Wat zijn remblokken? | Autoprofi Hoogeveen
Wat zijn remblokken?

Remblokken zijn een essentieel onderdeel van je remsysteem in je auto. Remblokken zorgen ervoor dat je geleidelijk maar op tijd een stop kan maken. Bij het remmen van je auto drukken de remblokken tegen de remschijven van je auto aan. Hierdoor komt je auto tot stilstand.

Bij elke remactie slijten de blokken wat af. Na verloop van tijd, afhankelijk van je remgedrag, slijten de blokken zodanig dat deze moeten worden vervangen. Dit is normaal. Bij de sportieve rijder zijn de blokken eerder versleten dan gemiddeld, soms al na een jaar. Bij een gemiddeld rijgedrag kun je met remblokken gemiddeld enkele jaren vooruit.

Welke functies hebben remblokken?

De remblokken zorgen ervoor dat je verantwoord tot stilstand komt. Dit gebeurt door middel van het drukken tegen de remschijven. Een zuiger verplaatst zich in de hoofdcilinder. Dit komt in stand door het indrukken van het rempedaal. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op de remvloeistof in je remleidingen. Deze druk vervolgt zijn weg via de zogenoemde wielremcilinder.

Tenslotte worden de blokken tegen de remschijven gedrukt door toedoen van de zuigers. Remblokken zorgen aan de ene kant voor een geleidelijke stop. Aan de andere kant zorgt het ervoor dat het metaal van de blokken niet op het metaal van de remschijven terecht komt.

Wat als remblokken niet werken (hoe herken je het?)

Wanneer je in een situatie bent beland dat je remblokken niet meer werken, is het zaak dat je deze direct laat vervangen. De remblokken zijn in deze situatie geheel afgesleten, waardoor er geen wrijving meer is tussen de remschijf en de remblokken. Metaal komt op metaal waardoor de remschijven kunnen beschadigen en kromtrekken. Ook is het remmen niet meer goed mogelijk waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Ook in situaties waarbij je nog wel kunt remmen, maar je een knarsend of piepend geluid hoort, is het hoogste tijd om je remblokken te vervangen. Het laagje van het remblok is dan bijna weggesleten. Afhankelijk van het type auto dat je rijdt, is er vaak een dashboard lampje dat je waarschuwt dat je je remblokken snel moet gaan vervangen.

remblokken sneeuw

Zorg voor regelmatige controle

Het is belangrijk om je auto regelmatig te laten controleren. Niet alleen op technische zaken zoals verlichting en stuurrichting, maar ook zeker op de remblokken. Een monteur kan precies zien wanneer de remblokken versleten zijn en of dat deze binnenkort vervangen moeten worden.

Doe dit op tijd om schade aan je remschijven te voorkomen!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen