Camper in noodloop: onderhoud camper | Autoprofi Hoogeveen
Camper gaat in noodloop: wat moet je nu doen?
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
3 min

Camper gaat in noodloop: wat moet je nu doen?

3 min

Gaat jouw camper in de noodloop? Een goed motorvermogen is bij een camper even belangrijk als bij een gewone wagen, maar wat als dit vermogen verminderd is? Als de prestaties van de camper achteruitlopen, dan kan er sprake zijn van de zogenaamde noodloop stand. Dit is een soort verdedigingsstand waarin de camper bevindt. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Wat is noodloop?

Over het algemeen worden auto’s en campers  door een ECU (of Electronic Control Unit) aangestuurd. Als er een foutje opgemerkt wordt in deze ECU terwijl de motor nog aan het draaien is, dan wordt automatisch de noodloopstand ingeschakeld. Schiet de camper in de noodloop dan herken je dit aan deze symptomen:

Schade aan de motor van het voertuig kan veroorzaakt worden door een verstopt roetfilter of een kapot gasklephuis. Het vermogen van de motor neemt af en er wordt meer brandstof verbruikt wordt

noodloop camper

Wat doet het roetfilter precies?

Het roetfilter is verplicht bij elk dieselvoertuig. Dit filter vangt vrijgekomen roetdeeltjes op die door de verbranding van brandstof vrijgekomen zijn, op. Zodra het filter echter verzadigd raak met roet (als het maximale gehalte is bereikt) dan wordt er geregenereerd.

Het regeneratieproces omvat het inspuiten van diesel in de cilinders van de wagen. Dit gebeurt tijdens de naverbranding, waardoor de temperatuur in de filter gestaag stijgt – meestal ligt die tussen 500 en 700 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat alle roetdeeltjes verbranden. Het proces is echter niet zo voordelig voor het verbruik van brandstof en de prestaties van het voertuig.

Roetfilter en noodloopstand

Wanneer er sprake is van ernstige verzadiging kan het zijn dat het voertuig in noodloop gaat. Eigenlijk is dit een soort verdedigingsmechanisme, waarbij de ECU beslist dat er niet veilig verder gereden kan worden, gezien de omstandigheden. Het is dan ook aangeraden om direct een specialist te raadplegen alvorens je verder rijdt. Een expert kan immers de aanwezige fouten uitlezen en goed advies geven.

Vaak doen problemen met het roetfilter zich voor als er korte afstanden gereden worden met het voertuig. De uitstoot van roet is in dergelijke gevallen immers veel groter, waardoor de filter dus meer wordt belast.

De korte afstanden verijdelen dat de regeneratie in gang kan worden gezet, met als gevolg dat zich storingen voordoen en het verbruik toeneemt. Een mogelijke storing is de aanwezigheid van overmatig veel roet of rook.
noodloop camper motorkap

Het gasklephuis

Behalve een verzadigd roetfilter kan ook een kapot gasklephuis problemen geven. Dit is een veelvoorkomend probleem bij Fiat Campers (zoals Fiat Ducato) Een gasklephuis regelt hoeveel lucht je campermotor binnenstroomt. Dit is belangrijk omdat de motor lucht nodig heeft om te kunnen draaien. Na een tijdje zorgen dampgassen voor vervuiling van het gasklephuis waardoor problemen ontstaan. Deze problemen signaleer je doordat:

Is dit het probleem dan heb je drie mogelijke opties:

  • Modificatie gasklephuis
  • Reinigen gasklephuis
  • Vervangen gasklephuis

Wil je gebruik maken van onze kennis?

Wanneer je met de camper op reis gaat, dan zijn problemen met de motor wel het laatste dat je kunt gebruiken. Laat je camper controleren voordat je op reis gaat om problemen te voorkomen. Loop je toch tegen een probleem aan dan helpt ons vakkundige team je bij de oplossing. Wij verzorgen het complete onderhoud aan campers van alle merken als Fiat Ducato, Ford Transit, Renault Master, Hymer, Burstner, Adria, Mercedes Sprinter, Dethleffs en Hobby

Waarom Autoprofi Hoogeveen?

Autoprofi Hoogeveen is de camperspecialist van Noord-Nederland. Je kunt bij ons terecht voor het onderhoud aan de camper maar ook voor zaken als:

Dit mag je van ons verwachten:

  • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten, dit voorkomt onverwachtse kosten.
  • In samenspraak kun je gebruik maken van een leenvoertuig
  • Wij geven vakkundig advies (en we delen graag onze kennis)

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën