1-DIN of 2-DIN autoradios: wat is het verschil? | Autoprofi Hoogeveen
1-DIN of 2-DIN autoradio's

Oriënteer jij je op een autoradio en vraag jij je af wat het verschil is tussen de termen 1-DIN en 2-DIN? Wij hebben dit voor je op een rijtje gezet.

In een auto zijn er oneindig veel aanpassingen te maken die erbij helpen aan de wensen en eisen van de gebruiker te voldoen. In het geval van autoradio’s zijn er een heleboel mogelijkheden als het gaat om opties zoals cd-speler of niet, verschillende aansluitingen en softwarematige verschillen zoals navigatie, DHB+, FM-radio etc.

Grootste verschil zit in formaat

Maar het grootste verschil in autoradio’s is terug te vinden in het formaat.

Autoradio’s waren oorspronkelijk slechts verkrijgbaar als 1-DIN, ook wel enkel DIN genoemd. Dit betreft autoradio’s met een formaat van 180x50x150mm. 2-DIN autoradio’s zijn twee keer zo groot, namelijk 180x100x150mm.

enkelDIN dubbelDIN 1-DIN

1-DIN (enkelDIN) = 180 x 50 x 150 mm

enkelDIN dubbelDIN 2-DIN

2-DIN (dubbelDIN) = 180 x 100 x 150 mm

Wanneer gebruik je welke radio?

Allereerst is het van belang om te kijken welke radio past in het dashboard. Waar de ruimte in het dashboard soms slechts ruimte biedt voor een 1-DIN radio is er soms twee keer zoveel ruimte wat dus bedoeld is voor een 2-DIN radio. Er moet wel bij worden gezegd dat er in het tweede geval natuurlijk de mogelijkheid is om de helft te bedekken met een op maat gemaakt paneel wat de resterende ruimte mooi afdekt. En in het eerste geval zijn er ook 1-DIN radio’s met een klapscherm wat onzichtbaar is weggewerkt en uit te schuiven voor gebruik.

Verschillende toepassingen

Naast deze praktische zaken zijn er natuurlijk ook allerlei toepassingen die per radio verschillen. Een greep uit de eventuele toepassingen;

  • Radiosignaal (DHB+)
  • Aansluiting muziekdrager
  • Handsfree bellen
  • Navigatie
  • RCA Pre-out

Voor veel toepassingen geldt dat ze op meerdere radio’s aanwezig zijn. Sommige toepassingen zijn slechts aanwezig op bepaalde modellen. Denk bijvoorbeeld aan het grote scherm op een 2-DIN radio wanneer je navigatie wilt hebben.

Combinatie met de smartphone

Bij de dubbel-DIN systemen is het steeds vaker mogelijk om een combinatie te maken met de smartphone. Met Mirrorlink, Apple Carplay of Android Auto wordt de mogelijkheid geboden om de bediening en apps van de smartphone over te nemen op de autoradio. Dat geldt dus ook voor de navigatie.

Heb je een app op de smartphone met navigatie mogelijkheid dan is dit ook te bedienen via de radio. Dit scheelt behoorlijk in de aanschaf omdat de navigatie software niet meer op de radio aangekocht hoeft te worden. Ook hoeft het systeem niet meer geüpdatet te worden. De smartphone heeft namelijk altijd de meest actuele info. Deze oplossing kost overigens wel mobiele data, dus je mobiele abonnement moet wel geschikt zijn.

Autoradio combineren met navigatie

Autoradio combineren met navigatiesysteem? Dat kan! Je kunt combineren naar wens. Zo combineer je ook eenvoudig met:

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen