Omvormer voor elke camper - Autoprofi Hoogeveen
Omvormer voor camper: handige tips en adviezen
in Camper
4 min. leestijd

Omvormer voor camper: handige tips en adviezen

Wat moet je zonder stroom in een camper of een omvormer? Zonder stroom kun je geen gebruik maken van de elektrische apparaten die zich in de camper bevinden. In oudere zelfbouw-campers komt het nog wel eens voor dat er alleen een gasinstallatie is ingebouwd maar over het algemeen hebben alle campers elektrische lampen en andere apparaten.

Weet je alles al over omvormers? Kijk dan in onze online campershop om de juiste omvormer, accu of lader te bestellen.

Welke stroom heb je in de camper?

Alle campers hebben als het goed is 2 soorten accu’s aan boord; een startaccu en een huishoud-accu. De startaccu, de naam zegt het al, wordt in principe alleen gebruikt om de camper te kunnen starten en kan dan ook kortstondig veel stroom leveren. De huishoudaccu is voor de andere elektrische apparaten in de camper zoals de verlichting, ventilator, radio, waterpomp et cetera. Deze accu levert normaal gesproken 12 volt en kan langzaam worden leeg getrokken, echter het is afhankelijk van het soort accu of deze helemaal leeg kan worden getrokken.

12 volt gelijkspanning of 230 volt wisselspanning

De meeste apparaten in de camper werken op 12 volt gelijkspanning waarvoor je dus de huishoudaccu gebruikt. Soms echter heb je 230 wisselspanning nodig voor een apparaat. Normaal gesproken haal je die van een extern laadpunt op de campingplaats maar die heb je natuurlijk niet als je in de vrije natuur staat. En dan is een omvormer heel handig. De omvormer kan namelijk de 12 volt gelijkspanning omzetten naar een wisselspanning van 230 volt.

Er is wel een wezenlijk verschil tussen deze twee; bij gelijkspanning gaat de stroom altijd van de pluspool naar de minpool terwijl bij wisselspanning de spanning constant heen en weer gaat; het wisselt steeds van richting. Daar komt bij dat de stroomsterkte bij 230 volt wisselspanning veel lager is dan bij 12 volt gelijkspanning. Hierdoor ontstaat ook minder warmte dan bij gelijkspanning bij een gelijke wattage van een aangesloten apparaat. Bijvoorbeeld een apparaat van 230 Watt aangesloten op 230 volt geeft een stroomsterkte van 1 ampère terwijl 230 Watt op 12 volt gelijkspanning 19 ampère vraagt (230 watt/12 volt).

omvormer camper omvormer

Omvormers

Een omvormer voor in de camper is dus handig en er zijn er dan ook veel in de handel. Maar niet alle omvormers zijn gelijk en even goed in te passen in een camper. Dat heeft onder andere te maken met de wijze van omzetten van de spanning. Een goede omvormer zorgt voor een zogenoemde zuivere sinus-golf waarbij de spanning vloeiend van richting wisselt in tegenstelling tot bijvoorbeeld een blokgolf omvormer. Hierbij wordt de spanning letterlijk afgekapt en de ander kant opgestuurd en niet alle apparaten vinden dit prettig.

Er zijn ook omvormers die een gemodificeerde sinus genereren waarbij het proces in kleine stapjes wordt uitgevoerd. Alleen deze omvormer en die met een zuivere sinus-golf zijn eigenlijk echt geschikt voor in een camper

Soorten accu’s

Lood-accu

Een normale startaccu is vaak een zogenoemde lood-accu waarin loden platen in een elektrolyt hangen. De elektrolyt bestaat uit een mengsel van zwavelzuur en gedestilleerd water. Dit water kan verdampen vandaar dat er vuldoppen zijn aangebracht om de accu bij te kunnen vullen.
Omdat de startaccu veel dunne platen per cel heeft en dus het oppervlak groot is, kunnen ze in korte tijd veel stroom leveren maar ook snel leeg raken.

Tractie en semi-tractie accu

Deze accu’s hebben dikkere platen waardoor deze relatief minder startstroom kunnen leveren maar daar staat tegenover dat deze accu’s wel vaker en dieper kunnen worden ontladen. De semi-tractie accu kan als huishoudaccu worden gebruikt en voor nood ook als startaccu. De tractieaccu heeft de dikste platen en kan nog verder ontladen worden dan de semi-tractie accu maar is niet geschikt als huishoudaccu.

omvormer camper accu

Gel-accu

Deze accu kan goed als huishoudaccu worden toegepast maar vereist wel speciale laadapparatuur. Hij kan dan ook niet zomaar in het elektrische systeem van de camper worden opgenomen. Wel heeft deze accu meer voordelen dan nadelen ten opzichte van de lood-accu. Zo is de zelfontlading gering en kan de accu vaker ontladen worden. Verder is de accu onderhoudsvrij en gaat hij lang mee.

AGM-accu

De Absorption Glass Mat-accu is heel geschikt als huishoudaccu en is onderhoudsvrij.

Lithium-accu

Deze accu is vaak duurder maar gaat veel langer mee en is minder zwaar dan de overige accu’s. Wel is er vaak een speciale lader nodig.

Opladen

Alle accu’s moeten regelmatig worden opgeladen en in een camper, vooral de accu’s die niet helemaal ontladen mogen worden zoals de normale lood-accu’s. Het laden gebeurt altijd door een externe spanningsbron. Dat kan een dynamo (tijdens het rijden), een acculader, een zonnepaneel of een aggregaat zijn.
Om een accu goed op te laden is het verstandig de juiste acculader/regelaar te gebruiken.

omvormer camper zonnepanelen

Laat het aan een professional over

Stroom is iets voor een specialist. Natuurlijk kunnen we allemaal wel een lamp vervangen of ophangen maar een elektrisch systeem in een camper is wel even iets anders. Alles moet echt goed op elkaar zijn afgestemd, ook wat betreft de behoefte aan stroom; de energiebalans. Met andere woorden, kan de camper genoeg stroom leveren voor alle gebruikers of heeft het elektrische systeem juist veel meer dan nodig.

Camperspecialist Autoprofi Hoogeveen heeft de kennis en de juiste vakmensen in dienst die precies kunnen bekijken en uitrekenen wat nodig is in jouw camper. Zo kunnen we ook zonnepanelen installeren waarmee je niet alleen gratis stroom hebt maar ook de accu’s kunt opladen.

Vraag naar de mogelijkheden bij Autoprofi Hoogeveen.

Kom eens langs en vraag naar de mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook altijd even telefonisch contact opnemen met ons of een mailtje sturen met jouw vragen.

Wil je zien wat wij allemaal kunnen leveren?

Heb je geen tijd om langs te komen of wil je direct iets bestellen? Kijk dan in onze online Campershop waar je echt alles kunt bestellen wat je nodig hebt. Maar voor het geval dat het er niet bij staat of je het niet kunt vinden, vraag ons dan even en wij zorgen dat het wordt geleverd!

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Autoprofi Hoogeveen is de camperspecialist van Noord-Nederland. Autoprofi is bijvoorbeeld erkend installateur van Bearlock beveiligingssystemen. Onze monteurs hebben de vereiste opleiding gehad en zijn SCM gecertificeerd. Je kunt bij ons terecht voor het onderhoud aan de camper  en auto maar ook voor zaken als:

  • Kleine of grote beurt
  • Onderhoud
  • Vervangen van de distributieriem
  • Bandenservice
  • Olie verversen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen