Stuurkogel vervangen laten | Aut|oprofi Hoogeveen
Stuurkogel vervangen
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
2 min

Stuurkogel vervangen: voorkom stuurproblemen

2 min

De stuurkogel is een onderdeel van de stuurinrichting van een auto of camper en dat geheel moet altijd in orde zijn om goed én veilig te kunnen sturen. Wanneer een onderdeel van de stuurinrichting versleten of defect is, bestaat het gevaar op grote ongelukken. Laat een defecte of versleten stuurkogel vervangen!

Wat is een stuurkogel?

De wielen van een auto zijn bevestigd aan de zogenoemde fusee of fusee-stuk, het geheel wat wordt verdraaid bij het sturen. De stuurkogelhouder is verbonden met de stuurstang (of spoorstang) die beide voorwielen naar links/rechts duwen/trekken. De stuurkogel moet altijd goed gesmeerd zijn waardoor het soepel kan draaien en natuurlijk altijd verbonden zijn met de fusee. Het onderdeel met daarin de stuurkogel is dan ook beschermd met een rubberen afdichting.

Je kunt je voorstellen dat een stuurinrichting veel te verduren heeft bij veel bochtenwerk en helemaal op een slecht wegdek waarbij de wielen veel op en neer gaan. Dat betekent dat de stuurkogel bewegingen en krachten in alle richtingen moet kunnen verdragen. Vandaar dat het ook een kogelgewricht is, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het heupgewricht.

stuurkogel vervangen stuurkogel

Hoe merk je dat vervanging nodig is?

Dat er iets mis is met de stuurinrichting zul je snel genoeg merken omdat je niet meer als normaal kunt sturen. Het begint misschien ongemerkt maar op een gegeven moment zul bijvoorbeeld merken dat je misschien meer kracht moet zetten om te sturen of hoor je een vreemd geluid. Ook het steeds moeten bijsturen of je hebt het gevoel dat de auto een andere kant op wil tijdens het sturen.

In ieder geval is het dan tijd om het te laten controleren want versleten stuurkogels kunnen echt nare problemen opleveren.

Vervangen van de stuurkogel

Wanneer bij controle blijkt dat alleen de stuurkogel(s) is versleten, hoeft ook alleen die te worden vervangen. Hiervoor moet je dus wel naar een garage waar men de nodige kennis en gereedschap heeft om dit te kunnen doen. Het is belangrijk te weten dat bij het vervangen van een stuurkogel de auto misschien opnieuw moet worden uitgelijnd omdat de stand van de wielen kan zijn veranderd. Laat dit aan de professionals van Autoprofi over in Hoogeveen.

Voorkom grotere problemen

Wanneer je het vermoeden hebt of bijna wel zeker weet dat je een probleem hebt met het sturen van de camper of auto, wacht dan niet te lang. Ga zo snel mogelijk naar een garage waar ze dit vakkundig voor je kunnen controleren én oplossen. Neem gewoon even contact op met ons en maak een afspraak of kom langs.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën