Ongedierte voorkomen in de camper bestrijden | Autoprofi Hoogeveen
Ongedierte voorkomen in de camper
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
5 min

Ongedierte voorkomen in de camper

5 min

Wil je voorkomen dat je ongedierte in de camper krijgt? Lees dit artikel en je weet wat je moet doen om dit tegen te gaan.

Welk ongedierte?

Dan eerst de vraag: wat is ongedierte? Er is namelijk geen biologische definitie maar kort gezegd: Ongedierte zijn die dieren of insecten die door bepaalde mensen als beschadigend, lastig of ongewenst worden beschouwd.

Het zijn de eigenschappen lastig en beschadigend die voor een camperaar van belang zijn. Want sommige dieren kunnen echt voor schade zorgen aan allerlei spullen in de camper. Je kunt ze in het algemeen in twee groepen opdelen: insecten en knaagdieren.

Van de meeste insecten heb je alleen in de zomer last, zoals vliegen, muggen, mieren en wespen. De knaagdieren kunnen je vooral in de winter (zonder dat je het weet) lastig vallen. Het komt vaak voor dat de schade pas wordt opgemerkt wanneer de camper uit de stalling wordt gehaald. Wat niet wil zeggen dat een muis in de zomer niet de camper in kan wandelen. Dat gebeurt natuurlijk ook.

Overzicht ongedierte

 • Muizen
 • Ratten
 • Marters
 • Mieren
 • Wespen
 • Muggen
 • Vliegen

Schade door ongedierte

Welke schade kan ongedierte aanrichten aan de camper? De meeste schade door ongedierte betreft vaak schade die door de knaagdieren is aangericht, muizen, ratten en marters.
ongedierte camper marter

Marters

Marters zullen vooral onder de motorkap schade toebrengen aan slangen en kabels omdat deze dieren minder makkelijk in de camper zelf kunnen komen.

Muizen en ratten

Muizen en ratten kunnen, naast dezelfde schade onder de motorkap, ook schade in de camper veroorzaken doordat ze makkelijker binnen kunnen komen. Ze kunnen echt alles vernielen, van isolatiemateriaal, kussens, kabels tot houten constructies. Daarnaast laten ze overal keutels en urine achter wat een penetrante geur veroorzaakt. Je ruikt het waarschijnlijk dan ook direct wanneer de camper uit de winterstalling komt en de deur wordt geopend. Heel vervelend om de ravage te zien die is veroorzaakt.

De uitwerpselen van muizen kunnen trouwens ook ziekten veroorzaken omdat ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen kunnen bevatten als het Hantavirus en Salmonella. Bij het opruimen wordt geadviseerd zo min mogelijk stof te veroorzaken, handschoenen en een mondkapje te dragen.

ongedierte camper muizen

Mieren

Wat voor muizen geldt, kan ook voor bepaalde mieren worden gezegd. Deze mieren kunnen zich nestelen in de wanden van de camper en daar het isolatiemateriaal wegvreten. Wanneer ze een directe uitgang naar buiten knagen heb je er een probleem bij: vocht in de wanden.

Vliegend onheil

Van vliegende insecten heb je waarschijnlijk alleen last tijdens het gebruik van de camper. Vliegen en wespen komen af op voedsel of voedselresten. Zaak is om altijd goed schoon te maken na het klaarmaken van voedsel en al het eten onbereikbaar te houden voor insecten. Naast het feit dat het gewoon heel vervelend is, laten ze ook poep achter wat niet echt hygiënisch is.

Van muggen heb je meestal last tijdens en na de schemering; hou de horren goed gesloten. Zoek ze trouwens ook niet op, door op een ogenschijnlijk idyllisch plekje naast een stilstaand watertje te gaan staan. Neem dan in ieder geval de juiste maatregelen.

ongedierte camper horzels

Hoe komen ze binnen

Voor wat betreft insecten: zorg dat de horren niet beschadigd raken en hou ze altijd dicht. Probeer ook de deur dicht te houden of te voorzien van een hordeur.
Marters kunnen meestal zo de motorruimte in en moeilijker de camper zelf omdat ze gewoon te groot zijn. Muizen daarentegen hebben maar een hele kleine opening nodig om ergens binnen te komen. Een gat ter grote van een pen kan al groot genoeg zijn; als de kop erdoor door kan, volgt de rest.
Insecten als mieren hebben natuurlijk nog minder ruimte nodig om binnen te komen en wanneer je vergeet een hor dicht te doen hebben ze, net als de vliegende insecten, vrij baan.

Hoe hou je ze tegen?

Insecten en kleine knaagdieren

De vliegende insecten hou je vooral tegen met horren. De mieren is een ander verhaal. Deze kunnen ook de kleinste kiertjes en gaten gebruiken om binnen te komen. Zorg dat je de hele camper controleert op deze kleine openingen. Dan zie ook direct de grotere openingen waar een muis of ander knaagdier naar binnen kan komen.

Heb je toch mieren in de camper en zijn ze vooral op het voedsel uit wat toch ergens is blijven liggen, dan is een mierenlokdoosje vaak voldoende om van ze af te komen. Ook de voedselresten of kruimels opruimen natuurlijk. Je kunt deze resten én de ingang zo vinden door door gewoon de colonne beide kanten op te volgen. Om te voorkomen dat muizen en andere kleine knaagdieren binnenkomen, sluit je alle mogelijke toegangen af en herstel je beschadigd gaaswerk. Hierbij zorg je wel dat de ventilatieopeningen niet afgedicht worden want dan kun je andere problemen verwachten.

(Steen)Marters

De marter heeft het vooral voorzien op de kabels en slangen onder de motorkap al zullen ze ook een toegang zoeken tot de camper zelf. Dus ook hier is het belangrijk dat je de mogelijke toegangen afsluit of voldoende beschermd. Het kunststof gaas van een hor is voor knaagdieren geen echt obstakel, daar hebben ze zo een gat in. Zorg dat ze er niet door kunnen knagen. De marter zal wat campers betreft vooral een probleem kunnen zijn wanneer de camper in de stalling staat of langere tijd ongebruikt naast het huis. Je moet dus voorkomen dat ze bij de camper (willen) komen. Hiervoor zijn meerdere oplossingen:

 • Geurschijven
 • Ultrasoon-apparaten
 • Elektronische verschrikkers
 • Combinatie ultrasoon en elektronische verschrikkers

De geurschijven verspreiden een geur waar de marter een hekel aan heeft. De ultrasoon apparaten produceren een voor ons onhoorbaar geluid die de marter verjaagd. Een goed ultrasoon apparaat wijzigt continue de frequentie en geluidsniveau waardoor een marter niet aan het geluid zal wennen. Marden Stop&Go® produceert deze kwalitatief hoogwaardige producten en zijn te koop bij Automat Hoogeveen. De elektronische verschrikkers werken met hetzelfde principe als schrikdraad om een weiland. De marter zal een ongevaarlijke maar wel flinke tik krijgen wanneer het diertje een onderdeel van de installatie aanraakt. Deze apparaten worden op het stroomnet van de camper aangesloten of werken op batterijen. Die apparaten op batterijen zijn de beste oplossing voor voertuigen die langere tijd niet worden gebruikt omdat dan ook meestal de accu’s worden verwijderd. De ultrasoon-apparaten op batterijen kunnen ook heel goed buiten de camper onder bijvoorbeeld de carport worden geplaatst.

Zie voor alle informatie over deze apparaten:

Autoprofi Hoogeveen adviseert

Wil je de problemen met ongedierte oplossen of juist voorkomen? Maakt een afspraak of kom gewoon even langs. We staan je graag te woord.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën