Airco of dakairco camper: inbouw en montage | Autoprofi Hoogeveen
Dakairco of airco camper inbouwen
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
3 min

Dakairco of airco camper inbouwen

3 min

Dakairco of gewone airco in je camper laten inbouwen. Automat Hoogeveen heeft de benodigde kennis in huis om je te helpen.

Je hebt besloten dat de laatste camperreis de laatste reis was zonder airco. Steeds weer baal je van de warmte in de camper en je wilt nu een structurele oplossing? Of misschien heb je een camper aangeschaft en wil je absoluut airco ingebouwd hebben?

Wij hebben twee oplossingen voor je:

  • Inbouw dakairco
  • Inbouw standaard airco

Wat is een dakairco?

De naam zegt het al, een dakairco is een airco op het dak van een camper. De airco die je tijdens het rijden gebruikt (motorairco), heeft niet voldoende capaciteit om de hele camper van koeling te voorzien. Een dakairco zorgt voor verkoeling in het leef- en slaapgedeelte van jouw camper.

Hoe werkt de airco?

In een airco-systeem wordt een speciaal koudemiddel continu rondgepompt, waarbij het steeds verandert van gas naar vloeistof en weer terug naar gas. Het is een speciale vloeistof die onder hoge druk wordt gebracht door de compressor in het systeem. De temperatuur van het gas daalt hierbij tot ver onder het vriespunt. Het gas condenseert in de condensor, waar het weer vloeibaar wordt en is nog steeds koud.

Daarna gaat deze koude vloeistof via een filter/vochtafscheider en een speciaal ventiel, naar de verdamper waar het weer verdampt. Het ventiel brengt de druk van vloeistof omlaag, waardoor het heel snel kan verdampen. De temperatuur van de vloeistof is dan ongeveer 0 °C. Om verder te kunnen verdampen, wordt de warmte gebruikt van de warme buitenlucht, wat de interieurventilator langs de verdamper leidt. Hierdoor koelt deze lucht verder af. Deze koude lucht blaast de ventilator vervolgens in het interieur van de camper.

Alle onderdelen van een dakairco vormen een een compact en gestroomlijnd geheel, zodat het brandstofverbruik niet te hoog wordt, en geen hinderlijke geluiden geeft.

dakairco airco camper inbouwen

Inbouw dakairco

Een dakairco plaats je op het dak van je camper. Deze aircoconstructie maakt dankbaar gebruik van het principe dat koude lucht altijd daalt. Zo heb je een koude luchtstroom in je camper zonder het verlies van vermogen. Voordeel van de dakairco is dat je hier altijd profijt van hebt!

Inbouw gewone airconditioning

Je kunt ook kiezen voor de inbouw van gewone airco. Zet je de motor van je camper uit dan is je airco ook uitgewerkt. Een uitstekende oplossing voor de camperliefhebber die tijdens het rijden koele lucht wil.

Een gewone airco heeft twee keer per jaar een servicebeurt nodig. Hiermee voorkom je het stuklopen van de compressor. Ook maak je een einde aan muffe en ongezonde geuren die je airco voortbrengt.

Dakairco inbouwen of installeren

In veel gevallen wordt een dakairco geplaatst in de plek van het dakluik. Veel campers hebben meerdere dakluiken, waarvan eentje wel gemist kan worden of er geen gebruik wordt gemaakt van het dakluik. De binnenmaat van de dakairco is vaak gelijk aan de binnenmaat van het dakluik.

Wat als dit niet het geval is?

Dit is geen probleem, dan maken wij een gat op maat waar alsnog de dakairco geplaatst kan worden.

dakairco camper inbouwen binnenkant

Kan ik de dakairco gebruiken tijdens het rijden?

Een dakairco kan alleen gebruikt worden als je ergens stilstaat en walstroom (netstroom) hebt. Tijdens het rijden zit je in de cabine dus heb je niet veel aan de verkoeling in het leef en slaapgedeelte. Daar heb je de motorairco voor. Door het gebruik van gewone netstroom worden je accu`s bijgeladen, en kun je gebruik maken van de dakairco, zonder dat de accu`s leeg raken.

dakairco camper inbouwen voorbeeld

De beste keuze voor jouw camper

Het team van Automat/Autoprofi Hoogeveen adviseert je over de beste keuze voor jouw camper. Kom rustig langs in onze winkel. Onder het genot van een kop koffie geven wij je uitgebreid over de mogelijkheden.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën