Verlichting voor auto of camper | Autoprofi Hoogeveen
verlichting auto en camper
Winkel
Autoprofi Hoogeveen
Winkel
7 min

Verlichting auto of camper kopen

7 min

De verlichting van een auto of camper moet altijd in orde zijn, want het speelt een grote rol voor de veiligheid van jou en jouw medeweggebruikers. Goede werkende verlichting is ’s nachts essentieel voor goed zicht, terwijl je voor andere weggebruikers ook zichtbaar bent. Maar onder verlichting valt meer dan alleen de lichten aan de buitenkant van de auto of camper. De binnenverlichting is net zo belangrijk.

We gaan in dit artikel in op de wettelijke voorschriften met betrekking tot de verlichting en behandelen daarnaast nog enkele belangrijke zaken, maar eerst waar je nieuwe verlichting voor auto of camper kunt kopen.

verlichting auto en camper wetgeving

Goede verlichting voor auto of camper kopen

Verlichting voor auto of camper kopen doe je bij de betere speciaalzaken waar je goed advies krijgt over de verlichting en bijbehorende lampen. Bij Autoprofi Hoogeveen kun je terecht voor lampen voor alle verlichting van jouw auto of camper. Wij verkopen uitsluitend verlichting en lampen van de bekende kwaliteitsmerken.

Wij kunnen je ook uitgebreid adviseren en informeren over de mogelijkheden als vervangen van de bestaande conventionele verlichting door moderne ledverlichting, maar ook over de regels met betrekking tot verlichting van auto en camper.

Regels en wetgeving

Dat er speciale wetgeving en regels zijn voor het voeren van verlichting is een noodzaak. Zonder die regels zouden de openbare wegen ’s nachts veranderen in bewegende kerstbomen. Daarom zijn er speciale voorschriften over het voeren van licht op voertuigen op de weg.

Zo is er vaak een discussie over het voeren van dimlicht of dagrijverlichting, wat vanaf 2011 op alle nieuwe auto’s zit.

Voor wat betreft de kleur van het licht is de wet duidelijk. Naar voren gestraald licht (dimlicht, groot licht, mistlampen e.d.) moet geel of wit zijn. De kentekenverlichting en achteruitrijlampen moeten wit licht geven. Knipperlichten mogen naast oranje ook wit of rood licht uitstralen. De achterlichten en remlichten dienen uiteraard rood te zijn.

Boetes voor onjuiste verlichting

Wanneer de politie jou aanhoudt, omdat je met defecte verlichting rijdt kun je een boete verwachten van minimaal € 140, maar meestal geven ze je de gelegenheid het euvel ter plekke te verhelpen. Daarvoor moet wel reservelampen bij je hebben, zodat je de defecte lamp kunt vervangen. Het is raadzaam om deze altijd bij je te hebben en deze niet vergeten aan te vullen nadat je een lamp hebt vervangen.

Onjuiste verlichting (kleur, uitstraling en sierverlichting) kan je net zoveel kosten, net als het voeren van mistlicht terwijl dat niet mag.

Soorten verlichting en regelgeving

We kennen nogal wat benamingen en bijbehorende verlichting:

Dagrijverlichting

Verlichting (meestal led) wat bij het starten van de auto aangaat, totdat deze weer wordt stilgezet of de gewone verlichting wordt ingeschakeld. De dagrijverlichting mag niet samen met de andere verlichting branden. Deze verlichting is puur voor zichtbaarheid van de auto overdag en vanaf 2011 verplicht voor elke nieuwe auto. Het feit dat de achterlichten niet branden bij de eerste auto’s met dagrijverlichting leidde tot de verplichting dat dat wel moest bij nieuwe auto’s vanaf januari 2015.

Het vervelende van veel dagrijverlichting, of afgekort DRL (daylight running light), is dat het vervangen meestal door een garage moet gebeuren. Het grote voordeel van deze ledverlichting zijn de vele branduren en ze zijn veel zuiniger in gebruik dan andere lampen.

Stadslicht

Stadslicht mag overdag gevoerd worden, maar moet in het donker altijd in combinatie met het dimlicht branden. De lampen geven te weinig licht om veilig mee te rijden en zijn overdag ook alleen bedoeld om de zichtbaarheid te vergroten. Het voordeel dat deze lampen ook branden bij ingeschakeld dimlicht is dat bij een defecte koplamp (dimlicht) toch nog enigszins voor zichtbaarheid zorgt. Stadslicht wordt ook vaak gebruikt als parkeerlicht.

Dimlicht

Dit licht moet minimaal gevoerd worden in het donker, zodat je goed zicht hebt op de weg, maar je mag het ook overdag inschakelen. De lampen moeten dusdanig zijn afgesteld dat de lichtbundel naar beneden schijnt en zo een deel van de weg verlicht. De afstelling van dit licht is een onderdeel van de apk.

Groot licht

Groot licht mag je in het donker gebruiken, zolang je geen tegenligger tegenkomt of vlak achter een voorligger rijdt. Je mag groot licht binnen en buiten de bebouwde kom gebruiken.

Mistlampen

Het mistlicht aan de voorkant mag je alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag je alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag je het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan. Het mistachterlicht mag alleen rood licht uitstralen.

Richtingaanwijzer (knipperlicht)

Deze lampen mogen naar voren alleen wit of ambergeel (oranje) licht uitstralen. Naar achteren moet dit oranje of rood zijn. Voor de knipperlichten aan de zijkant van een auto geldt dat deze alleen oranje licht mogen uitstralen.

Achterlichten

De achterlichten (altijd rood) moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht. Voor nieuwe auto’s vanaf 2015 geldt dat de achterlichten ook moeten branden bij het voeren van dagrijverlichting.

Kentekenplaatverlichting

De verlichting die bij de achterkentekenplaat hoort moet altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht en alleen wit licht uitstralen op het kenteken.

Combinatie stadslicht en achterlicht

Sta je buiten de bebouwde kom op de rijbaan? Of op parkeerstroken, parkeerhavens, vluchtstroken en vluchthavens langs autosnelwegen en autowegen? Dan moet je in het donker stadslicht en achterlicht voeren. Dit moet ook overdag als het zicht slecht is.

Remlichten

Spreekt voor zich: lampen die rood licht uitstralen zolang je op de rem trapt, maar mogen ook oranje licht geven.

Derde remlicht

Dit speciale remlicht is verplicht voor alle nieuwe auto’s vanaf september 2001 en moet tegelijkertijd gaan branden met de remlichten.

Speciale verlichting

Naast de bovengenoemde verlichting zijn er ook nog andere verlichtingen of systemen zoals de bochtverlichting die aangaat bij het ingaan van een bocht. Hiervoor kunnen speciaal aangebracht lampen gebruikt worden, maar vaak wordt hiervoor een van de mistlampen gebruikt of is de verlichting verwerkt in de koplamp.

Daarnaast kennen we ook de verstralers of breedstralers, wat eigenlijk gewone aparte lampen zijn die werken als groot licht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de mistlampen geen verstralers. De term verstraler of breedstraler komt dan ook niet voor in de wetgeving en mag je daarom deze verlichting officieel niet voeren.

Langere voertuigen hebben langs de zijkant ook zogenoemde zijmarkeringslichten. Deze mogen alleen oranje licht uitstralen, uitgezonderd de laatste, die ook rood licht mag uitstralen.

Normale markeringslichten aan de voorzijde en de achterzijde van een voertuig geven een idee van de grootte/lengte van een voertuig. Deze lampen mogen naar voren alleen wit licht uitstralen en rood licht naar achteren.

verlichting auto en camper soorten lampen

Soorten lampen

Wanneer je bij een bouwmarkt een autolamp wilt kopen moet je wel weten wat voor soort lamp je nodig hebt. Elke lamp in jouw auto heeft zijn eigen fitting waar de lamp in moet passen, voltage en stroomsterkte (ampère). Welke lamp je nodig hebt is te vinden in het instructieboekje van jouw auto, net als de beschrijving hoe je de lamp kunt vervangen.

H1/ H4/ H7 lampen

Dit zijn halogeenlampen voor auto’s en campers. Destijds was de H1 de eerste halogeenlamp, had een gloeidraad en kon voor zowel groot licht als dimlicht worden gebruikt.

De H4 en de H7 lampen zijn de meest gebruikte lampen voor het dimlicht en grootlicht, waarbij H4 een combinatielamp is. De H4 lamp heeft twee gloeidraden, een voor dimlicht en een voor grootlicht. De gloeidraad van het dimlicht is deels afgeschermd met een kapje, waardoor het licht alleen naar boven straalt. Hierdoor komt het licht tegen de bovenkant van de reflector en zal daardoor schuin naar voren en beneden weerkaatst worden.

Wanneer je het groot licht inschakelt, gaat het dimlicht uit en zal de andere gloeidraad, zonder kapje, stroom krijgen. Dit licht zal door de reflector rondom en recht vooruit worden gestraald.

De H7 heeft een enkele gloeidraad en kan voor zowel dimlicht en groot licht gebruikt worden. De H7 geeft 30% meer licht dan de H4.

verlichting auto en camper xenon

Xenon

Met de komst van de xenonverlichting kwamen ook de klachten:te fel, te blauw en irritant. Toch zorgen deze lampen voor zeer goed zicht in het donker. Het waren/zijn de goedkope gekleurde halogeenvarianten met veel strooilicht en xenonlampen in een gewone koplamp die zorgen voor hinder voor ander weggebruikers. Vanaf fabriek ingebouwde xenonverlichting is niet hinderlijk, mits goed afgesteld.

LED

Naast de ledlampen voor de dagrijverlichting, komen er steeds meer auto’s met ledverlichting als dimlicht en groot licht. Voordeel: zuinig, maar toch veel lichtopbrengst. Nadeel: duurder dan andere verlichting.

Gloeilampen

Voor de overige lampen worden nog steeds gewone gloeilampen gebruikt en sommige lampen hebben gekleurd glas (richtingaanwijzer).

Binnenverlichting auto en camper

Voor de binnenverlichting van een auto of camper gelden in zoverre geen regels met betrekking tot de veiligheid van jou en jouw medeweggebruikers, zolang de verlichting geen hinderlijke uitstraling naar buiten geeft.

De binnenverlichting van een auto bestaat meestal uit een aantal kleine lampjes, maar in moderne auto’s kunnen meerdere en verschillende soorten lampjes, spotjes of sfeerverlichting zitten. Vooral omdat steeds meer ledverlichting gebruikt wordt voor deze verlichting.

In een camper zit meer normale verlichting, maar ook steeds meer ledverlichting. De meeste lampen kun je zelf vervangen, maar voor problemen kun je beter naar een camperspecialist als Autoprofi Hoogeveen.

Waarom Autoprofi Hoogeveen?

In onze winkel vind je een assortiment van allerlei lampen en lampjes nodig hebt voor jouw auto of camper. Kom gerust langs bij ons in de winkel zodat wij je verder kunnen helpen.

  • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten, dit voorkomt onverwachtse kosten.
  • Montage geregeld terwijl je wacht
  • Wij geven vakkundig advies
  • Heb je vragen? Stel ze gerust, wij helpen je graag

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën