Autolampen doen het niet goed in het donker
Een autolamp doet het of doet het niet; is aan of uit. ‘Doet het niet goed in het donker’ betekent dat je slecht zicht hebt en daar is wat tegen te doen.
Voor de goede orde: met autolampen worden hier de koplampen van een auto bedoeld.
Hoe werkt een koplamp?
Een koplamp van een auto zit aan de voorkant van een auto en mag alleen wit of geel licht uitstralen t.b.v. de zichtbaarheid voor andere weggebruikers en het zelf goed zicht hebben op de weg.
Een koplamp kan bestaan uit een behuizing waar meerdere lampen in zijn opgenomen maar aparte lampen met een eigen behuizing voor elke functie (dimlicht, groot licht, stadslicht) komt ook voor.
De koplamp heeft uit een reflector waarin een lamp is gemonteerd. De reflector moet het licht van de lamp bundelen en door het afdekglas (meestal kunststof) laten schijnen. Afhankelijk van de gekozen stand, dimlicht of groot licht, zal een bepaald lichtbeeld op de weg te zien zijn.
Gebruikte lampen
Tegenwoordig worden naast de bekende H4 en H7 lampen ook LED lampen en Xenon lampen gebruikt. Voor de functie van de koplamp maakt de soort lamp niet uit. Toch wordt aangeraden alleen de voorschreven lampen te gebruiken voor de koplamp omdat koplamp voor dat soort is gemaakt.
Gebruik altijd lampen van goede kwaliteit want niet alle fabrikanten leveren (altijd) dezelfde kwaliteit. Een minieme afwijking kan al een verkeerd lichtbeeld geven.
Wist je trouwens dat lampen, naarmate ze ouder worden, steeds minder licht geven? Dat kan op een gegeven moment nog maar 70% zijn van de oorspronkelijke lichtopbrengst.
Dimlicht, stadslicht of groot licht?
Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is het verplicht om bij slecht zicht overdag en in het donker, dimlicht te voeren. Stadslicht (of parkeerlicht) alleen is niet voldoende. De naam zegt het al, deze moeten worden gebruikt bij het parkeren of stilstaan in het donker, langs of op de rijbaan buiten de bebouwde kom, samen met de achterlichten. Dit moet ook overdag wanneer het zicht slecht is.
Groot licht mag alleen worden gevoerd wanneer een tegenligger of de bestuurder voor u niet wordt gehinderd.
Op de site van de overheid staat het uitgebreid beschreven.
Oorzaken slechte koplamp
Je hebt dus onvoldoende zicht op de weg omdat de koplampen te weinig licht geven of een geheel verkeerd lichtbeeld laten zien. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk:
- Slechte kwaliteit lamp geplaatst
- Lamp is aan vervanging toe
- Koplamp is verkeerd afgesteld
- Glas van de koplamp is dof geworden door slijtage
Gevolgen slechte koplamp
- Auto wordt afgekeurd bij de APK
- Tegenliggers worden gehinderd
- Een bekeuring omdat de verlichting niet aan de eisen voldoet
- Slecht zicht waardoor je obstakels minder snel ziet
Oplossingen voor slechte koplamp
Wanneer je de lampen hebt vervangen en het zicht blijft slecht, is het tijd om de koplampen te laten controleren.
Zijn de koplampen dof geworden dan zit er niets anders op dan hier iets aan te doen. Het is namelijk heel goed te verhelpen en de koplampen er weer als nieuw uit te laten zien.
Zie ook: Koplamprenovatie
Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?
Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:
Vragen?
Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!
Vervangen onderdelen
Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen
Problemen met je auto
Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?
Heb je vragen?
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33