Aandrijfhoes of Homokineet-hoes vervangen - Autoprofi Hoogeveen
Aandrijfhoes of Homokineet-hoes vervangen

Aandrijfhoes of Homokineet-hoes vervangen

Hoor je bij het nemen van een bocht knarsende en knappende geluiden onder de auto? Dan heb je waarschijnlijk een probleem met de aandrijfassen en met name de homokinetische koppeling van een as. Laat deze aandrijfhoes vervangen voor het te laat is.

Oorzaak?

De oorzaak hiervan is slijtage van deze speciale koppeling waarmee de krachten van de motor worden overgebracht op de wielen; de homokineet. De te grote slijtage ontstaat vaak wanneer de koppeling niet meer wordt gesmeerd omdat er te weinig vet aanwezig is of het vet is vervuild.

De aandrijfhoes of homokineethoes

De rubberen hoes beschermt de homokineet en zorgt ervoor dat het vet in de koppeling blijft en vuil van buiten dit vet niet kan vervuilen. De aandrijfas van een auto kan door de homokinetische koppelingen alle horizontale én verticale bewegingen van de wielen opvangen ten opzichte van motor. De hoes moet daarom extreem flexibel zijn én blijven tijdens de hele levensduur van een voertuig.

Maar soms is dat niet het geval vandaar dat de hoezen bij elke apk worden gecontroleerd op scheurtjes en dergelijke. Het advies is altijd de hoezen te vervangen wanneer er zich al kleine scheurtjes in het rubber bevinden.

aandrijfhoes homokineethoes auto vervangen

Het vervangen van de aandrijfhoes

Een gescheurde aandrijfhoes of homokineethoes moet zo snel mogelijk worden vervangen om slijtage te voorkomen. Doe je dit niet op tijd, zal ook de homokineet en vaak de hele as moeten worden vervangen wat alleen maar meer kosten geeft.

Voor het vervangen van de aandrijfhoes ga je het beste naar een garage die alle kennis en gereedschap heeft om dit te kunnen doen. Iemand die erg handig is en weet wat hij/zij doet kan het ook zelf maar het wordt wel afgeraden.

Je moet namelijk meestal de gehele aandrijfas verwijderen om de oude hoes te verwijderen en de nieuwe te kunnen plaatsen. Hierbij moet dan wel de homokineet goed worden gecontroleerd op vervuiling en eventueel worden schoongemaakt. Dit kun je het beste doen wanneer de hele as is gedemonteerd.

Voorkom grotere problemen

Wanneer je het vermoeden hebt of bijna wel zeker weet dat er een aandrijfhoes of homokineet-hoes is gescheurd van camper of auto, wacht dan niet te lang. Ga zo snel mogelijk naar een garage waar ze dit vakkundig voor je kunnen controleren én oplossen. Neem gewoon even contact op met ons en maak een afspraak of kom langs.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen