Muffe geur in auto: grote ergenis | Autoprofi Hoogeveen
Muffe geur in de auto: hoe kom je er vanaf?
2 min. leestijd

Muffe geur in de auto: hoe kom je er vanaf?

Het is een grote ergernis onder automobilisten, een vieze muffe geur in de auto. De oorzaak is vaak lastiger te vinden dan gedacht. Er zijn allerlei gedachten over en oplossingen voor te bedenken, maar hiervoor is het wellicht het beste om eerst te kijken naar de oorzaak hiervan.

Hoe ontstaat een muffe geur

Een muffe geur in de auto kan ontstaan om tal van redenen. Allereerst kan afval een rol spelen, er blijft doorgaans van alles liggen in de auto. Denk aan alle vakjes in deuren, zijvakjes en het dashboardkastje. Ook kan er veel klein losliggend vuil liggen wat weggehaald kan worden met een goede stofzuigbeurt. Denk hierbij ook aan alle kieren en naden die vol kunnen zitten met vuil en/of stof. Als stof lang blijft liggen in de auto gaat dit vanzelf wat muf ruiken, als je maar lang genoeg wacht.

Bekleding en matten

Als de auto opgeruimd is kan het echte werk beginnen. De meeste muffe lucht is afkomstig uit bekleding en matten. Dit comfortabele interieur heeft immers één groot nadeel, het bevat op termijn erg veel stof. Dit kan getest worden door er eens flink op te slaan. Voor matten geldt dat deze vaak uit de auto gehaald kunnen worden, zo kan er ook gestofzuigd worden onder de matten. De matten zelf kunnen buiten de auto prima uitgeklopt worden.

Ten slotte is er een muffe geur die ontstaat door de aanwezigheid van dieren of sigaretten. Vanzelfsprekend is het van belang restanten van dieren zoals haren op te ruimen. Hetzelfde geldt voor as en sigarettenpeuken.

muffe geur auto - interieurfilter 1muffe geur auto - interieurfilter 2

Het opruimen en schoonmaken van de auto zijn vooral manieren om de muffe lucht uit de auto te verdrijven. Maar voorkomen is beter dan genezen, daarom is een interieurfilter absoluut geen overbodige luxe.

Wat is een interieurfilter?

Een interieurfilter is een filter dat alle lucht filtert wat in een auto binnenkomt. Er zijn tal van mogelijkheden om blazers aan te zetten in de auto. Op de ramen, op voeten, op het gezicht etc. Maar al deze lucht, we hebben het hier over honderden kuub per uur, bevat pollen, stof vuil en vet. Om te voorkomen dat jij en jouw medepassagiers deze vervuilde lucht inademen is het van belang een interieurfilter te installeren. De concentratie uitlaatgassen kan in het interieur wel tot zes keer hoger zijn dan in de buitenlucht. Dit kan voorkomen worden met een interieurfilter met actieve koolstof. Deze actieve koolstof neemt bestanddelen op die uitlaatgassen bezitten.

Lees ook: wat is een interieurfilter?

Vervangen van het interieurfilter

Het is van belang jouw interieurfilter geregeld te vervangen, ongeveer één keer per jaar of na ongeveer 15.000 kilometer te hebben gereden. Het niet op tijd vervangen van het interieurfilter brengt allerlei narigheden met zich mee, denk hierbij bijvoorbeeld aan allergische reacties, ontstoken slijmvliezen of schimmelvorming met muffe geuren als gevolg.

Lees ook: interieurfilter vervangen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen