Slippende koppeling auto of camper

Veel problemen met de auto zijn direct zichtbaar. Een slippende koppeling helaas niet, al kun je vaak wél merken dat er iets aan de hand is. Herken je de volgende problemen?

  • Het schakelen gaat moeilijker dan voorheen;
  • De auto trekt trager op dan gebruikelijk;
  • Een hoog toerental zonder merkbare versnelling;
  • De auto wil alleen in de eerste of tweede versnelling wanneer de motor niet draait;
  • Tijdens het intrappen van de koppeling hoor je gekraak of gepiep;
  • De auto ‘schudt’ bij het op laten komen van het koppelingspedaal.

Herken je bovenstaande problemen? Dan is het verstandig om direct een afspraak te maken en langs te komen met je auto. Je hebt een slippende koppeling en dat betekent dat de koppeling vervangen moet worden. Het liefst zo snel mogelijk.

Wat is een koppeling eigenlijk?

Het koppelingspedaal wordt gebruikt om te ontkoppelen. De koppeling zelf is niets meer dan de verbinding tussen de versnellingsbak en de motor. Wanneer je wilt schakelen of de auto tot stilstand wilt brengen, moet je ervoor zorgen dat de versnellingsbak en de motor (al dan niet tijdelijk) niet meer met elkaar in verbinding komen te staan.

Dit doe je door het koppelingspedaal in te trappen. Dit zorgt ervoor dat de verbinding wegvalt en er gewoon geschakeld kan worden of de motor kan draaien zonder dat de wielen direct aangedreven worden.

Hoe kan het dat de koppeling gaat slippen?

Een spontaan slippende koppeling heeft nagenoeg altijd te maken met slijtage. Dit kan ook slijtage of schade rond de koppeling zelf zijn. Wanneer er olie of andere vloeistof lekt op de koppeling, slipt de koppeling namelijk ook.

In de meeste gevallen ontstaat een slippende koppeling echter door het verkeerd rijden, verkeerd schakelen of gewoon door ouderdom. Rijd je vaak met een slippende koppeling omdat je het koppelingspedaal halverwege intrapt voor een helling of filerijden, dan zorgt dit voor veel meer slijtage dan bij het optimaal gebruiken van een auto.

Het is echter wel zo dat het rijden in de stad of vaak rijden in files automatisch zorgt voor meer slijtage aan de koppeling en de koppelingsplaten. Een andere oorzaak voor een slippende koppeling is verkeerde montage van de onderdelen, maar dit is direct merkbaar na de reparatie van de auto en ontstaat nagenoeg nooit spontaan.

Wanneer slipt de koppeling?

Een slippende koppeling is vooral te herkennen tijdens het optrekken. Wanneer je de koppeling op laat komen, versnelt de auto nauwelijks. Is de auto al op snelheid en geef je flink gas bij om in te halen, dan merk je ook dat de auto niet versnelt zoals je gewend bent.

De slippende en versleten koppeling kan niet meer al het vermogen overbrengen naar de wielen en dat zorgt ervoor dat de auto traag reageert en niet meer presteert zoals je gewend bent.

Merk je dat het koppelingspedaal ook nog eens zorgt voor een ontkoppeling wanneer je het pedaal slechts een paar centimeter intrapt? Dan is er haast bij de reparatie.

Hoe kun je een slippende koppeling voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een versleten koppeling is echter bijzonder gewoon. De koppeling is namelijk tijdens elke rit druk aan het werk om het vermogen van de motor via de versnellingsbak over te brengen naar de wielen.

Gemiddeld gaat een koppeling tussen de 200.000 en 300.000 kilometer mee bij het juist gebruik van een handgeschakelde auto. Dit betekent vooral dat er niet gereden moet worden met een slippende koppeling: het koppelingspedaal moet volledig ingetrapt worden of helemaal niet. Helaas is dat niet altijd mogelijk.

Te veel druk op de koppeling

Een oorzaak van een slippende koppeling die we ook vaak zien, is dat de auto gestart wordt in een te hoge versnelling. Er komt dan te veel druk op de koppeling te staan waardoor deze extra slijt. De laatste oorzaak van de slippende koppeling die gemakkelijk voorkomen kan worden, is op zoek gaan naar de oorzaak van de problemen die er zijn wanneer er constant vloeistoffen bijgevuld moeten worden.

Wanneer je veel meer olie bij moet vullen dan gebruikelijk is, dan betekent dit dat er ergens een lekkage is. Wanneer dit in de buurt van de koppeling is, zorgt dit voor een slippende koppeling en overmatige slijtage waardoor alles vervangen moet worden.

Kun je doorrijden met een versleten koppeling?

Je kunt doorrijden met een versleten koppeling, maar verstandig is het niet. Ten eerste omdat een versleten koppeling zorgt voor schade aan het vliegwiel en een nieuw vliegwiel kost honderden euro’s. Ook verbruikt de auto veel meer brandstof per kilometer omdat de kracht niet volledig overgebracht wordt naar de wielen.

Daarnaast weet je nooit wat de oorzaak van het probleem is. Je rijdt in feite door met een auto waar je eigenlijk niet op kunt rekenen. Daarom raden we aan om de koppeling zo snel mogelijk te laten vervangen en de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Is het tijd om de experts eens te laten kijken naar jouw koppeling? Maak direct een afspraak zodat wij naar jouw koppeling kunnen kijken en deze kunnen vervangen indien nodig!

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33