Wat is een Dash Cam en hoe werkt deze?

Je ziet het steeds vaker, een dash cam (dashboardcamera) op de voorruit van een auto geplakt of aan het plafond gemonteerd. Waarom vraag je je af? En hoe werkt zo’n dash cam eigenlijk?

Waarom een dash cam gebruiken?

Waarom zou je een camera in jouw auto monteren die hele tijd vooruit kijkt en de weg voor je opneemt? Het kan natuurlijk zijn dat je gewoon die mooie toertocht op beeld wilt hebben voor later. Maar waarom zou je dan geen speciale dash cam gebruiken met zijn voordelen? Je kunt dan tenminste bewijslast of duidelijke situatiebeelden aanvoeren in geval van een aanrijding of iets dergelijks.

Dat kan een eigen aanrijding zijn maar ook van een ongeluk wat voor je gebeurt en waarbij de politie zich afvraagt hoe het heeft kunnen gebeuren. Jij kunt dan met de beelden van de dashboard camera misschien de antwoorden leveren.

Hoe vaak gebeurt het niet dat bij de nasleep van een ongeluk, de schuldvraag een veel voorkomend probleem vormt. Het is al erg genoeg dat er misschien ook lichamelijk letsel is of zelfs erger, maar om dan ook nog eens met de tegenpartij in gevecht te moeten? Het is natuurlijk aan de verzekeraars om het uit te vechten maar vervelend is het wel wanneer het voor jou heel duidelijk is wie de schuldige is en jij het niet kunt bewijzen. Het gaat jou alleen maar geld kosten wanneer de schuldvraag ten koste van jou wordt beantwoord.

Heb je camerabeelden, dan worden die steeds vaker als keihard bewijs geaccepteerd door de verzekeraar.

Werking dash cam

En dash cam is niets anders dan een videocamera die constant (is vaak wel instelbaar) de weg en het verkeer vóór jouw auto filmt en met een zo’n grootst mogelijke hoek (blikveld). Het is natuurlijk de bedoeling dat de opnamen ook worden opgeslagen, anders heb je er niets aan. Het is afhankelijk van de grootte van het geheugen (geheugenkaart of ander medium), hoeveel of hoelang je beelden kunt opslaan.

Het is dan ook meestal zo dat er in een zogenoemde ‘loop’ of lus wordt opgenomen waarbij steeds de oudste beelden worden gewist zodat er nieuwe kunnen worden bewaard. Afhankelijk van het toestel worden ook de datum, tijd én plaats vastgelegd samen met de beelden. Deze camera’s hebben dan een ingebouwde gps en leggen zo ook de snelheid vast.

Je kunt tegenwoordig aparte achteruitkijkspiegels kopen waar de camera al is in gebouwd en sommige automerken bieden dit als optie aan. Naast een dash cam die vooruit kijkt, kan er vaak ook een achteruitrij-camera op worden aangesloten. Handig wanneer je dan ook een schermpje hebt waar je op kunt kijken bij het achteruitrijden of parkeren. Veel camera’s kun je trouwens aansluiten op het audio/videosysteem van de auto, het zogenoemde infotainment-systeem.

En wat als er een ongeluk gebeurt?

Het is niet de bedoeling dat na een aanrijding de beelden onbedoeld worden gewist door de camera zelf maar eigenlijk ook niet door de bestuurder. Daarom hebben goede dash cam’s een G-sensor ingebouwd die de veranderingen in de krachten (voorwaarts, zijwaarts) registreert en bij een plotselinge wijziging de beelden apart zet. Dit is vaak een in te stellen aantal minuten vóór de aanrijding tot een aantal minuten erna (ervan uitgaand dat de camera nog loopt, wat meestal wel het geval is). Het is dus belangrijk deze informatie achteraf te kunnen lezen of downloaden uit de camera.

Mag je zomaar alles filmen?

Het is wel vaker een punt van discussie, ook bij tv-programma’s zie je dat vaak; mag men wel alles mag filmen op de openbare weg. Daar is de wet gelukkig wel duidelijk over; je mag een dash cam gewoon gebruiken, net als een gewone camera. Je hebt je echter wel aan een aantal regels te houden:

  • Zichtbelemmering: De voorruit van een auto mag niet worden voorzien van zicht-belemmerende elementen.
  • Afleiding: Bestuurder mag niet worden afgeleid tijdens het rijden door bediening van de camera
  • Privacy schending: je hebt het recht te filmen op de openbare weg maar iemand kan zich beroepen op het portretrecht.
  • Flitswaarschuwing: wanneer de camera is uitgerust met gps én flitspalenwaarschuwing, houdt er dan rekening dat dit niet in alle landen is toegestaan.
  • Verdiep je vooraf in de regels van het land van bestemming met betrekking tot het gebruik van een dash cam.

Misschien onnodig om te noemen maar als aanvulling op de privacy schending: zet geen beelden online. De beelden deel je in principe alleen met de politie of jouw verzekeraar.

Welke camera moet ik kopen?

Daar kunnen we je bij helpen. Ten eerste moet de camera voldoen aan de normale eisen van een videocamera, dus goede beelden leveren. Wat die eisen zijn kunnen we je ook uitleggen bij ons in de winkel. De camera moet ook eenvoudig te monteren zijn in jouw auto; kunnen ook het beste ter plekke bekijken. Kortom, kom even langs, dan gaan we dit samen bekijken. Maak anders een afspraak als je al weet welk systeem je graag ingebouwd wilt hebben.

Gerelateerde artikelen:

Waarom kiezen voor  Autoprofi Hoogeveen?

Autoprofi Hoogeveen is de camperspecialist van Noord-Nederland. Autoprofi is een erkend installateur van Bearlock beveiligingssystemen. Onze monteurs hebben de vereiste opleiding gehad en zijn SCM gecertificeerd. Je kunt bij ons terecht voor het onderhoud aan de camper  en auto maar ook voor zaken als:

  • Kleine of grote beurt
  • Onderhoud
  • Vervangen van de distributieriem
  • Bandenservice
  • Olie verversen

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33