Problemen door vocht in de auto? | Autoprofi Hoogeveen
Vocht in de auto: voorkom beslagen ruiten en schimmelvorming
3 min. leestijd

Vocht in de auto: voorkom beslagen ruiten en schimmelvorming

Je kent het wel: je stapt in de auto en je ruiten zijn beslagen of beslaan nog voor je wegrijdt. Wat je ook probeert, het lukt je niet om de auto voorgoed vochtvrij te krijgen.

Herken jij het volgende:

 • Heb jij last van vocht in de auto?
 • Beslaan jouw ruiten in de winter ook altijd?
 • Heb je last van vorst in de auto?
 • Wil je weten hoe jij zo snel mogelijk je ramen weer helder kunt krijgen?

Hoe ontstaat vocht in de auto?

Vocht in je auto kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • lekkende of kapotte autorubbers
 • lekkage van ruiten
 • een interieurfilter wat niet goed werkt
 • weersomstandigheden.

Terugkerend probleem

De weersomstandigheden zijn een terugkerend probleem. Talloze autobezitters hebben hier jaarlijks mee te maken. Het vocht dringt de auto binnen door:

 • het vochtige weer
 • je ademdampen
 • natte kleding en schoenen
 • buitenwater dat zich in of onder je matten verzamelt

Het werkt zo: jij stap met een relatief warme lichaamstemperatuur in de koude auto. De warme vochtige lucht komt in aanraking met een koud oppervlak, de ruiten. De waterdamp condenseert waardoor er druppeltjes ontstaan. De zogenaamde condens.

Ofwel bovenstaande punten zorgen ervoor dat de lucht in je auto vocht is of wordt. Tel hierbij de extra vochtige lucht op waarmee we te maken hebben in de natste en koudste maanden van het jaar en het probleem is compleet: je ruiten zijn compleet beslagen en je ziet geen hand voor ogen.

vocht in auto - beslagen raam

Gebruik de airco ook in de wintermaanden

Wij raden je aan je airco te gebruiken om je ramen te ontwasemen. Dit is namelijk uiterst effectief. Dankzij de airco zullen je beslagen ruiten vlot weer helder zijn. De airco blaast zeer droge lucht uit (zowel in de zomer als de winter).

Sterker nog: wij raden met klem aan de airco in de winter minimaal 2 keer per maand te gebruiken. Dit is om te voorkomen dat rubbers e.d. in het airco systeem uitdrogen en om te voorkomen dat hij muf gaat ruiken.

Je airco slim gebruiken

Slim gebruik van de airco kan voorkomen dat je autoruiten überhaupt beslaan. Een airco trekt vocht uit de lucht. Dit vocht gaat in de lamellen van de verdamper zitten.

De volgende keer dat je de auto weer gebruikt is dit vocht nog deels aanwezig. Hierdoor heb je binnen de kortste keren weer beslagen ruiten.

Dit voorkom je eenvoudig: Schakel ruim vijf minuten voordat je arriveert de airco uit zodat de verdamper kan opdrogen. Laat hierbij de aanjager minimaal op stand twee staan.

Ventileer op een slimme manier

Voordat je weg rijdt moet je wachten tot dat de condens van de ramen verdwenen is. En logisch ook want met deze condens rijden is levensgevaarlijk.

Doorgaans is het zo dat ramen nog niet beslagen zijn op het moment dat je in de auto stapt. Ze beslaan vaak pas wanneer je ventilator aanzet. Vaak helpt het om de ventilator eerst even naar de voeten te laten blazen en later op de voorruit.

Op deze manier slaat de vochtige lucht niet meteen op de voorruit. Zet daarna de blower op de hoogst mogelijke stand en laat als je ramen eenmaal schoon zijn de aanjager minimaal op stand 2 staan.

Auto ontvochtiger

Wat je altijd kunt doen is een auto ontvochtiger in je auto plaatsen. Dit is goede eerste stap voor beslagen ruiten en andere vochtproblemen in de auto of camper. De ontvochtiger trekt het vocht als een magneet uit de lucht en houdt het veilig vast, zonder kans op lekken. Je kunt deze kopen in onze winkel of via onze webshop

vocht in auto - ontvochtiger

Direct ontvochtiger bestellen?

Webshop

Waarom Automat Hoogeveen?

In onze winkel vind je een assortiment met talloze auto accessoires. Kom gerust langs bij ons in de winkel zodat wij je verder kunnen helpen.

 • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten, dit voorkomt onverwachtse kosten.
 • Wij geven vakkundig advies
 • Bij tal van reparaties en installaties kun je gewoon wachten terwijl je geniet van een kop koffie in onze leeshoek.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen