Stroomvoorziening in de camper | Automat Hoogeveen
Stroomvoorziening in de camper
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
3 min

Stroomvoorziening in de camper

3 min

Stroomvoorziening in de camper is heel belangrijk. Een camper geeft je veel bewegingsvrijheid, luxe en mogelijkheden, maar zonder stroom valt dit allemaal weg. Hoe zit het met de stroomvoorziening bij een camper? Wat voor soorten zijn er en waar moet je op letten? In dit blog kun je er alles over lezen.

Welke soorten stroomvoorziening zijn er?

De elektriciteit in een camper kan opgewekt worden door verschillende stroomvoorzieningen. De camper kan opgeladen worden door voorzieningen in of aan de camper, maar ook via een externe stroombron, zoals elektriciteit op een camperplaats. Dit wordt walstroom genoemd, de naam is afkomstig van schepen die aan de wal aan elektriciteit worden gelegd. Stroomvoorzieningen in de camper zelf zijn:

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn handige hulpmiddelen om een camper van voldoende stroom te voorzien. Normaal gesproken wordt de accu van een auto opgeladen door middel van de dynamo. In een camper is veel apparatuur aanwezig, dat veelal door middel van stroom werkt. Je hebt daarom meer vermogen nodig, zonnepanelen werken goed om de camper van voldoende stroom te voorzien.

Accu's

Een camper is voorzien van meerdere accu’s: een accu voor de motor en één of meerdere accu’s voor de stroomvoorziening van de rest van de camper. Dit wordt ook wel de huishoudaccu genoemd. Het slaat energie op en levert het als het nodig is. De benodigde energie om de accu’s op te laden kan op verschillende manieren worden opgewekt: via zonnepanelen, via een generator, door walstroom en door de dynamo van de motor.

Generatoren

Het kan heel handig zijn om een generator mee te nemen in de camper. Het kan namelijk voorkomen dat de zonnepanelen niet voor voldoende stroom kunnen zorgen tijdens bewolkte dagen. Ook voor het gebruik van zware elektrische apparaten (zoals medische apparatuur) werkt een generator goed. Je kunt de generator het best spaarzaam gebruiken en alleen waar het toegestaan is. Het apparaat maakt namelijk een hoop geluid.

Stroomvoorziening in de camper

Belang van goede omvormers

De huishoudaccu van een camper werkt op gelijkstroom (aangegeven met DC), deze levert slechts 12 of 24 volt. Veel elektrische apparaten werken door middel van wisselstroom (aangegeven met AC). Wil je deze gelijkstroom omzetten in wisselstroom dan heb je een goede omvormer nodig. Dit is handig, want je wilt toch je 230V apparatuur gebruiken in de camper, zoals een camera, laptop, waterkoker en koffiezetter. Deze apparaten bieden je comfort en gemak tijdens de reis. De omvormer zet 12 volt gelijkspanning van de accu om in 230v wisselspanning.

Het beste kun je een zuivere sinusomvormer aanschaffen. Deze levert een stabiele wisselspanning, zoals je dat kent thuis. Hierdoor kun je zonder problemen en veilig van alle apparaten gebruikmaken. Er bestaan ook gemodificeerde sinus omvormers, deze zijn goedkoper, maar zijn minder geschikt voor gebruik in de camper.

Laadregelaars voor goed gebruik accu

Om ervoor te zorgen dat de accu van de camper veilig en efficiënt wordt opgeladen is een laadregelaar nodig. Deze regelaar zorgt ervoor dat opgewekte stroom van het zonnepaneel goed gedoceerd naar de accu gestuurd wordt, zowel tijdens het rijden als wanneer de camper geparkeerd staat. Je zou misschien denken dat zoveel mogelijk stroom wekken altijd goed is, maar om het elektrische circuit goed te laten draaien moet soms de stroomsterkte beperkt worden. Een laadregelaar is daarom onmisbaar in jouw camper.

Er bestaan twee soorten laadregelaars: een PWM laadregelaar (Pulse Width Modulation) en een MPPT laadregelaar (Maximum Power Point Tracking). De PWM is een voordelig en doeltreffend systeem dat geschikt is voor één zonnepaneel met een laag vermogen. Wil je meer rendement, heb je een groot zonnepaneel of een reeks zonnepanelen? Dan is de MPPT laadregelaar een betere keus voor jou.

Batterijmonitoren: houd de batterijen in de gaten

Een batterij monitor toont je alle ins en outs van wat er met de accu van je camper aan de hand is, zoals accuspanning, laadstatus, temperatuur en stroom. Je kunt op de monitor ook zien hoeveel stroom er wordt geleverd door de zonnepanelen op je camper. Hierdoor kun je goed bepalen of de accu’s in je camper voldoende van stroom worden voorzien. Tijdens je reis kun je aan de hand van deze gegevens bepalen of de camper voldoende stroom opwekt om een tijd op een vrije plek te gaan staan of dat je naar een camping moet om de camper aan walstroom te koppelen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Stroomvoorziening in de camper; in dit blog heb je er alles over kunnen lezen. Is de stroomvoorziening van jouw camper al optimaal of zou je wel verbeteringen willen? Automat Hoogeveen helpt je er graag bij. Wij zijn dé specialist op gebied van camper onderhoud en montage van onderdelen die het rijgemak en gebruik van de camper vergroten. Wil je zonnepanelen installeren? Ben je op zoek naar een goede omvormer of een geschikte accu voor jouw camper? Maak dan een afspraak bij ons!

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën