Motor camper hapert of stottert: onderhoud camper | Autoprofi Hoogeveen
Motor camper hapert of stottert: wat zijn je opties?
in Camper
2 min. leestijd

Motor camper hapert of stottert: wat zijn je opties?

Hapert of stottert de motor van jouw camper? Niets zo vervelend als een voertuig met een stotterende of haperende motor, maar hoe wordt zo’n probleem nu eigenlijk veroorzaakt? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een stotterend voertuig, en het is daarom ook belangrijk om daar wat meer informatie te geven – en natuurlijk ook een oplossing te bieden voor het probleem.

De oorzaken van een stotterend voertuig

Een stotterende camper kan meerdere oorzaken hebben.

Allereerst zijn er mogelijke problemen met het gasklephuis van de camper. Dit is een veelvoorkomend probleem bij Fiat Campers (zoals Fiat Ducato) Een gasklephuis regelt hoeveel lucht je campermotor binnenstroomt. Dit is belangrijk omdat de motor lucht nodig heeft om te kunnen draaien. Na een tijdje zorgen dampgassen voor vervuiling van het gasklephuis waardoor problemen ontstaan. In het ergste geval gaat je camper in de noodloop. Deze problemen signaleer je doordat:

Is dit het probleem dan heb je drie mogelijke opties:

  • Modificatie gasklephuis
  • Reinigen gasklephuis
  • Vervangen gasklephuis

Verzadigd roetfilter

De onderdelen die betrokken zijn bij het verbrandingsproces zijn vaak de oorzaak van een stotterend voertuig. Zo is het mogelijk dat de roetfilter verzadigd raakt als de maximale roethoeveelheid van de wagen is bereikt. Zodra dit het geval is zet het voertuig automatisch het regeneratieproces in gang.

Als dit echter niet gebeurt door omstandigheden kunnen er storingen ontstaan, waarvan één van de meest voorkomende een haperend motor is. Meestal wordt op dit moment door de boordcomputer een melding gemaakt (bijvoorbeeld in de vorm van error-codes in verband met de roetfilter).

Het is aangeraden om bij problemen met de roetfilter een diagnose te laten stellen, waarna uitgelezen kan worden wat er precies aan de camper schort. De roetfilter kan bijvoorbeeld gereinigd of vervangen worden, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Problemen met de turbo

Wanneer de turbodruk niet ‘veilig’ is kan er ook een noodloop situatie optreden ter bescherming van de camper. De turbodruk wordt gemeten door een sensor en geregeld met een zogenaamd waste-gate ventiel of door  gebruik van variabele schoepen in de turbo. Soms blijkt alleen de sensor verkeerde waarden door te geven maar een (deel) revisie van de turbo kan ook noodzakelijk zijn.

motor stottert camper hapert

Problemen met de EGR-klep

De oorzaak van een voertuig dat stottert en hapert kan echter ook liggen bij de EGR-klep, die in alle dieselmotoren is geïntegreerd. De klep vermijdt een te grote uitlaat van toxische stoffen door het voertuig, waardoor het voertuig dus milieuvriendelijker rijdt.

Ook dit onderdeel kan echter verzadigd raken, alweer door een te grote hoeveelheid uitlaatgassen. De plak zal in dit geval het functioneren van de klep verminderen, waardoor storingen ontstaan in het systeem. Het gevolg? Een voertuig dat hapert en stottert.

Bij problemen met de EGR-klep kan deze ofwel schoongemaakt worden, ofwel – in het ergste geval – vervangen worden door een nieuw exemplaar. De oude wordt dan weggeschreven.
motor stottert camper brug

Wil je gebruik maken van onze kennis?

Wanneer je met de camper op reis gaat, dan zijn problemen met de motor wel het laatste dat je kunt gebruiken. Beroep doen op een professional om complicaties met het gasklephuis, het roetfilter, het inlaatspruitstuk of de EGR-klep is dan ook essentieel om zeker te zijn van een voertuig dat naar behoren functioneert.

Waarom Autoprofi Hoogeveen?

Autoprofi Hoogeveen is de camperspecialist van Noord-Nederland..

  • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten, dit voorkomt onverwachtse kosten.
  • Montage geregeld terwijl je wacht (in de meeste gevallen, en anders organiseren wij een andere passende oplossing)
  • Wij geven vakkundig advies

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Rulkens
Door

Rulkens

op 22 Oct 2022

De gasklep is wederom stuk, in 2019, een nieuwe geplaatst. Hoelang is de garantie op dit onderdeel?

Reactie plaatsen