Slecht klankbeeld autoradio

Vind je het klankbeeld dat jouw audioradio laat horen niet goed? Dan is het tijd om daar iets aan te doen.

Wat is klankbeeld?

Klankbeeld is een breed begrip en toch ook weer niet. Eigenlijk is het niets anders dan een algemene term waarmee men de ‘vorm van het geluid’ probeert te omschrijven. In ons geval die van het geluid wat uit de luidsprekers van de auto komt.

Er wordt bedoeld dan men bijvoorbeeld het geluid ‘vlak’ vindt of ‘breed’. Een beetje te vergelijken met hoe men de smaak van wijn omschrijft: ‘rond en soepel’!?

Klankbeeld

Een aantal begrippen die weleens worden gebruikt:

  • Breed: alle normale toonhoogten, van laag tot hoog, zijn te horen.
  • Helder: alle geluiden klinken alsof de toehoorder ze in het echt hoort.
  • Transparant: het geluid is zo helder, dat bijvoorbeeld zelfs de zachts klinkende instrumenten worden gehoord.
  • Vlak: er is heel weinig variatie te horen in de toonhoogte.

Zo zijn er nog meer aan te geven als vol, zacht, globaal et cetera, kortom heel veel. Waar het echter omgaat, is dat je het geluid in de auto gewoon niet lekker vindt klinken, of het nu te vlak, te smal of te globaal is.

Oorzaken slecht klankbeeld

Voor het soort geluid dat je hoort is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen. Wanneer je vindt dat het geluid de lage tonen mist, kan het best zijn dat je ze gewoon niet kan horen terwijl ze wel door een ander worden gehoord.

Er kunnen dus meerdere, ook technische, oorzaken zijn voor een slecht klankbeeld. Om de oorzaak vast te kunnen stellen heb je wellicht de mening nodig van een specialist.

De specialist van Autoprofi Hogeveen

Bij Autoprofi/Automat Hoogeveen hebben we de juiste mensen in dienst die verstand hebben van geluid en de apparatuur. Zij kunnen samen met jouw dit probleem oplossen door echt alle mogelijke oorzaken te bekijken. Wacht niet langer maar neem contact op met ons voor een afspraak.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33