Ophanging camper: wat is het en waar dient het voor?
Ophanging camper: wat is het en waar dient het voor?
in Camper
2 min. leestijd

Ophanging camper: wat is het en waar dient het voor?

De ophanging van een camper is minstens zo belangrijk als die van een normale auto, maar waarschijnlijk nog belangrijker. Zonder een goede ophanging zal jouw camper niet stabiel op de weg liggen. Je zult iedere hobbel en kuil in de weg voelen, bovendien is het ook onveilig omdat je minder controle over de camper hebt.

In dit blog kun je meer lezen over het belang van een goede ophanging voor de camper. We bieden ook een aantrekkelijke optie om de ophanging van de camper te verbeteren.

Wat is de ophanging van een camper?

De ophanging van een camper is een systeem dat ervoor zorgt dat de camper soepel over de weg rijdt. Het systeem bevindt zich onder aan de camper en houdt daar de wielen goed op hun plek. Voor campers worden verschillende soorten ophangingen gebruikt. Enkele voorbeelden zijn de onafhankelijke wielophanging, een bladveerophanging en de torsieophanging.

Waar dient de ophanging voor?

Een ophanging van een auto of camper dient ervoor om schokken op te vangen die veroorzaakt worden door het rijden over een bepaalde ondergrond. Hierdoor wordt de wegligging verbeterd, het comfort in de camper verhoogd en de veiligheid tijdens het rijden gewaarborgd. Dankzij de ophanging zul je niet iedere kuil en hobbel in de weg voelen. Het contact met de weg blijft optimaal dankzij een goede ophanging.

Het systeem van een ophanging bestaat uit veren en dempers. Deze worden bij ieder wiel geïnstalleerd en maken een verbinding tussen de wielen en de wagen zelf. In de schokdemper zit een cilinder gevuld met olie. Samen met de veer zal de demper de schok opvangen en zorgen voor vering. Iedere beweging die de wielen maken door oneffenheden in de weg zal hierdoor geabsorbeerd worden. De wielen blijven zo goed contact met de weg houden. De ophanging van een camper heeft heel wat te verduren. Natuurlijk is het systeem hiervoor gemaakt, maar het is belangrijk dat de ophanging van de camper regelmatig gecontroleerd wordt. Anders zou je problemen met de ophanging kunnen krijgen, dit komt het weggedrag van de camper en jouw veiligheid niet ten goede.

Problemen met de ophanging van een camper

Als er problemen zijn met de ophanging van een camper, dan zul je dit onmiddellijk merken aan het weggedrag. Dit kan komen doordat de ophanging van een camper niet meer goed functioneert, maar het kan ook gebeuren als een camper zwaar beladen is. Je kunt dan de volgende problemen met de ophanging van de camper ervaren:

  • De camper zwabbert of dweilt over de weg;
  • Je hebt last van zijwind tijdens het rijden, de camper helt daardoor extreem naar een kant;
  • De wegligging van de camper laat te wensen over, erg onstabiel;
  • Je voelt elke kuil en hobbel in de weg. De camper stuitert alle kanten op.

Herken je een of meer van deze beschrijvingen in het weggedrag van jouw camper? Dan zou het kunnen zijn dat de veren of de schokdempers verouderd zijn. Het is zaak om dit zo spoedig mogelijk te laten controleren. Een goede wegligging is namelijk erg belangrijk voor je veiligheid en die van jouw medereizigers.

Laat de wegligging van jouw camper te wensen over, maar is er niets aan de hand met de ophanging van de camper? Dan zou je deze kunnen verbeteren door middel van een hulpluchtvering.

Hulpluchtvering voor een camper

Hulpluchtvering kun je zien als een extra ophanging voor een camper. Je kunt hiermee de belastbaarheid van de camper aanpassen. Als de camper zwaar belast wordt, bijvoorbeeld door een fietsendrager aan de achterkant, dan kun je hier voor extra lucht zorgen. Dit zorgt ervoor dat de wegligging van de camper verbetert. Als de camper zijn extra belasting kwijt is, kun je deze lucht gewoon weg laten lopen.


Heb je vragen?

Heb je interesse in een levelsysteem of ander extra onderdeel? Maak dan een afspraak via de website. Je kunt ons natuurlijk ook bellen!

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen