABS lampje gaat branden?

Is je auto na 31-12-2017 gebouwd? Dan komt je auto niet door de APK met een brandend ABS-waarschuwingslampje. Tijdens een normale wegsituatie zul je het systeem niet gebruiken, maar mocht je een noodstop moeten maken, dan heb je het ABS bijna net zo hard nodig als een gordel en een airbag tijdens een ongeluk.

Kun je nog naar de garage rijden met een brandend ABS-lampje?

Oké, het lampje brandt, maar hoe ernstig is dit? Moet je direct de auto tot stilstand brengen? Zoals besproken, betekent het branden van dit lampje dat het ABS niet goed werkt. Je remmen werken dus nog wel. Je hoeft dan ook niet direct aan de kant van de weg te stoppen, maar het is wel belangrijk niet met een kapot ABS door te blijven rijden. Wanneer we dit iets verder uitwerken betekent dit het volgende:

  • Brand het ABS lampje wanneer je de auto aanzet, dan is er niks aan de hand. Dit is een automatische check van de auto.
  • Als het lampje blijft branden tijdens het rijden dan heb je geen optimale situatie. Bij een noodstop is dit wel gevaarlijk. Maar er is geen sprake van enorme spoed. Zorg dat je zo vlot mogelijk een garage opzoekt.

Check goed: probleem met het remsysteem

Soms brandt naast het ABS-lampje ook het remlampje: het rode cirkeltje met het uitroepteken. Zet je auto in dit geval wel aan de kant van de weg stil. Er is een probleem met het remsysteem van je auto.

Brandt het lampje? Laat dit door een specialist uitzoeken

Heb je een brandend ABS-lampje? Laat het ABS door een specialist bekijken. Wellicht is het een probleem dat eenvoudig opgelost kan worden. Het kan ook een wat prijzigere reparatie betreffen, bijvoorbeeld het vervangen van de ABS-pomp.

Conclusie

Het ABS van je auto is een belangrijk systeem. Brandt het ABS-lampje tijdens het rijden? Ga dan naar de garage om het systeem te laten nakijken. Brandt ook het remlampje? Bel dan de wegenwacht. Doorrijden is in dit geval niet veilig meer.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

  • Kleine reparatie klaar terwijl je wacht.
  • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten.
  • Kost de reparatie meer tijd, we bellen wanneer de auto gereed is.
  • Open en transparant (in communicatie en uitstraling).

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33