Lithium accu voor je camper: wat zijn de voordelen?
Lithium accu voor je camper: wat zijn de voordelen?
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
3 min

Lithium accu voor je camper: wat zijn de voordelen?

3 min

Een lithium accu voor de camper; denk je eraan om deze te laten installeren in plaats van je oude accu? Steeds meer mensen kiezen voor lithium accu’s in de camper, deze bieden namelijk veel voordelen. Als je op vakantie gaat, dan wil je je nergens zorgen over maken. Het is dan erg fijn als je volledig kunt vertrouwen op je camper, ook op de stroomvoorziening.

Voor een accu is het essentieel dat het constant stroom geeft en voldoende capaciteit heeft om alle apparaten te laten werken. Daarnaast zijn veiligheid, effectiviteit en de levensduur heel belangrijk. Deze eigenschappen komen samen in een lithium accu.

Verschillende soorten accu’s voor camper

Een camper is voorzien van twee soorten accu’s: de accu voor de motor en de zogenaamde woonbatterij. De accu voor de motor dient om de motor te starten door middel van een flinke stroomstoot. De accu voor het woondeel van de camper heeft andere eigenschappen nodig; het moet voor lange tijd kleine hoeveelheden stroom opwekken. Hiervoor werd vroeger een semi-tractie batterij gebruikt, waar vloeibaar loodzuur in zat. Je begrijpt dat deze niet erg veilig waren. Tegenwoordig worden er vooral AGM accu’s gebruikt voor de woonbatterij van een camper. Deze zijn veiliger, maar moeten vaak opgeladen worden omdat ze slechts tot 50% gebruikt kunnen worden.

De laatste jaren wordt de lithium batterij voor de camper steeds vaker gebruikt. Deze batterijen werken op basis van lithium, in plaats van loodzuur. Dit is een stuk veiliger, bovendien biedt de lithium batterij nog meer voordelen. Vraag jij je af of het aantrekkelijk is om jouw loodzuur, AGM of gel-accu te vervangen voor een lithium accu? Lees dan verder voor alle voordelen van een lithium accu voor je camper.

Voordelen van een lithium accu voor de camper

Voordelen van een lithium accu voor de camper

Enkele van de voordelen van een lithium accu voor je camper zijn:

Een lithium accu heeft een grotere autonomie

Een grotere autonomie betekent dat de batterij langer op zichzelf meegaat zonder dat het opgeladen moet worden. De lithium accu kan namelijk 100% gebruikt worden, een AGM accu voor slechts 50%. Dat betekent dat je veel langer met de lithium accu kunt kamperen zonder walstroom.

Een lithium accu heeft een lange levensduur

Een lithium accu gaat veel langer mee dan een loodaccu. Je betaalt er misschien meer geld voor, maar de investering verdien je makkelijk terug door de duurzaamheid. Lithium accu’s kunnen duizenden keren worden opgeladen voordat ze aan vervanging toe zijn.

Veel lichter in gewicht

De traditionele loodaccu’s zijn flink zwaar in gewicht. Dit is niet erg voordelig voor de brandstofkosten. Lithium accu’s zijn veel lichter, wat je veel benzinekosten gaat schelen.

Minder zelfontlading

Lithium batterijen houden hun lading langer vast dan traditionele accu’s. Ze hebben een zelfontlading van minder dan 3% per maand. Je kunt dus met een gerust hart je camper in de winter stallen met een volle accu. Als je de camper in het voorjaar weer start, dan zal de accu voldoende vermogen hebben om de camper zorgeloos te gebruiken. We raden wel aan om de camper tijdens de stalling van het stroom te halen. Je kunt dit heel eenvoudig doen door middel van de hoofdschakelaar.

Een lithium accu voor je camper heeft een hoger rendement

Een lithium accu heeft een lage interne weerstand, hierdoor laadt het beter op dan andere type accu’s voor campers

Lithium accu’s zijn heel veilig en betrouwbaar

De lithium-ion verbinding lithium ijzerfosfaat is een van de veiligste verbindingen. Een lithium accu is daarom een zeer veilige en betrouwbare batterij.

AGM accu of een lithium accu voor een camper?

Een AGM accu is een betrouwbare en betaalbare accu voor de camper. De lithium accu is een stuk duurder, maar het biedt veel meer voordelen dan de AGM accu. De lithium accu is veel efficiënter en bovendien heeft de accu een veel langere levensduur. De vele voordelen van de lithium accu zorgen ervoor dat het de ideale accu is voor campers.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Lithium accu in je camper laten plaatsen door Automat Hoogeveen

Ben je overtuigd geraakt van de voordelen van een lithium accu in de camper? Laat dan een lithium batterij in jouw camper plaatsen door Automat Hoogeveen. Wij zijn dé camperspecialist van Noord-Nederland. Bij ons kun je terecht voor het onderhoud van jouw camper, daarnaast voorzien we campers van onderdelen die het comfort en het rijgemak van de camper vergroten. Je kunt daarbij denken aan zonnepanelen, airco en natuurlijk een nieuwe accu.

Wil je een afspraak bij ons maken? Je kunt dit heel eenvoudig regelen via de website. Heb je vragen over lithium accu’s of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën