Werken de remmen van jouw auto niet (goed)? | Autoprofi Hoogeveen
Remmen van de auto werken niet of doen het niet goed

Remmen van de auto werken niet of doen het niet goed

Wanneer de remmen van de auto niet goed werken kan dat grote gevolgen hebben. Laat ze op tijd controleren!

Remmen is essentieel

Autorijden is leuk en vaak noodzakelijk, maar goed kunnen remmen is ook noodzakelijk! Zonder remmen kun je de weg niet op. De remmen van een auto zijn dusdanig belangrijk dat er bij de keuring (APK) heel goed naar wordt gekeken m.b.v. van de remtestbank.

Wat merk je van slecht werkende remmen?

Allereerst natuurlijk dat je niet zo snel stilstaat als dat je zou verwachten. Of je moet steeds harder op het rempedaal trappen. Daarnaast:

  • Onregelmatige remming of schokkerig remmen
  • Schurend geluid of ander geluiden tijdens het remmen
  • Auto trekt naar links of rechts tijdens het remmen
  • Langere remweg

remmen werken niet slecht weer

Gevolgen slechte remmen

Daar hoeven we niet zoveel over uit te leggen:

  • Grote kans op ongelukken;
  • Hoge kosten wanneer niet op tijd wordt ingegrepen.

Hoe werken remmen eigenlijk?

Er zijn twee soorten remsystemen schijfremmen en trommelremmen. Voor beide soorten geldt echter dat de draaiende beweging van de velg wordt afgeremd door de schijf of de trommel af te remmen. Dit gebeurt door met een bepaalde kracht remblokken tegen de schijf te drukken of de z.g. remschoenen tegen de binnenkant van de trommel.
Hoe groter de kracht die wordt gebruikt, hoe meer wordt afgeremd. Hierbij ontstaat veel wrijving tussen de oppervlakten en daarmee ook veel warmte.

De kracht waarmee wordt geremd wordt opgewekt door op het rempedaal te trappen waardoor een zuiger wordt verplaatst. Deze zuiger zet de remolie in de remleidingen onder druk waardoor de remcilinders ook worden ingedrukt. De remcilinders zijn gekoppeld aan de remblokken of remschoenen.

Teveel remmen: oververhitte remmen

Remschijven kunnen roodgloeiend worden wanneer ‘met de voet op de rem’ wordt gereden. Dit gebeurt nogal eens tijdens het rijden in bergachtig gebied; in plaats van af te remmen op motor (juiste versnelling rijden), trapt men te vaak op de rem.

Wanneer dit gebeurt en men rijdt toevallig door een diepe plas water, bestaat de kans dat water op de hete remschijf spat. Door het plotseling warmte verschil kan zoveel spanning in de remschijf ontstaan dat deze krom kan trekken.

Rembekrachtiger

In oude auto’s, maar ook in de nieuwste raceauto’s, is er een rechtstreekse verbinding tussen de hoofdremcilinder en de remcilinders. Hierdoor moet je meer kracht zetten om te remmen maar ‘voel’ wel beter de remmen aan.

Bij de moderne auto’s zit tussen het rempedaal en de hoofdremcilinder een rembekrachtiger. Deze vergemakkelijkt het intrappen van het rempedaal waardoor je minder kracht hoeft te zetten om toch goed te kunnen remmen.

remmen werken niet ongeluk

Wat te doen met slecht werkende remmen?

Zodra je merkt dat er iets verandert in het remgedrag van jouw auto, is het raadzaam de remmen te laten controleren. Misschien dat je zelf er iets aan kunt zien maar je kunt niet alles controleren. Beter is het om het door een professional te laten doen.

Wacht er niet mee tot ‘hij voor de keuring moet’. Je kunt onverwachts grote problemen krijgen wanneer de remmen van de auto niet goed meer werken.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen