Motor auto / camper oververhit of aan de kook: Autoprofi Hoogeveen
Motor auto of camper oververhit of aan de kook
3 min. leestijd

Motor auto of camper oververhit of aan de kook

Herken je dit probleem: tijdens het rijden merk je dat het vermogen van de auto terugloopt. Wanneer je op het dashboard kijkt, zie je dat de temperatuurmeter van de koelvloeistof niet meer in het midden staat. De naald is naar rechts uitgeslagen en staat (bijna) in het rood. In dat geval zet je direct de auto of camper langs de kant van de weg: je hebt de motor aan de kook of de motor is oververhit. Doorrijden zorgt ervoor dat de motor direct vervangen moet worden. Wat moet je nu doen?

Hoe kan een motor aan de kook raken?

De motor van een auto of camper moet constant gekoeld worden. Wanneer er niet gekoeld wordt, loopt de temperatuur in de motor veel te hoog op en raken onderdelen onherroepelijk beschadigd. Dit wordt voorkomen door de koelvloeistof die door het blok gepompt wordt. Wanneer er niet genoeg koelvloeistof is, wordt er niet voldoende gekoeld. De temperatuur in het blok loopt dan te hoog op. Er zijn echter meer oorzaken voor een motor die aan de kook raakt:

  • Een verstopping in de slangen of radiateur;
  • Thermostaat werkt niet meer;
  • Temperatuursensor is kapot;
  • Verkeerde manier van rijden.

Al deze oorzaken kunnen ervoor zorgen dat een motor gaat koken. Wanneer de motor aan de kook raakt, is het belangrijk om direct te stoppen en de motorkap open te zetten zodat de motor extra kan koelen. Draai nóóit de vuldop van de koelvloeistof direct open: dit zorgt voor een enorme fontein aan koelvloeistof met een temperatuur van meer dan 100 graden. Wacht altijd minstens vijftien minuten zodat de koelvloeistof af kan koelen. Open daarna de vuldop met een doek om je hand gewikkeld om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Hoe kun je een kokende motor voorkomen?

Een kokende motor voorkomen is een kwestie van goed onderhoud en blijvende controle van het oliepeil en het koelvloeistofpeil. Wat vooral belangrijk is, is dat de waterpomp en distributieriem van een auto of camper op tijd vervangen moeten worden om zo goede koeling van de motor te garanderen. Merk je dat de koelvloeistof temperatuur te hoog oploopt en neemt het vermogen van de auto of camper af? Maak dan direct een afspraak bij ons. We persen dan het koelsysteem af zodat we direct kunnen zien of er ergens lekkage is of dat er een ander probleem is.

Het regelmatig controleren van de vloeistoffen is altijd een aanrader, zeker wanneer je langere afstanden gaat rijden of de auto dagelijks gebruikt. Daarnaast is het de moeite om eens te kijken naar je rijstijl. Schakel je laat en laat je het aantal toeren graag oplopen om een ‘sportieve’ manier van rijden te laten zien? Dit is slecht voor de temperatuur van de motor en zorgt tevens voor extra slijtage van de koppakking.

Geen lekkages en geen verstopping: koppakking laten vervangen

Is het koelsysteem afgeperst en zijn er geen lekkages of verstoppingen? Dan is de kans groot dat de waterpomp, de thermostaat, de temperatuursensor of de koppakking vervangen moet worden.

motor kookt oververhit auto

 

Kan een kokende motor met de koppakking te maken hebben?

De koppakking vervult een belangrijke rol binnen de motor. Deze zorgt ervoor dat de verschillende vloeistoffen die in de motor gebruikt worden niet vermengd worden met elkaar. De koppakking zorgt er ook voor dat gassen en vloeistoffen niet uit het blok komen. Op het moment dat de koppakking stuk gaat, betekent dit dat de olie en koelvloeistof bij elkaar kunnen komen én uit het blok kunnen lopen. Dit laatste is nauwelijks te zien: wanneer de olie of de koelvloeistof op het blok lekt, verdampt dit direct door de hitte.

Hoe herken je een kapotte koppakking?

Een kapotte koppakking is op verschillende manieren te herkennen, maar niet alle symptomen hoeven tegelijkertijd waarneembaar zijn. Heb je een of meerdere van onderstaande problemen, dan is de kans groot dat de koppakking vervangen moet worden:

  • Teruglopende vermogen van de motor van de auto of camper;
  • Teruglopende koelvloeistofpeil;
  • Veranderlijk oliepeil (kan zowel toenemen als afnemen!);
  • Smurrie aan de binnenkant van de vuldop wat op mayonaise lijkt;
  • Herhaaldelijk te hoge koelvloeistoftemperatuur of kokende motor.

Herken je een van de bovenstaande problemen? Dan is het verstandig om direct een afspraak te maken bij ons. Al deze problemen leiden namelijk tot meer schade in de motor. Rijd je door met deze problemen, dan is de kans groot dat je binnen een aantal weken met een kokende of vastgeslagen motor langs de kant van de weg komt te staan.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen