Camper Upgrade: je camper weer bij de tijd! | Autoprofi Hoogeveen
Camper upgrade: zet een stap vooruit met je camper
in Camper
8 min. leestijd

Camper upgrade: zet een stap vooruit met je camper

Ben je nog net zo trots op jouw camper als toen je hem kocht of is het misschien tijd voor een camper upgrade? Hoe zorg ervoor je dat de camper weer helemaal aan de ‘eisen’ van deze tijd voldoet. En dat hoeft niet betekenen dat de fraaie buitenkant van jouw vintage-camper wordt veranderd.

Welke handige zaken zijn er voor een camper te vinden? Waarschijnlijk te veel op hier te noemen maar gaan er toch een paar bespreken.
De camper upgrade kun je verdelen in verschillende onderwerpen:

Rijeigenschappen

De techniek heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan, nee juist het tegenovergestelde gebeurt. Er is zoveel kennis over gebruikte motoren in een auto en de bijbehorende systemen. Deze kennis gebruiken we bij perfect afstellen van de motor, eigenlijk een must bij een camper upgrade.

Chiptuning

We noemen dat chiptuning of kortweg tunen van een automotor. Je kunt tegenwoordig zoveel (beter) afstellen van een motor of juister gezegd, de centrale computer die alles regelt en bestuurt. We kunnen ervoor zorgen dat jouw camper meer power krijgt en toch niet meer gaat verbruiken of juist zelfs minder gaat verbruiken.

Chiptuning is zo uitgebreid dat het te ver gaat om het hier te behandelen; neem contact op voor meer informatie.

camper upgrade tuning

Praktisch en handig

Campers zijn niet altijd even makkelijk te besturen en vooral de grotere, ook niet eenvoudig te parkeren. Er zijn handige systemen in te bouwen in de camper.

Cruise control

Ken je dat gevoel dat je bijna kramp krijgt in de voet of kuit omdat je te lang gespannen achter het stuur zit? En dat terwijl je eigenlijk heerlijk ontspannen wilt toeren. Als je niet lekker achter het stuur zit ga je verkrampen en zul je misschien af en toe het gas wat loslaten of verder intrappen waardoor het overige verkeer zich steeds moet aanpassen aan jouw snelheid.

Een cruise control zorgt ervoor dat je echt kunt toeren; ‘cruisen’. Een goede cruise control houdt de snelheid goed vast en reageert perfect wanneer er meer vermogen wordt gevraagd (heuvel op) of juist niet. Daarnaast kun je vaak ook een maximum snelheid instellen. Uitschakelen gaat automatisch door te remmen of de koppeling (licht) in te trappen maar kan ook handmatig. Daarna kun je hem weer inschakelen en de laatste ingestelde snelheid weer laten oppakken.

Maar dat is niet alles. Een cruise control zorgt voor een rustig rijgedrag en zo kan er wel tot 10% brandstof worden bespaard. Daarom is een cruise control echt een aanwinst voor de camper en meestal onderdeel van een camper upgrade.

(Achteruitrij) Camera

Nieuwe campers hebben vaak al een camera die helpt bij het achteruitrijden. Het beeld zie je dan op een apart display of het centrale display van de camper. Je kunt dan ook dit beeld soms altijd op het display laten staan zodat je altijd zicht hebt op het verkeer recht achter je. Je ziet dan ook alles in de grote dode hoek achter de camper.

camper upgrade achteruitrij-camera

Parkeerhulp en sensoren

Naast de camera kan een parkeerhulp-systeem ook heel handig zijn. Zo’n systeem kan dus ook een camera hebben maar vaak bestaat het uit sensoren die de nabijheid van obstakels aangeeft door een pieptoon. Een systeem met een achteruitrijcamera geeft meestal door lijnen aan hoe de camper staat en welke in welke richting wordt gestuurd.

Bagage

Bagage is bij een camper niet altijd een probleem. Wel moet men, net als bij een caravan, op de gewichtsverdeling letten. Het gaat dan om het totale toelaatbare gewicht en de druk op de assen, het gewicht wat op de voor- en achteras rust. Het totale toelaatbare gewicht staat op het kentekenbewijs en de voor de assen wordt het meestal op het typeplaatje aangegeven.

Je mag dus het totale toelaatbare gewicht niet overschrijden, dat is dus inclusief alle passagiers, en per as niet het toegestane gewicht. Het beste kun je de camper vooraf en na het laden op een weegbrug laten wegen.

Dakkoffer of daktas

Heb je toch te weinig ruimte voor bagage of wil je bepaalde bagage niet in de camper vervoeren, kun je een dakkoffer laten monteren. Hierin kun je dan bijvoorbeeld bagage doen die je niet vaak nodig hebt. We hebben bij Autoprofi Hoogeveen een ruime keuze in dakkoffers en daktassen.

Ebook Camper

Fietsen en scooters

Ga je met de camper op vakantie, dan wil je niet elke morgen met de camper naar de bakker voor die heerlijke croissants. Dan neem je natuurlijk de fiets of zelfs de scooter! Het liefst een elektrische scooter natuurlijk want dan hoef je je geen zorgen te maken over de brandstof daarvoor én natuurlijk goed voor het milieu!

Maar hoe neem je die fietsen of scooter mee? In de camper zelf is niet echt een optie want dan staan ze in de weg wanneer je onderweg even wil rustig in de camper wil zitten. Nee, dan neem je ze mee achter op de camper.

Trekhaak

Wil je een fietsendrager op een trekhaak monteren heb je natuurlijk een trekhaak nodig. Niet alle camper hebben die maar is er toch vrij eenvoudig onder te zetten. Laat daarom een trekhaak monteren bij Autoprofi Hoogeveen.

Fietsdrager

Een gewone fietsendrager voor op een trekhaak is de meest praktische oplossing voor het vervoeren van één of meerdere fietsen. Er zijn fietsdragers in meerdere uitvoeringen en in verschillende prijsklassen te krijgen. Zo zijn er kantelbare fietsendragers, dragers met een oprijgoot of fietsendragers die je naar beneden op de grond kunt laten zakken. Dan gaat het plaatsen van de fietsen helemaal gemakkelijk!

Houdt wel rekening met de zogenoemde maximale toegestane kogeldruk van de trekhaak. Deze staat vermeld op het typeplaatje van de trekhaak. Het geeft aan wat het maximale verticale gewichtsdruk mag zijn op de trekhaak. Vooral belangrijk wanneer je elektrische fietsen wilt meenemen. Deze zijn namelijk aanmerkelijk zwaarder dan gewone fietsen waardoor het gewicht wat op de trekhaak rust snel te groot kan worden.

camper upgrade fietsendrager

Fietslift of bike lift

Een fietslift is een speciale fietsendrager die vast achter op een camper wordt gemonteerd. De drager kan na het plaatsen van de fietsen helemaal boven worden verplaatst (elektrisch) zodat de fietsen in principe onbereikbaar zijn en niet in de weg zitten achter de camper.

Scooterdrager

Een scooter is heel praktisch wanneer je een paar dagen op een plek blijft staan. Voor deze scooters zijn speciale scooterdragers in de handel. Ze kunnen natuurlijk veel meer dragen (tot wel 200kg) dan een fietsendrager.
Wil je weten of er een scooterdrager voor jouw camper op de markt is, neem dan contact op met ons.

Energie

De energievoorziening van de camper moet altijd op en top zijn en je wilt altijd volle accu’s hebben.

Zonnepaneel

Ben je nog helemaal afhankelijk van een 230 volt aansluiting voor de energievoorziening en het opladen van de huishoudaccu’s? Zonnepanelen geven je altijd de mogelijkheid om ergens te staan waar je geen toegang hebt tot elektriciteit. Ze doen gewoon hun werk en niet alleen bij zonnig weer al werken ze dan wel beter.
Je hebt dan altijd stroom terwijl ook de accu’s worden opgeladen. Laat je eens voorlichten over de mogelijkheden die zonnepanelen geven en wat je nodig hebt voor jouw camper.

camper upgrade zonnepanelen

Omvormer

De omvormer in de camper zorgt voor het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom. Dat is dus meestal van 230 volt naar een lagere spanning wat weer in de meeste gevallen 12 volt is. Dat is namelijk de meest gebruikte voltage voor de lampen, koelkast, tv enzovoort in een camper.
Hoeveel lampjes en dergelijke je kunt gebruiken in een camper is afhankelijk van het afgeleverde vermogen van de omvormer.

Een ‘kleine’ omvormer is belastbaar tot misschien 20 watt en voldoende voor een paar lampjes en bijvoorbeeld de waterpomp. Wil je meer aan kunnen sluiten zul een zwaardere uitvoering moeten laten plaatsen. Laat ons voor je uitrekenen wat je nodig hebt wanneer je meer lampen of een tv wil aansluiten. We vervangen dan de omvormer voor de juiste met meer capaciteit.

Beveiliging

Er gaat geen zomer voorbij en je leest dat er wel ergens een camper is gestolen, ook wanneer de eigenaar er mee op vakantie is. Je wilt niet op de camperplaats terug komen na een dagje fietsen of wandelen in de buurt en de camper geheel overhoop gehaald is of zelfs verdwenen! Had je de camper niet goed afgesloten en de reservesleutel in het zicht laten liggen?

Vast niet, maar camperdieven zijn inventieve mensen die altijd wel een ‘opening’ zien om een camper te kunnen stelen. Vaak gaan ze op bepaalde merken en typen af waarvan ze precies weten hoe ze die open kunnen krijgen.

Vraag eens na bij ons of jouw camper beter te beveiligen is. Zeker weten dat wij wel een oplossing kunnen aandragen.

camper upgrade inbraakpreventie

Alarm

Er zijn verzekeraars die een camper alleen willen verzekeren wanneer een erkend alarmsysteem is ingebouwd al of niet gecombineerd met een startonderbreking. Heb je nog geen alarmsysteem, laat dan door ons een goedgekeurd systeem inbouwen.
Vraag naar de mogelijkheden.

Bearlock

Om te voorkomen dat de camper überhaupt niet van zijn plek is te krijgen, kun je een versnellingsbak-vergrendeling van Bearlock laten monteren. Bearlock is het befaamde merk met oplossingen voor het beveiligen van campers, auto’s en bedrijfswagens.

De versnellingsbak-vergrendeling wordt geheel onzichtbaar ingebouwd en het enige wat je ziet is de ontgrendelingsleutel die op zijn beurt weer op een plek zit waar je er geen last van hebt.

Maar zo zijn er ook voor de motorkap speciale extra sloten van Bearlock te krijgen waardoor een motorkap onmogelijk van buitenaf is te saboteren en te openen. Voor bepaalde typen campers die afgeleid zijn van bijvoorbeeld de VW Transporter (T5 of T6) is dit echt aan te raden.

Vermaak

Audio

Onderweg, maar ook wanneer je langs de weg of op de camping staat, wil je lekker kunnen genieten van jouw favoriete muziek. Thuis heb je daarvoor een mooie installatie met (voor jou) perfect geluid. Waarom doe je met minder in de camper? De audio installatie in de camper kan bijna net zo goed klinken als thuis door misschien kleine aanpassingen als boxen vervangen. Maar wellicht dat de installatie ook aan vervanging toe is.

Autoprofi Hoogeveen heeft heel veel keus en kan je goed adviseren over het geluid in de camper. Kom eens langs en vraag naar de mogelijkheden.

camper upgrade DIN-2 systeem

Carplay

Zo kun je de oude autoradio vervangen door een moderne DIN 2 radio. DIN 2 wil niets anders zeggen dat de radio een dubbele hoogte heeft van 100 mm i.p.v. 50 mm. Wanneer er plaats is voor dit type radio, kan er moderne radio met groot display in worden geplaatst.

Tegenwoordig zijn deze radio’s eigenlijk alleskunners en niet meer als autoradio te herkennen en ze worden dan ook wel auto-entertainmentsystemen genoemd of infotainment-systemen. Ze zijn van alle moderne snufjes voorzien en kunnen ook verbinding maken met een mobiele telefoon zodat je bijvoorbeeld ook handsfree kunt bellen. Maar ze zijn vaak ook voorzien van een navigatiesysteem en als dat niet zo is, kan de navigatie van de telefoon er op worden weergegeven. Heel veel mogelijkheden dus.

Veel moderne DIN 2 audiosystemen ondersteunen ook de Apple® Carplay waarmee je dus jouw IPhone (5 of hoger) rechtstreeks op het systeem aansluit, uiteraard draadloos maar kan ook via usb. Maar dat geldt voor de meeste merken ook voor de Android-systemen.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Autoprofi Hoogeveen is de camperspecialist van Noord-Nederland. Autoprofi is een erkend installateur van Bearlock beveiligingssystemen. Onze monteurs hebben de vereiste opleiding gehad en zijn SCM gecertificeerd. Je kunt bij ons terecht voor het onderhoud aan de camper  en auto maar ook voor zaken als:

  • Kleine of grote beurt
  • Onderhoud
  • Vervangen van de distributieriem
  • Bandenservice
  • Olie verversen

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen