Cilinderkop vervangen of koppakking vervangen? - Autoprofi Hoogeveen
Cilinderkop vervangen

Cilinderkop vervangen, wanneer laat je dat doen? Want zeg nou zelf, waarom zou je een cilinderkop vervangen, dat is toch een onderdeel waarvan je denkt dat je die niet hoeft te vervangen. Het tegendeel is waar want de cilinderkop is een belangrijk onderdeel van de motor waar veel gebeurt.

Wat is een cilinderkop?

Een auto heeft een krachtbron nodig die de as(en) in beweging kan brengen en zodoende ook de wielen zodat de auto kan rijden. Bij een motorvoertuig is dat logischerwijs een verbrandingsmotor of bij een elektrisch voertuig, elektromotoren.

De verbrandingsmotor bestaat uit, om het simpel te houden, een blok waarin de 1 of meerdere cilinders zitten met evenveel zuigers, met daarbovenop gemonteerd, de cilinderkop. Op de cilinderkop zelf zit het kleppendeksel. De zuigers in de cilinders zijn door zuigerstangen verbonden met de zogenoemde krukas onder in de motor. De krukas is verbonden met de (automatische) versnellingsbak waardoor de bewegingsenergie kan worden overgebracht naar de aangedreven as.

cilinderkop vervangen kleppen

Boven in de cilinderkop is de nokkenas gemonteerd die de klepstoters bedient. Per cilinder is er een zogenoemde compressieruimte waar het brandstofmengsel tot ontsteking wordt gebracht. Om dit brandstofmengsel in de cilinder te laten en daarna de verbrandingsgassen te kunnen afvoeren, zijn er minimaal twee kleppen gemonteerd, meestal 4. Deze worden door de klepstoters bediend zodat de kleppen open en dicht gaan zolang de nokkenas draait.

De nokkenas zelf wordt aangedreven door een distributieriem of -ketting die is verbonden met de krukas. Om een motor goed te laten lopen moeten de kleppen precies op het juiste moment open en dicht gaan wat afhankelijk is van de afstelling van de distributieriem of -ketting.

Tussen het motorblok en de cilinderkop zit de cilinderkoppakking die de belangrijke taak heeft alles goed af te dichten waardoor koelvloeistof en olie niet in de cilinders kan komen.

Wat kan er mis gaan?

Zoals gezegd is het vooral de afstelling van de kleppen belangrijk, niet alleen hoever ze open gaan maar ook dus het moment. Wanneer dat niet goed is, zullen de kleppen meestal vervormd raken door dat de zuiger er tegenaan komt. Daarom is het belangrijk dat de distributieriem of -ketting altijd goed afgesteld is. Daarom moet een distributieriem altijd op tijd (per automerk verschillend) worden vervangen.

Gebeurt dit niet, dan loop je kans dat de riem scheurt of knapt waardoor de cilinderkop beschadigd raakt en in het ergste geval nog meer. Al wordt gezegd dat dit bij een distributieketting niet mogelijk is, gebeurt het toch bij dit systeem al ligt het dan vaak aan een kettingspanner en niet aan de ketting zelf.

cilinderkop vervangen dubbele nokkenas

Het kan ook zijn dat de cilinderkop niet genoeg koeling krijgt of dat de smering niet helemaal in orde is door bijvoorbeeld verkeerde olie, verstopte oliekanalen of andere oorzaak. Dan kan het zijn dat er oververhitting plaatsvindt en er scheurtjes of andere gebreken ontstaan.

Het komt regelmatig voor dat de cilinderkoppakking (niet verwarren met kleppen-dekselpakking) gaat lekken door de hoge temperaturen en drukken. Een lekke koppakking is meestal te herkennen door witte rook uit de uitlaat, compressieverlies, verontreinigd koelwater en/of motorolie of gewoon door veel olie aan de buitenkant van de motor.

Cilinderkop vervangen of laten reviseren

Soms wordt de cilinderkop gereviseerd door een bedrijf die daarin is gespecialiseerd maar is de cilinderkop te niet te repareren, zul je deze moeten laten vervangen door een nieuwe. Dit laat je natuurlijk doen door een garage omdat zij alle kennis en ervaring hebben daarvoor.

Bij het vervangen zal ook altijd de koppakking worden vervangen en het kan of is al met al een kostbare geschiedenis.

Wil je meer informatie over cilinderkop vervangen?

Veel rook uit de uitlaat, tikkende geluiden in de motor of noem maar op. Heb je een slecht gevoel over het functioneren van de motor? Neem zo snel mogelijk contact op met ons en wij helpen je graag verder.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen