Marter verjagen en bestrijden: dit zijn handige tips!
De steenmarter is verantwoordelijk voor veel schade onder de motorkap van auto’s. Heel vervelend om ’s morgens een plas koelvloeistof onder de auto te zien liggen of naar de kant moet terwijl je net een half uurtje onderweg bent. Het enige wat je kunt doen is de hulpdienst inschakelen wanneer je het probleem niet zelf tijdelijk kunt oplossen.Nog vervelender wordt het wanneer blijkt dat de slangen zijn aangevreten door een steenmarter. Want dan kun je erop wachten dat er nog meer problemen gaan ontstaan.
Steenmarter als sloper
Het slopen van slangen en kabels onder de motorkap van de auto is een vervelende bezigheid van deze marter uit de marterfamilie. De steenmarter is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de boommarter graag bij mensen in de buurt. Niet voor niets dat hij ook graag een plekje zoekt in woningen net als de gewone huismuis.
Maar van de muis heb je over het algemeen niet zoveel last. Maar een marter is een ander verhaal. Wie kent niet de verhalen van mensen die hun huis ontvluchten omdat de stank niet meer te harden is in huis.
De marter heeft namelijk een vaste plek om zijn behoefte te doen en dat gaat echt stinken na verloop van tijd naast het feit dat hij zijn territorium markeert met zogenaamde geurvlaggen. Net als het plaatsen van zijn zogenaamde geurvlaggen om zijn territorium af te bakenen.
In de woning zit de marter graag op zolder maar ook in de spouw of plafonds. Hier is de marter dan druk in de weer met het isolatiemateriaal en andere materialen waarop hij kan knagen.
Zie ook: Kapotte slang ruitenwisservloeistof door marter en Kapotte slang koelvloeistof door marter
Onder de motorkap
Dat markeren met geurvlaggen doet de marter ook onder de motorkap van de auto. Het beestje markeert zo zijn territorium ter waarschuwing voor andere marters. Wanneer een andere marter toevallig onder diezelfde motorkap komt, zal deze proberen zijn eigen geur achter te laten door eerst de aanwezige geuren te verwijderen. Dat doet hij door de bestaande geurvlakken aan te vreten en wet te krabben.
Daar komt bij dat in de isolatie- en beschermingsmaterialen van de slangen en kabels, een stof zit die de marter lekker vind ruiken. Daarom zet hij zijn tanden in dat materiaal en vernielt hij zo hele kabels en isolatiedekens aan de binnenkant van de motorruimte.
Voorkom schade door de steenmarter
Zorg ervoor dat de marter niet onder de motorkap van jouw auto wil kruipen of verjaag de marter wanneer de ruimte al in bezit is genomen door het vernielzuchtige beestje.
Je kunt voorkomen dat de marter jouw motorruimte uitkiest als verblijfplaats door bijvoorbeeld speciale geurschijven op te hangen. Deze geur komt overeen met een natuurlijke vijand van de marter en de marter zal wel 2 keer nadenken voor hij onder de motorkap kruipt.
Daarnaast kun je gebruik maken van zogenaamde een geurvlag-verwijderaar om bestaande geurvlagen te maskeren. Ook het bestrijden met ultrasoon geluid en elektronische apparaten. Deze laatste geven een elektrische schok vergelijkbaar met die van het bekende schrikdraad om weilanden. Ongevaarlijk maar wel effectief.
Verjagen en verdrijven
Je mag een marter in ons land niet vangen, laat staan doden. Het enige wat je kunt doen is de marter verjagen met bepaalde geurtjes of andere elektronische hulpmiddelen. Bij Autoprofi Hoogeveen hebben we alles van het merk Marden Stop & Go®, van special spuitbussen tot elektrische verschrikkers. Wij kunnen, nadat eventuele schade is hersteld, voorkomen dat marters opnieuw bij jou onder de motorkap kruipen. Marters verjaag je door middel van geur, stroom of geluid.
Kom langs bij Autoprofi Hoogeveen en verjaag de marter
Kom gerust lang bij ons of neem contact op en vraag naar de mogelijkheden. We zijn altijd bereid je goed en eerlijk te adviseren.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?
Heb je vragen?
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33