Hoeveel stroom gebruikt een gemiddelde camper?
Hoeveel stroom gebruikt een gemiddelde camper?
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
3 min

Hoeveel stroom gebruikt een gemiddelde camper?

3 min

Campers bieden veel vrijheid, plezier en een economische manier van leven. Toch zitten er kosten verbonden aan een camper waar sommige mensen geen rekening mee houden. Een van de grootste kostenposten is namelijk elektriciteit. Campers gebruiken er veel van, afhankelijk van de grootte, de voorzieningen en het gebruik.

Hoeveel stroom gebruikt een gemiddelde camper? In dit blog kun je lezen hoeveel een gemiddelde camper aan elektriciteit verbruikt.

Hoeveel stroom heeft een camper per dag nodig?

Het is voor veel nieuwe kampeerders vaak lastig om het dagelijkse stroomverbruik van hun camper te berekenen. Dat komt omdat verschillende factoren bepalend zijn voor het stroomverbruik, zoals de locatie waar je staat, het weer, het aantal en de soorten apparaten in de camper en de frequentie van gebruik.

Elektriciteit wordt in huis veelvuldig en vaak onbewust gebruikt. Computers, tv, verlichting, elektrische apparaten, noem maar op; alles staat constant te draaien. Veel mensen willen in de camper dezelfde luxe als thuis. Dat kost echter veel stroom, niet alleen in kWh per dag, maar ook in de kosten. Het is daarom goed om te weten hoeveel stroom een gemiddelde camper verbruikt, want dan kun je het elektriciteitsverbruik en de kosten in bedwang houden.

In een gemiddelde camper kun je met een klein gezin kamperen. Voor een gemiddelde camper kun je rekening houden met een stroomverbruik van 15 tot 20 kWh per dag. Er zijn gezinnen die dit aantal lager weten te houden door heel bewust om te gaan met elektriciteitsverbruik. Maar laat je bijvoorbeeld de camper airco urenlang aanstaan, dan kan dit al snel neerkomen op 40-45 kWh per dag.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een gemiddelde camper in één maand?

Het gemiddelde stroomverbruik voor een gemiddelde camper ligt dus op zo’n 20 kWh per dag. Maar niemand gaat slechts een dag weg met de camper. Wat verbruikt een gemiddelde camper per maand en met wat voor elektriciteitskosten kun je dan rekening houden? Een gemiddelde camper verbruikt 20 kWh elektriciteit per dag, wat in één maand oploopt tot 600 kWh. De prijs voor elektriciteit in Nederland is gemiddeld € 0,23 voor 1 kWh. De rekensom is dan als volgt: 20 kWh x 0,23= 4,6 per dag x 30 = 138 euro per maand.

De kosten voor energie in andere landen verschillen met die van Nederland. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de kosten voor stroom in het land waarnaar je reist, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Worden er kosten in rekening gebracht voor elektriciteit op campings?

Op campings worden de kosten voor elektriciteit in rekening gebracht. De kosten voor stroom worden meestal doorberekend in de totaalprijs van de kampeerplek. In Nederland ligt de gemiddelde plek voor een kampeerplek voor een camper op zo’n €40. Dat is inclusief elektriciteit. De prijzen voor een dagverblijf op een camping in de meeste Europese landen liggen ook ongeveer op deze prijs. Er zijn echter landen waar de kosten een stuk hoger liggen, zoals Italië.

Let op: Sommige campings rekenen elektriciteit per verbruik af.

Hoeveel stroom gebruikt een gemiddelde camper?

Hoe kun je het stroomverbruik in de camper verminderen?

Hoeveel stroom verbruikt een gemiddelde camper? In dit blog heb je hier antwoord op gekregen. Wil je besparen op de kosten voor elektriciteit? Maak dan gebruik van de volgende tips:

Wees bewust van het stroomverbruik en de staat van de accu

Met een batterij monitor kun je de staat van de accu’s in de camper in de gaten houden. Een efficiënte stroomvoorziening wekt beter stroom op en verbruikt minder elektriciteit.

Gebruik energiezuinige apparaten

Een goede manier om de kosten voor elektriciteit te verminderen is door over te schakelen op energiezuinige apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ledlampen met een laag wattage. Deze bieden hetzelfde licht als gewone lampen, maar verbruiken minder stroom. Dit voordeel heb je ook als je je oude tv inruilt voor een led-tv.

Zonnepanelen

Dé energiezuinige tip voor een camper is natuurlijk het installeren van zonnepanelen. Ga je regelmatig op pad met de camper? Dan is dit zeker de investering waard!

Parkeer slim en kleed je naar het weer

De airco en het verwarmingssysteem in de camper zijn grootverbruikers van elektriciteit. Je kunt daarom flink besparen op stroom door op de juiste plek te parkeren. Zet in de zomer je camper in de schaduw en parkeer de camper op koude dagen in de zon. Dit leidt tot een flinke daling van het stroomverbruik. Daarnaast is het slim om je te kleden naar de omstandigheden, zodat je de airco of verwarming niet constant hoeft te gebruiken.

Reis met het weer mee

Een goede manier van stroom besparen is door het ideale weer op te zoeken. Heb je hekel aan heet weer? Reis dan naar een iets koelere plek, waar het wel mooi weer is, maar waar je de airco niet nodig hebt. Is het koud in de omgeving waar je verblijft? Tijd voor een rit naar een warmer oord waar de verwarming niet aan hoeft.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Voor al het onderhoud aan je camper kun je terecht bij Automat Hoogeveen. Ook zijn wij het adres voor het installeren van onderdelen die het rijgemak en comfort van jouw camper vergroten. Je kunt daarbij denken aan cruise control, een dak airco en zonnepanelen.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën