Kapotte slang koelvloeistof door marter | Autoprofi Hoogeveen
Kapotte slang koelvloeistof door marter
Autoschade door marter
Autoprofi Hoogeveen
Autoschade door marter
2 min

Kapotte slang koelvloeistof door marter

2 min

Heel vervelend wanneer de motor te warm wordt en je naar de kant moet. Nog vervelender wordt het wanneer blijkt dat de slangen zijn aangevreten door een steenmarter. Want dan kun je erop wachten dat er nog meer problemen gaan ontstaan.

Te weinig koelvloeistof

Het koelsysteem van een auto is een gesloten systeem met een speciale vloeistof erin die langs alle te koelen onderdelen van de motor wordt gepompt. De koelvloeistof neemt daar de warmte op en geeft deze weer aan de buitenlucht middels de radiateur. Het koelsysteem van een motor is cruciaal voor de werking van de motor. Zonder deze koeling zullen onderdelen te heet worden en beschadigd raken.

kapotte slang koelvloeistof kokende motorDaar het een gesloten systeem betreft, hoeft er in principe niet bijgevuld te worden. In principe want gesloten systeem kan dus wel lek raken. Vaak is het een minuscuul gaatje in de radiateur waar dan koelvloeistof door lekt. Een ander probleem is vaak lekkage van de koppakking. Op deze plek van de motor lopen meerdere aparte kanalen waar motorolie en koelvloeistof doorheen gaan. Wanneer de koppakking lek raakt, zullen de olie en de koelvloeistof zich vermengen wat je dan ook kunt zien aan de kleur van de koelvloeistof.

Ga naar Peil koelvloeistof auto of camper zakt – wat te doen?

Slangen kapot

Zie je ’s morgens een grote plas koelvloeistof onder de auto liggen dan heb je dus een probleem. Of wanneer de motor tijdens het rijden plotseling niet meer genoeg koeling krijgt. Grote kans dat een steenmarter één of meerdere slangen heeft doorgeknaagd of aangevreten waardoor of direct lekkage ontstaat of nadat de motor is gestart. Steenmarters vinden bepaalde stoffen in de slangen en kabels onder de motorkap, onweerstaanbaar lekker ruiken waardoor ze deze gaan aanvreten. Ook de aanwezigheid van geurvlaggen van een andere marter kan een steenmarter ertoe aanzetten deze gekenmerkte onderdelen te vernielen. De marter is namelijk wel een territoriaal diertje én een beschermde diersoort.

Verjagen en verdrijven

Je mag een marter in ons land niet vangen laat staan doden. Het enige wat je kunt doen is de marter verjagen met bepaalde geurtjes of andere elektronische hulpmiddelen. Bij Automat Hoogeveen hebben we alles van het merk Marden Stop & Go, van special spuitbussen tot elektrische verschrikkers. Wij kunnen, nadat eventuele schade is hersteld, voorkomen dat marters opnieuw bij jou onder de motorkap kruipen.

kapotte slang koelvloeistof Stop & GoBestel in de webshop of kom langs bij Autoprofi Hoogeveen

Kom gerust lang bij ons of neem contact op en vraag naar de mogelijkheden. We zijn altijd bereid je goed en eerlijk te adviseren.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën