Welke regels gelden er voor fietsdragers? | Automat Hoogeveen
Welke regels gelden er voor fietsdragers?
3 min. leestijd

Welke regels gelden er voor fietsdragers?

Nederland wordt ook wel het fietsland genoemd en door weer en wind wordt het stalen ros uit de schuur of garage gehaald om van punt A naar punt B te komen. Ook vinden we het lekker om recreatief een rondje te fietsen, waarbij we ook graag onze fiets meenemen op vakantie.

Je fiets eenvoudig meenemen, is mogelijk met een fietsendrager. Dit is een verlengstuk van je auto en zorgt ervoor dat jij overal op je eigen fiets kunt fietsen. Welke regels voor fietsendragers gelden er wanneer je ermee de weg op gaat?

Welke regels gelden er in Nederland voor fietsendragers?

In Nederland gelden er een aantal regels en wetten waar je je aan dient te houden indien je de weg op gaat met een fietsendrager op je auto:

  • Aan beide kanten van een auto mogen de fietsen op de fietsendrager maximaal 20 centimeter uitsteken. Tevens mogen er geen scherpe delen uitsteken.
  • Op de fietsendrager mogen niet meer fietsen bevestigd zijn dan waar het verlengstuk voor is bedoeld. Een fietsendrager voor twee fietsen is dus niet bedoeld voor het vervoeren van drie fietsen.
  • Het gewicht van de fietsen mag in totaal niet hoger zijn dan de maximale kogeldruk. Het is dus verstandig van tevoren goed te controleren wat de maximale kogeldruk is.
  • Er moet een witte nummerplaat bevestigd zijn op de verlichtingsbalk van een fietsendrager waar het kenteken van de auto op moet zitten. Dit is verplicht wanneer de fietsendrager of de fietsen de achterlichten van een auto voor een gedeelte of helemaal bedekken. Immers moet je kenteken te alle tijden goed zichtbaar zijn.
  • Ook je verlichting moet goed zichtbaar zijn en als je fietsendrager zelf niet van verlichting is voorzien, moet je voor een extra lichtbak zorgen.

Controleer altijd de regels van land van bestemming

Veel van de bovenstaande regels voor het gebruik van een fietsendrager gelden door de hele Europese Unie, maar er kunnen verschillen zitten tussen landen. In Duitsland mag een auto inclusief fietsendrager bijvoorbeeld niet breder dan 2,55 meter zijn en in Italië mogen fietsen aan de zijkanten niet uitsteken zonder dat de fietsendrager van een reflecterend bord is voorzien.

Als je met je eigen fietsen op vakantie wilt, is het dus verstandig om van het land van aankomst de regels te controleren.

Wat is de maximale kogeldruk?

Wat is de maximale kogeldruk?

De maximale kogeldruk heeft te maken met de trekhaak onder een auto. Je kunt deze trekhaak namelijk maar tot een maximaal gewicht beladen, wat door de fabrikant is bepaald. Vaak staat dit vermeld op de stekkerdoos van een trekhaak, maar je kunt het ook terugvinden in je voertuigpapieren. In het uiterste geval kun je het navragen bij de dealer van het automerk. De maximale kogeldruk is verschillend per auto, maar vaak ligt deze waarde tussen de 45 en 75 kilogram.

Een te hoge kogeldruk kan de stuurbekrachtiging beïnvloeden en zorgt voor een onveilige rijsituatie. Het is vooral belangrijk om hierop te letten bij het vervoeren van elektrische fietsen, aangezien deze vaak een stuk zwaarder zijn dan normale fietsen. Hierbij moet je het totale gewicht van de elektrische fietsen in combinatie met de fietsendrager als uitgangspunt nemen. Het gewicht hiervan is te vinden in de product beschrijving van de fabrikant.

Wat is de maximale snelheid met een fietsendrager?

Wanneer je met een fietsendrager op pad gaat, wordt dit niet gezien als aanhanger. Dit betekent dat de normale maximumsnelheid, zoals deze ook voor een personenauto van toepassing is, aangehouden moet worden. Er kan door de fabrikant van een fietsendrager geadviseerd worden om een lagere maximum snelheid aan te houden, maar er geldt geen wettelijke afwijkende maximale snelheid.

Hoe zit het met het gewicht en draagvermogen?

Fietsendragers worden voor het dragen van een bepaald gewicht gemaakt, ook wel het draagvermogen genoemd. Het is dus belangrijk om de regels van jouw fietsendrager na te kijken voor het maximale gewicht dat het kan vervoeren.

De waarde verschilt per fietsendrager, maar gemiddeld kun je uitgaan van een gewicht van 22 kilogram per fiets. Indien als er twee fietsen op geplaatst kunnen worden is dit dus 44 kilogram. Bij elektrische fietsen, die vaak een stuk zwaarder zijn, moet je goed opletten wat er mogelijk is.

Conclusie: welke regels gelden voor fietsendragers?

De belangrijkste regels voor fietsendragers kunnen als volgt samengevat worden:

  • Fietsen mogen maximaal 20 centimeter uitsteken.
  • Het totale gewicht van de fietsen en de fietsendrager mag de maximale kogeldruk van de trekhaak niet overschrijden.
  • Het kenteken en de verlichting van de auto moeten getoond worden.
  • Er geldt geen aangepaste maximum snelheid voor auto's met een fietsendrager.
  • Je moet rekening houden met het maximale gewicht dat een fietsendrager kan dragen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen