Handremkabel vervangen; geen probleem | Autoprofi Hoogeveen
Handremkabel vervangen
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
3 min

Handremkabel vervangen

3 min

De handrem wordt ook wel de parkeerrem genoemd al wordt die term meestal alleen bij voertuigen met een automatische versnellingsbak gebruikt.
De term handrem wordt gebruikt omdat de deze rem meestal met de hand in werking wordt gesteld. Hoe werkt dat en waarom moet soms de handremkabel vervangen worden?

Wat is de handrem?

Veel auto’s hebben op de achteras een trommelrem waarin de remschoenen met behulp van remcilinders tegen de binnenkant van de trommel worden gedrukt. Zodoende wordt er voldoende wrijving opgewekt waardoor het voertuig afremt. De remcilinders worden bediend door de hydraulische remolie die door op het rempedaal te trappen, onder druk worden gezet waardoor de cilinders naar buiten worden geperst. Wordt de rem losgelaten, verdwijnt de oliedruk en worden de cilinders weer teruggeduwd door de veren aan de remschoenen.

handremkabel vervangen trommelrem

Om de remschoenen tegen de trommel te houden zodat het voertuig niet meer te verplaatsen is, zou de oliedruk blijvend moeten zijn. Technisch zou dit mogelijk zijn maar omdat een remsysteem ‘lek’ kan raken kan niet worden gegarandeerd dat het voertuig op de parkeerrem blijft staan.

Daarom is aan één van de schoenen een kabel bevestigd waarmee de schoen tegen de remtrommel kan worden getrokken en vastgezet. De andere remschoen wordt tegelijkertijd door een scharnierende verbinding met de eerste remschoen.

Om de handrem vast te kunnen zetten wordt bij het aantrekken van de handrem een palletje in een getande schijf vastgezet. De rem wordt ontgrendeld door de knop in te drukken van de hendel en de hendel weer terug te drukken.

Handrem op remschijf

Bij auto’s met remschijven op de achteras is een soortgelijk systeem mogelijk echter wordt door een vernuftig systeem rechtstreeks de remcilinder bediend. Het effect is hetzelfde als bij de trommelrem namelijk dat de beide remblokken tegen de remschijf wordt vastgezet totdat de handrem wordt ontgrendeld. De handremkabel is bij dit systeem verbonden met een hefboompje die een kleine as verdraait waardoor de zuiger tegen het remblok wordt geduwd. In geval van een zwevende remklauw wordt hierbij automatisch ook het andere remblokje tegen de remschijf geduwd.

Elektromechanische rem

Veel moderne auto’s hebben tegenwoordig een elektromechanische rem die dus geen gebruik maakt van kabels. Bij deze techniek wordt een gelijksoortige techniek gebruikt als bij de schijfrem. Het verschil is echter dat de zuiger middels een as met een speciale tandriem-verbinding door een elektromotortje wordt bediend. Dit motortje kan zowel links- en rechtsom draaien; aantrekken of loslaten.

Dit systeem zet je in werking door in de auto op een knop te drukken maar er zijn ook systemen waarbij de centrale computer (ECU) dit regelt. Zo wordt de auto automatisch op de rem gezet wanneer de auto stopt wat heel handig is wanneer je op een heuvel stopt. De ECU ontkoppelt de rem automatisch wanneer de auto weer gaat rijden.

Er zijn ook elektromechanische systemen waarbij een centrale motor met remkabels de remmen vastzetten.

handremkabel vervangen kabels

Handremkabel vervangen

Je kunt je voorstellen dat de stalen kabels van een handrem-systeem kunnen knappen, verslijten, uitrekken of door roest worden aangetast. Het is dan zaak deze te laten vervangen door een garage. Hierbij moet van alles worden losgehaald in de auto wat aangeeft dat het niet door iedereen zomaar even kan worden gedaan. Het probleem is vaak dat men slijtage niet zo snel ontdekt en pas wanneer de kabel knapt. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk, ook voor de handremkabels.

Meer informatie nodig?

Aarzel niet om contact op te nemen en de vragen te stellen die je misschien nog hebt of wanneer je het vermoeden hebt dat er iets niet in orde is met de handrem of handremkabel.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën