Wat is een navigatiesysteem? | Autoprofi Hoogeveen
Navigatiesysteem: wat is het?
Begrippen
Autoprofi Hoogeveen
Begrippen
3 min

Navigatiesysteem: wat is het?

3 min

Een navigatiesysteem, elke nieuwe auto heeft er tegenwoordig wel eentje aan boord. Hetzij ingebouwd, hetzij een draagbare variant. Maar wat is een navigatiesysteem nou eigenlijk precies? Het is een systeem waarmee je kunt navigeren; het plannen en volgen van een route zodat je op de bestemming komt. Navigeren doen we al sinds we de zee opgingen op zoek naar verre – onbekende – oorden.

Geschiedenis Navigatiesysteem

In de oudheid navigeerden de mensen al met behulp van de stand van de sterren en later met hulpmiddelen als bijvoorbeeld een sextant om de plaats te bepalen waar men was op zee. De mens is altijd op zoek geweest naar middelen om zo snel en/of gemakkelijk mogelijk van plek A naar plek B te komen.

Toen men gedrukte land- en zeekaarten kon maken werd het al een stuk makkelijker om over land te reizen. Op de kaarten stonden de grote steden, landschappen en grote wegen aangegeven. De kaarten werden in de loop van de tijd steeds gedetailleerder en werd ook het navigeren gemakkelijker.

Nadat de computer steeds meer gemeengoed was geworden werden ook de kaarten gedigitaliseerd (al was dit voor militaire doeleinden allang gebeurd). Dat wil zeggen dat men de kaarten op scherm van de computer kon bekijken. Daarna was het natuurlijk maar een kleine stap om de bekende oude routeplanners te maken bijvoorbeeld het bekende “Route 66” of “Easytravel”.

Routeplanners

Deze routeplanners gebruikten en gebruiken de kaarten en vooraf ingegeven data om een bepaalde route te bepalen. Maar omdat dit allemaal ‘stand alone’ gebeurde op de computer en de data nooit echt actueel was, werden er ook wel eens fouten gemaakt. De meeste mensen hadden dan ook altijd een wegenkaart in de auto liggen. Voor de goede orde moet worden gezegd dat deze routeplanners nog steeds verkrijgbaar zijn en ook met de tijd zijn meegegaan waardoor data redelijk actueel is. Maar met deze routeplanners laten niet zien waar je bent en volgt je dus niet.
navigatiesysteem kaart

GPS

Pas toen van gps-satellieten (Global Position System) gebruik gemaakt kon worden en de techniek steeds verfijnder en sneller werd, kon men real-time navigeren van A naar B. Men kon eindelijk onder rijden zien waar men was en de instructies volgen van het systeem. Deze gps-satellieten hangen al sinds 1967! in een baan om de aarde en werd in eerste instantie alleen gebruikt door defensie van de Verenigde Staten die het systeem ook hebben ontwikkeld.

Pas in 1983 kwamen de gps-signalen ook beschikbaar voor bijvoorbeeld de lucht- en scheepvaart.  In de loop van de jaren zijn er meerdere systemen ontwikkeld zoals Gallileo van de EU in samenwerking met ESA.

Het systeem

Een navigatiesysteem moet dus gedetailleerde kaarten hebben geladen en over een gps-ontvanger. De kaarten moeten wel (bij de modernere systemen automatisch)  actueel worden gehouden maar laten dan ook veel zien. Men kaarten laden van een land of meerdere landen, heel Europa en zelfs daarbuiten, afhankelijk van het systeem.

Om de plaats te bepalen gebruikt men de signalen van gps-satellieten door de signalen van minimaal 4 satellieten te meten waarmee men de afstand tot die satellieten kan berekenen en zo de plaats op de aarde. De satellieten draaien in vaste banen om de aarde op een hoogte van 20.200 km.

navigatiesysteem werking

Andere functies

Maar naast wegen beschikt een navigatiesysteem over nog veel meer informatie. Bijvoorbeeld als je onderweg merkt dat je tank bijna leeg is. Maar je bent op onbekend terrein, waar is een tankstation?

Dit kun je gewoon vragen aan je navigatiesysteem. Het systeem toont alle tankstations die in jouw nabije omgeving staan. Je kunt er vervolgens een selecteren. Er wordt automatisch een optimale route bepaald, zodat je zonder te hoeven zoeken snel terecht kunt bij het tankstation.

Met de komst van het altijd toegankelijke internet komt steeds meer informatie beschikbaar die kan worden gebruikt door de navigatiesystemen:

  • Filemelding
  • Snelheidscontrole
  • Prijzen brandstof
  • Snellere alternatieve routebepaling
  • enz.

Waar je ook heen wilt of zoekt!

Een navigatiesysteem is in staat om allerlei belangrijke plaatsen te vinden, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuis, een pinautomaat, een winkelcentrum of restaurants. In principe vind het systeem alles dat je invoert.

Naast deze functies zijn er nog tal van andere zaken die je kunt regelen met een navigatiesysteem. Zo kun je op elk moment zien welke snelheid er is toegestaan op de weg waarop je nu rijd. Ook berekent het systeem hoe lang de reis naar je bestemming zal gaan duren.

Een navigatiesysteem is voor veel mensen dan ook een onmisbare factor en van belang geworden in de auto.

 Bekijk hier een leuke informatieve video over het navigatiesysteem.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën