Slechte bas in jouw auto? | Automat Hoogeveen
Slechte bas in auto: vervelend wanneer je muziek luistert!
Audio
Autoprofi Hoogeveen
Audio
2 min

Slechte bas in auto: vervelend wanneer je muziek luistert!

2 min

Heb je last van een slechte bas of is deze helemaal niet te horen? Heb je een leuke auto gekocht, is het geluid bagger! Laat Automat Hoogeveen het probleem voor je oplossen.

Lekkere muziek met veel bas

Je houdt van muziek en luistert in de auto altijd naar jouw favoriete muziek. En omdat die muziek over het algemeen veel bas bevat, wil je die ook goed horen (en voelen). In de vorige auto was dat helemaal geen probleem, daar was een goed audiosysteem (en speakers) ingebouwd. Maar in de nieuwe auto blijkt dat toch even iets anders te zijn. Natuurlijk had je hem wel getest maar even niet met jouw muziek.

Nu blijkt dus dat de bassen niet goed doorkomen.

Bas nader bekeken

De mens kan geluiden horen met frequenties tussen 20Hz en 20.000Hz (20 kHz). Dit is echter wel leeftijdsafhankelijk want het hoorbare spectrum neemt over het algemeen af bij het ouder worden. En heb je een gehoorbeschadiging opgelopen door wat voor oorzaak dan ook, dan hoor je bepaalde frequenties gewoon niet meer.

  • Lage tonen: 20 Hz tot 200 Hz
  • Midden tonen: 200 Hz tot 2000 Hz
  • Hoge tonen: 2.000 Hz tot 20.000 Hz (2 kHz – 20 kHz)

De lage tonen hebben een frequentie tussen de 20 Hz en 200 Hz wat een bepaalde vorm van de luidspreker vraagt. Namelijk een bredere conus voor een grotere spreiding, in vergelijking met die van een hoge tonen luidspreker die een kleinere conus heeft waardoor de spreiding veel kleiner is en het geluid gericht wordt.

Vandaar ook dat de speakers voor lage en middentonen meestal groter zijn dan die speciaal voor hoge tonen, de tweeter.

Slechte bas in auto

Elk geluid zijn speaker

Echte geluidsfanaten zullen je het kunnen vertellen; zorg voor de juiste speakers in de auto. En voor de lage tonen het liefst een aparte woofer of zelfs een sub woofer voor de nog lagere tonen. Maar zet een aantal fanaten bij elkaar en je zult ook discussies krijgen over van alles en nog wat. Wat perfect klinkt voor de een, kan heel anders klinken voor de ander.

In de meeste moderne auto’s zijn speakers ingebouwd voor de lage en middentonen en aparte tweeters voor de hoge tonen. De gewone speakers moeten dus ook de lage tonen weergeven. Hoe ze die weergeven is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de speakers. Er zijn goede speakers die echt wel wat bas kunnen weergeven maar er zijn ook speakers waarbij je eerst het volume op moet schroeven om iets van de lage tonen te kunnen horen, wat weer vervorming van de andere geluiden kan geven.

Combinatie van factoren

Het is een combinatie van factoren die bepalen hoe het geluid en met name de bas wordt weergegeven in een auto.

  • Ruimte zelf
  • Kwaliteit speaker(s)
  • Kwaliteit audiosysteem zelf
  • Aanwezige soort (combinatie) speakers (tweeter, speaker, woofer, sub woofer)

Audio upgrade

Weet je niet wat je moet doen om het geluid van jouw audiosysteem te verbeteren? Kom dan eens langs met de auto en laat ons eens kijken en luisteren. Grote kans dat wij het wel voor elkaar krijgen door een Audio Upgrade uit te voeren. Uiteraard alleen na overleg en in samenspraak met jou. Vraag naar de mogelijkheden en neem contact op met ons.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën