Marters verjagen met geur! | Autoprofi Hoogeveen
Steenmarter verjagen door geur: welke producten kies je?

Steenmarter verjagen door geur: welke producten kies je?

Problemen met een steenmarter? In huis of onder de motorkap? Verjaag het diertje met speciale geuren. In dit artikel bespreken we de producten van Marden Stop & Go® voor het verjagen van marters met speciale geurproducten.

Afbakenen territorium

Een steenmarter is een territoriumdier en net als veel andere territoriumdieren markeert de marter zijn gebied door middel van zogenaamde geurvlaggen. Net als bijvoorbeeld een normale huiskat die kopjes geeft en daarmee zijn geur overbrengt met klieren op zijn kop. Deze geuren kunnen wij mensen niet ruiken, in tegenstelling tot die van de niet-gecastreerde kater die zijn territorium afbakent door te sproeien. Die kunnen wij wel waarnemen doordat deze geur zeer doordringend kan zijn. Het afbakenen van een territorium geldt als signaal naar andere marters om aan te geven dat het gebied al “bezet” is en dat een andere marter moet oppassen.

Klieren marter

De geurklieren en de reukzin zijn bij de marter zeer goed ontwikkeld waardoor ze ook de meest zwakke en oude geuren kunnen oppikken. De klieren bevinden zich bij de marter op de buik (in de liesstreek) en in de voetzolen. Daarnaast heeft het beestje ook anaalklieren.

Geur maakt gek

De marter kan slecht tegen de geur van een andere marter waardoor deze dan zal proberen de geurvlaggen van een andere marter te verwijderen door deze weg te krabben en te knagen. Daarna zal de eigen geur op dezelfde plek worden aangebracht.

Natuurlijke vijanden

De steenmarter heeft bij ons in Nederland eigenlijk alleen de vos als natuurlijke vijand. Verder zijn er geen andere dieren die het beestje aankunnen of willen want het kan zich danig weren wanneer het in het nauw wordt gedreven. Maar een marter wordt wel bang door de geur van een vijand en deze eigenschap wordt gebruikt om marters te verjagen door de omgeving en oppervlakten te behandelen met speciale geurproducten.

Geurvlag verwijderaar

Voordat andere maatregelen worden genomen om de marter te verjagen moet men de aanwezige geurvlaggen verwijderen of maskeren. Dit doe je met de speciale geurvlag verwijderaar van Marden Stop&Go®. Dringend aanbevolen voorafgaand aan elke maatregel ter bestrijding van schade door marters! Dient voor het eenvoudig verwijderen van de geurvlag van marters. Hiermee kan een riskante motorreiniging worden voorkomen. Ongevaarlijk voor elektronische onderdelen en onschadelijk voor lak, rubber en kunststoffen.

marter geur geurverwijderaar

Gebruiksaanwijzing

Spuit – bij een afgekoelde motor – de gehele motorruimte, de binnenzijde van de motorkap en de spatborden goed in. Gebruik de complete inhoud en laat deze kort inwerken. Eenvoudig met water afspoelen geen hogedrukspuit of harde waterstraal noodzakelijk.

Voordelen:

 • Goed hechtend, effectief schuim
 • Uiterst eenvoudig in gebruik
 • Onschadelijk voor kunststof, rubber en lak

Geurschijf

Na het verwijderen van de geurvlaggen is het zaak te voorkomen dat een marter opnieuw de motorruimte of andere plaats weer opzoekt om te vertoeven. Daarvoor kun je gebruik maken van langdurig werkende geur verspreiders die de marter doen denken aan een vijand.

marter geur geurschijf

De eenvoudige bevestigingsvoorziening met praktische haak maakt een individuele bevestiging mogelijk. Universeel toepasbaar in auto, huis, tuin of carport. Het grote verdampingsoppervlak zorgt voor een intensieve geurverspreiding. Met slechts één geurschijf is het mogelijk de gehele motorruimte te beschermen. Minstens zes maanden werkzaam. Voordelige oplossing, uiterst eenvoudig toe te passen. Label voor het noteren van de vervaldatum vereenvoudigt tijdige vervanging.

Voordelen:

 • Minstens 6 maanden werkzaam
 • Label voor het noteren van de vervaldatum
 • Ongeopend ca. 3 jaar houdbaar
 • Geen montage vereist

Anti-marterspray

Een andere optie is het aanbrengen van een langdurige geur op bepaalde oppervlakken. Het betreft een concentraat met langdurige werking dat voor de marter naar ‘gevaarlijke vijand’ ruikt. De bedreigde onderdelen hoeven niet royaal te worden ingespoten; de bijgevoegde ‘geurblokjes’ hoeven slechts plaatselijk te worden aangebracht door ze gewoon vast te plakken en regelmatig met geurconcentraat in te spuiten.

marter geur spray

Voordelen:

 • Universeel toepasbaar in auto, huis, tuin of carport.
 • Is voldoende voor maar liefst 2 jaar
 • Krachtig werkend geurconcentraat
 • Maandkalender voor het aantekenen van de volgende spuitbeurt
 • Uiterst eenvoudig in gebruik
 • Schone motorruimte

Verkrijgbaar bij Autoprofi Hoogeveen

Wil je ook voorkomen dat een marter onder de motorkap of ergens anders bij huis een plekje zoekt om te rusten of een nest te maken? Of heb je al last van een marter bij huis en/of onder de motorkap? Kom dan bij ons langs of neem contact op en laat je voorlichten door onze vakkundig medewerkers.

Marder Stop & Go®

Marder Stop & Go is de leverancier van vele middelen voor het verjagen van marters en het voorkomen dat een marter onder de motorkap kruipt. Van geurvlag-verwijderaar, ultrasoon geluid tot beschermslang.

Kom langs bij Autoprofi Hoogeveen en verjaag de marter

Kom gerust lang bij ons of neem contact op en vraag naar de mogelijkheden. We zijn altijd bereid je goed en eerlijk te adviseren.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen