Peil koelvloeistof zakt, te laag niveau: Autoprofi Hoogeveen
Peil koelvloeistof zakt: wat moet je nu doen?

Peil koelvloeistof zakt: wat moet je nu doen?

Bij sommige problemen met de auto of camper is direct ingrijpen onvermijdelijk. Wanneer het peil van de koelvloeistof zakt in de camper of auto, is dit hét moment om direct te achterhalen wat het probleem is. Wanneer je doorrijdt met te weinig koelvloeistof is het risico op motorschade namelijk bijzonder groot. Een zakkend koelvloeistofpeil is gemakkelijk te herkennen:

  • De temperatuurmeter op het dashboard slaat uit naar rechts of loopt op.
  • Het peil van het reservoir zit onder het minimumniveau (gemakkelijk onder de motorkap te zien).

Herken je een van deze problemen? Dan is het verstandig om te kijken wat het probleem is en hoe dit op te lossen is.
peil koelvloeistof zakt temperatuur

Wat is er aan de hand bij een zakkend koelvloeistofpeil?

Het koelsysteem van de auto is een gesloten systeem. Dit betekent concreet dat koelvloeistof niet ‘opgebruikt’ wordt. Technisch gezien zou het koelvloeistofpeil dus niet mogen dalen. Dit heeft een reden: de motor van een auto of camper heeft constante koeling nodig om optimaal te kunnen werken. Wordt de motor te heet, dan worden verschillende onderdelen in de motor zo heet dat zij onherroepelijk beschadigd worden. Onder de risico’s het beschadigen van de onderdelen in de motor en een motor die compleet vervangen moet worden. Maar wat kan er nou aan de hand zijn?

De koelvloeistof is weg – de olie en koelvloeistof hebben een gewone kleur

Wanneer het koelvloeistofpeil lager is komen te staan, kijk je eerst naar de kleur van de koelvloeistof, de olie en het peil van de olie. Is het oliepeil nog goed en hebben de olie en koelvloeistof de juiste kleur? Dan is de kans groot dat er ergens een lek zit in de slangen, de waterpomp of de radiateur. Het is lastig om het lek te vinden wanneer je geen brug thuis hebt. De ‘truc’ om papier onder de auto te leggen om zo lekken op te sporen, werkt namelijk niet. Vaak lekt de vloeistof langs verschillende onderdelen waardoor het niet rechtstreeks naar beneden valt. Vermoed je lekkage en kun je het lek niet vinden? Dan kun je direct contact met ons opnemen voor een controle.

peil koelvloeistof zakt dashboardlampje

Doorrijden of niet?

Doorrijden met problemen in het koelsysteem is bijzonder onverstandig. Ongeacht de vraag wat er precies aan de hand is, is het namelijk altijd een acuut probleem. Het kan een kapotte radiator zijn, een verstopping of een kapotte koppakking. In alle gevallen kan de motor niet optimaal draaien omdat er niet genoeg gekoeld wordt. Onvoldoende koeling kan leiden tot grotere problemen:

  • Oververhitting van de motor;
  • Vastlopen van de motor;
  • Breken van de zuigerveren
  • Indikkende motorolie met vastlopende motor als gevolg.

De meeste van bovenstaande gevolgen betekenen het einde van de motor van de auto of de camper. Zijn er problemen met het koelvloeistof peil, dan is het verstandig om direct in te grijpen en naar de garage te gaan om de oorzaak op te zoeken.

De koppakking laten vervangen

Ongeacht de aard van de problemen ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben al het gereedschap en de kennis om de koppakking te vervangen van jouw auto of camper. Ook hebben we apparatuur om de bron van de lekkage op te sporen wanneer het niet de koppakking is. Heb je problemen met je koelvloeistofpeil en wil je de auto of camper graag blijven gebruiken? Bel dan vandaag nog voor een afspraak of kom direct bij ons langs.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen