Wat is LED verlichting? - Automat Hoogeveen
Wat is LED verlichting?
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
1 min

Wat is LED verlichting?

1 min

LED verlichting wordt gezien als het licht van de toekomst doordat het een aantal voordelen heeft ten opzichte van halogeen en xenon. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, oftewel licht uitstralende diode. De werking van LED verlichting is gebaseerd op de diode, een stukje halfgeleidertechniek dat licht geeft als er stroom doorheen loopt.

De kleur van de verlichting is afhankelijk van het gebruikte halfgeleidermateriaal.Het voordeel van LED verlichting ten opzichte van halogeen en xenon is zonder twijfel de levensduur. Daarnaast heeft LED geen opstarttijd en een mooi helder wit licht.

Wat is xenon verlichting?

Xenon verlichting is anders dan de gebruikelijke halogeen verlichting. In tegenstelling tot halogeen maakt deze verlichting geen gebruik van een gloeidraad, maar van een speciaal soort gas. Dit gas vormt een vlamboog tussen twee elektrodes die in de lamp verwerkt zitten.

Als er hoogspanning wordt gezet op de elektrodes gaan ze ioniseren en wordt de vlamboog ontstoken. De kleur van de lamp is afhankelijk van het soort gas dat gebruikt wordt.

Wat is LED verlichting?

Soorten xenon lampen

Bij xenon verlichting is er onderscheid te maken tussen D2S en D2R fittingen. D2S fittingen zijn de standaard fittingen, bij D2R staat de ‘R’ voor reflector, deze zit op de lamp zelf.

Het is niet eenvoudig, maar wel mogelijk om xenon te vervangen en over te gaan op LED verlichting. Daarom hebben wij LED vervangingssetjes waarmee we deze overgang mogelijk maken. Als doe-het-zelver is dit erg lastig, wij raden dan ook met klem aan om dit te laten doen door een expert.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën