Brandstofverbruik auto en fietsdrager: hoe zit dat?
Neem je op vakantie het liefst je fiets mee? Dan is een goede fietsdrager onmisbaar. Met een goede fietsdrager neem jij je rijwiel veilig mee naar je vakantiebestemming.
Een fietsdrager is er natuurlijk in verschillende uitvoeringen en daarom kies je voor een exemplaar die perfect past op of aan je auto. En hoe zit het eigenlijk met het brandstofverbruik van de auto en een fietsdrager? Automat Hoogeveen legt het je graag uit.
Welke typen fietsdragers zijn er?
Bij een fietsdrager kopen, kies je uit een fietsdrager voor op het dak of een fietsdrager voor op de trekhaak van je auto. We lichten beide fietsdragers kort toe.
Fietsdrager voor op het dak
Een fietsdrager voor op het dak van de auto is ideaal. Dit type fietsdrager is namelijk eenvoudig in gebruik en je fiets is binnen een handomdraai op de drager te bevestigen. Wel zorgt een fietsdrager voor op het dak bij wind voor meer geluidsoverlast. Bovendien is het geen handige drager wanneer je reist door tunnels of gebruikmaakt van een afgesloten veerpont.
Fietsdrager voor op de trekhaak
Een fietsdrager voor op de trekhaak is eenvoudig te monteren en uiterst gebruiksvriendelijk. Het belangrijkste voordeel van dit type fietsdrager? Je kan vaak twee fietsen kwijt op je trekhaak. Ideaal als je samen op pad gaat. Wel moet je rekening houden met de belastbaarheid van een drager voor op de trekhaak.
Wat is het verschil in brandstofverbruik bij een auto met fietsdrager en hoe komt dit?
Wat is het brandstofverbruik van een auto en een fietsdrager? Een fietsdrager op het dak zorgt voor (meer) wind en dit zie je ook terug in het brandstofverbruik. Houd rekening met plusminus 20 tot 30 procent meer brandstofverbruik. Juist met de hoge brandstofprijzen is dit een belangrijk aandachtspunt.
Kies je voor een fietsdrager voor op de trekhaak? Dan neemt het brandstofverbruik eveneens toe, want het verstoort de stroomlijn van je auto. Het verbruik is echter niet zo fors dan bij een fietsdrager voor op het dak.
Wat is de maximale snelheid met een fietsdrager?
Omdat een fietsdrager niet wordt gezien als aanhanger, geldt voor auto's met een fietsaanhanger in Nederland de gewone maximumsnelheid. Hoewel er in de wet geen maximale snelheid staat beschreven, kan een fabrikant wel adviseren om soms een lagere snelheid aan te houden.
Gewicht en draagvermogen
Een trekhaak kan een maximaal gewicht aan van 50 kilo. Het maximaal laadvermogen van een fietsdrager is afhankelijk van een aantal factoren:
- Wat het maximale gewicht is wat een fietsdrager kan hebben.
- Wat het maximale draagvermogen is van de trekhaak.
- Wat het gewicht is van de fietsdrager.
Daarnaast mag een fiets op de trekhaak van je auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken. Besteed ook aandacht aan de rem- en achterlichten. Ga je op vakantie naar het buitenland? Verdiep je dan vooral in de regels die in dat land gelden.
Brandstofverbruik van je auto en fietsdrager: ga voor een veilige autorit
Ga je op vakantie naar Zuid-Frankrijk en neem je de fiets mee naar de camping om in de regio fietstochten te maken? Voor de juiste fietsdrager klop je aan bij Automat Hoogeveen. We helpen je graag veilig op weg en geven tips voor een zorgeloze autorit met de fiets.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?
- Verschil kantelbare en niet-kantelbare fietsendrager
- Fietsendrager e-bike of elektrische fiets kopen?
- Welke regels gelden voor fietsdragers?
Heb je vragen?
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33