Hoe wek je stroom op in een camper?
Elektriciteit in een camper, het lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe wek je stroom op in een camper? Even een koel biertje uit de koelkast pakken, je mobiel opladen of tv kijken na een hele dag aan het strand; een camper biedt naast vrijheid steeds meer luxe. Maar alle apparaten moeten wel van stroom voorzien worden, ook als de camper niet aan de stroompaal van de camping staat.
Daar ligt juist de charme van het kamperen met de camper, vrijheid om te staan waar je wilt. De camper moet daarom van flink wat technische toepassingen voorzien zijn om stroom te kunnen leveren. In dit blog kun je lezen hoe je stroom opwekt in een camper.
Hoe wek je stroom op in een camper?
Elke camper heeft twee verschillende accu’s; een die de motor start en een huishoudaccu die stroom levert voor de verlichting, het doorspoelen van het toilet en de kraan. De huishoudaccu wordt ook weleens een boordaccu genoemd. Een camper is ook voorzien van een 230V-netwerk. Dit netwerk maakt verbinding met de stroompaal van een camping of camperplek. Je kunt dan gebruikmaken van alle stopcontacten en de koelkast werkt erdoor.
De stroompaal is dus een van de manieren om stroom op te wekken in de camper. Om al je apparatuur te kunnen gebruiken en om ook op vrije plekken stroom op te wekken heb je echter meer nodig, zoals een omvormer, zonnepanelen en een goede accu.
Accu’s voor stroom in de camper
Er bestaan verschillende soorten accu’s die geschikt zijn als huishoudaccu in een camper, zoals loodaccu’s, AGM-accu’s en lithium accu’s. Steeds meer mensen kiezen voor een lithiumaccu, want deze bieden veel voordelen. Zo mogen ouderwetse accu’s niet geheel ontladen worden, een loodaccu tot slechts 50% en een AGM tot 35%.
Een lithium accu mag 100% ontladen worden. Een lithium accu levert daarom net zoveel capaciteit als 2 loodaccu’s, maar het is veel lichter in gewicht. Daarnaast wordt een lithium accu veel sneller opgeladen. Na een uur rijden is de accu weer vol. Een lithium accu heeft enkele nadelen, het is namelijk een vrij duur systeem, want er wordt een snellader en een management systeem ingebouwd. Een lithium accu is echter heel duurzaam, je kunt de batterij maar liefst 1500 keer ontladen en opladen voordat slijtage optreed.
Omvormer voor een camper
Een goede boordaccu is dus heel belangrijk, zeker wanneer je vrij geparkeerd staat. De basisapparatuur in de camper werkt op de accu, maar als je al je apparatuur wilt gebruiken dan heb je een omvormer nodig. Dit is een apparaat dat 12 volt uit de accu omzet in 230 volt. Je koffiezetter, laptop en e-bike hebben 230 volt nodig om te werken.
Omvormers worden ook weleens inverters genoemd. Schaf er een voor je camper aan met voldoende capaciteit. Daarnaast is het belangrijk dat de omvormer zuivere sinus levert. Een budget omvormer levert vaak instabiele stroom, waardoor storing aan je tv of radio kan ontstaan. Een goede tip is om te kiezen voor een omvormer met een prioriteitsschakelaar. Deze zorgt ervoor dat er alleen stroom uit het vaste net wordt gebruikt als de camper aan het stroom van een camping gekoppeld is. De accu wordt dan alleen ingeschakeld als het nodig is.
Stroom opwekken in de camper met zonnepanelen
Als je camper niet aan een stroomvoorziening staat of rijdt, dan zal de huishoudaccu langzaam leeg raken. Deze laad weer op als je gaat rijden of wanneer je de camper aan een stroompaal koppelt. De charme van een camper is echter dat je verblijft op vrije plekken. Maar hoe wek je stroom op in een camper zonder stroompaal? Zonnepanelen zijn dan een heel handig hulpmiddel. Deze werken door de accu’s langzaam te voorzien van zonne-energie. De moderne panelen werken op daglicht, dus ook als het bewolkt is. De capaciteit die de panelen leveren is meestal voldoende om de accu’s een paar dagen lang van stroom te voorzien.
Als je zonnepanelen wilt laten installeren, zorg er dan voor dat je kiest voor een efficiënt systeem. Daarbij is het soort paneel belangrijk, maar ook het regelkastje. Ga je vaak op reis met de camper naar het noorden van Europa? Dan is een zwart paneel zeer geschikt, deze zet meer daglicht om in energie. Deze kleur is echter minder geschikt voor warmere oorden.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?
Heb je vragen?
In dit blog heb je antwoord gekregen op de vraag: Hoe wek je stroom op in een camper? Dit werkt door middel van de accu’s, een omvormer, zonnepanelen en een externe stroompaal op kampeerplekken.
Wil je voor optimaal gebruiksgemak en comfort zorgen in jouw camper? Zorg dan voor een efficiënte stroomvoorziening. Autoprofi Hoogeveen helpt je er graag bij, je kunt bij ons terecht voor camperonderhoud en we monteren allerlei onderdelen, zoals een lithium accu, een zonnepaneel en een omvormer.
Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33