Defecte uitlaat auto of camper vervangen | Autoprofi Hoogeveen
Defecte of kapotte uitlaat auto of camper?

Defecte of kapotte uitlaat auto of camper?

Heeft jouw camper of auto een defecte uitlaat of heeft het verkeer achter jou mistlampen nodig? Dan is het tijd om deze te laten vervangen bij Autoprofi Hoogeveen.

Functie uitlaat

De functie van de hele uitlaat is het dempen van het geluid van de motor (dempers) én het zoveel mogelijk afvangen van schadelijke stoffen (katalysator). Wanneer de auto een turbo heeft dan wordt deze aangedreven door een deel van de uitlaatgassen het turbinewiel van de turbo te leiden.

defecte uitlaat vervangen auto camper

Onderdelen uitlaat

De uitlaat van een auto verzorgt de afvoer van verbrandingsgassen uit de cilinders van de motor en is aan het uitlaatspruitstuk bevestigd. De uitlaat bestaat meestal uit meerdere delen:

 • Uitlaatspruitstuk
 • flexibel deel (plaats kan variëren)
 • katalysator
 • middendemper (niet alle auto’s)
 • roetfilter (alleen dieselmotoren)
 • einddemper

Het flexibele deel voorkomt dat trillingen van de motor teveel worden overgebracht naar de uitlaat. Bepaalde bevestigingen zouden kunnen beschadigen bij teveel trillingen. De hele uitlaat is met speciale rubbers aan de bodem van de auto opgehangen. De onderlinge delen van de uitlaat zijn meestal met klemmen met elkaar verbonden.

De dempers bestaan uit meerdere buizen met gaatjes waar speciale hittebestendige dempings-wol is aangebracht. De uitlaatgassen moeten via deze gaatjes van de ene buis en wol naar de ander buis. Hierdoor wordt de snelheid van de uitlaatgassen afgeremd, en wordt zo ook het geluid gedempt.
Je zou dus kunnen stellen: hoe meer buizen en wol, hoe meer het geluid wordt gedempt, dus zoveel mogelijk toepassen.

Dat klopt maar hoe meer de uitlaatgassen worden afgeremd, hoe hoger de druk in de uitlaat zal oplopen. Deze druk resulteert in een tegendruk bij de uitlaatkleppen van de motor. Bij het ontwerpen van de motor heeft de fabrikant rekening gehouden met deze tegendruk. Zou de tegendruk te hoog worden, heeft dat nadelige invloed op de werking van de motor.

defecte uitlaat vervangen auto camper onderdelen

Symptomen defecte uitlaat

Een van de symptomen kan dus zijn dat het vermogen van de motor terugloopt door een te grote tegendruk. Dit kan komen door een verstopte demper of roetfilter. Vaak krijg je daar wel een melding van op het dashboard. Tijd dus om de garage te bellen.
Andere symptomen voor problemen met de uitlaat:

 • Overmatige rook (wit, blauw, zwart); witte rook is normaal vlak na het starten en moet verdwijnen wanneer de motor warm is.
 • Raar of meer/minder geluid
 • Lekkage onder de auto
 • Roest

Vlekken onder de auto hoeft niet altijd olie vanuit de motor zijn. Het kunnen ook vloeistoffen zijn die zich hebben verzameld in de uitlaat (water, olie). Deze kunnen via kleine beschadigingen op de grond lekken.

Je zult niet zo vaak onder de auto kijken maar roest kan ook een oorzaak zijn van een slecht werkende uitlaat.

Voorkom grotere problemen

Wanneer je het vermoeden hebt of bijna wel zeker weet dat je een probleem hebt met de uitlaat van jouw camper of auto, wacht dan niet te lang. Ga zo snel mogelijk naar een garage waar ze dit vakkundig voor je kunnen controleren én oplossen. Wacht je te lang dan loop je kans dat je de uitlaat verliest (vooral bij roest) of dat de auto niet door de APK komt. De uitlaat is namelijk een belangrijk onderdeel van de APK en wordt streng gecontroleerd.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

 • 1
 • 2
 • 3

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen