Autodeuren dempen | Autoprofi Hoogeveen
Autodeuren dempen: voorkom slecht geluid
in Audio
2 min. leestijd

Autodeuren dempen: voorkom slecht geluid

Een slechte geluiddemping van de autodeuren is vaak een oorzaak van een slecht geluid in de auto. Dat wil zeggen dat je het geluid van het audiosysteem niet ervaart als verwacht. De akoestiek van de auto wordt namelijk voor een groot deel bepaald door het niveau van geluidsabsorptie van de ruimte.

Wat is slecht geluid?

Voor een deel is dat natuurlijk afhankelijk van de persoon zelf; waar de een zich aan stoort, hoort een ander misschien helemaal niet. Feit is wel dat in ieder geval het meetrillen van materialen in de auto een slecht geluid geeft. Of het niet goed doorkomen van de lage frequenties (bastonen) geeft een minder goed geluidsbeeld in de auto.

Een ander effect van niet gedempte deuren, is het vervliegen van het geluid naar buiten via de deuren. Ook geluiden die van buiten in de auto doordringen verslechteren het geluid in de auto.

Autodeuren dempen

Wat zit er in een autodeur?

Een autodeur bestaat, afgezien van alle onderdelen, uit drie lagen:

  • Buitenste laag: plaatwerk
  • Tussenlaag: metalen frame met onderdelen
  • Binnenste laag: deurpaneel

Het plaatwerk aan de buitenkant beslaat een groot oppervlak van metaal, dus hard materiaal waar geluiden makkelijk doorheen kunnen. Het metaal zorgt er ook voor dat trillingen van elders kunnen worden doorgegeven.

Door deze laag te bekleden met speciaal materiaal worden deze trillingen geabsorbeerd en kunnen (rij)geluiden van buiten minder makkelijk in de auto komen.
Met betrekking tot het frame is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze niet kan gaan meetrillen met het geluid. Vooral wanneer de luidsprekers op dit frame gemonteerd zijn, waarvoor dan ook extra aandacht zal zijn.

Het deurpaneel wordt soms vergeten in dit verhaal terwijl deze deel uitmaakt van de hele klankkast die deur vormt. Het paneel kan mee gaan trillen (resoneren) wat het geluid niet te goede komt. Het paneel wordt dan ook bekleed met materiaal waarbij extra aandacht wordt besteed aan de ruimte tussen de luidsprekerrand en het rooster in het paneel.

Wanneer er ruimte zit tussen de luidsprekerrand en het rooster in het paneel, kan het geluid te makkelijk weglekken in de ruimte achter het paneel. Door deze rand af te dichten wordt het geluid door het rooster ‘gedwongen’.

Samen luisteren

Wanneer je vindt dat het geluid in jouw auto niet is wat het zou moeten zijn, maak dan eens een afspraak bij Autoprofi/Automat Hoogeveen. Wij kunnen dan samen met jou de mogelijkheden bespreken. We zullen de demping bekijken. Soms is het dempen van de autodeuren al genoeg om het geluid significant te verbeteren:

  • Rendement geluid tot wel 70%.
  • Meer en betere lage tonen.
  • Voorkomen van (mee)trillen van onderdelen
  • Minder geluid van buiten de auto

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen