Wat is het belang van goede ventilatie in een camper?
Het belang van goede ventilatie in een camper
in Camper
3 min. leestijd

Het belang van goede ventilatie in een camper

Om comfortabel te kunnen leven in je camper is het belangrijk dat je een goede ventilatie hebt. Je kunt dit op verschillende manieren bewerkstelligen, zoals een automatische ventilator, of via een dakluik. De verschillende keuzes hebben bepaalde voor- en nadelen. In dit blog kun je lezen wat het belang is van een goede ventilatie in een camper en hoe je ervoor zorgt.

Wat als je niet goed ventileert?

Het niet goed ventileren van je camper heeft drie gevolgen die nadelig zijn voor het leven in en gebruiken van je camper. Deze gevolgen zijn:

Condensvorming

Condensvorming ontstaat snel in een camper. Veel condens heeft nadelige gevolgen voor het comfort in de camper, alles wordt namelijk klam binnen. Bovendien trekt vocht bacteriën aan die voor ongezonde schimmels kunnen zorgen. Condensdruppels vormen zich op verschillende manieren in de camper. Simpelweg door te ademen komt er al vocht in de lucht.

Dit wordt aangevuld met waterdamp door het douchen en het gebruik van de kraan, eventuele waterdamp door koken op gas en door nattigheid tijdens regenachtig weer. Het is dan ook logisch dat er snel condens ontstaat in je camper. Je kunt dit tegengaan door goed te ventileren, het vocht moet makkelijk weg kunnen uit de camper.

Lees ook: Hoe voorkom je vochtschade in de camper?

Nare geurtjes

In een camper wordt geleefd; je slaapt, kookt en je gaat er naar het toilet. Er kan daardoor een nare geur ontstaan in de camper als je niet voldoende kunt ventileren. Zet daarom na het slapen, koken en naar het toilet gaan altijd verschillende uitgangen open, zoals een raam, deur en dakluik.

Te warm in de camper

Een camper wordt vrijwel altijd in de zomer gebruikt en de meeste mensen rijden met de vakantie naar warme landen. De temperatuur in de camper kan daardoor al snel oplopen. Om te zorgen dat warme lucht weg kan uit de kleine ruimte moet je goed ventileren. Om dit te doen is het niet voldoende om slechts één raam of deur open te zetten. Je hebt een luchtstroom nodig voor goede ventilatie. Zet daarom altijd meerdere ventilatiemogelijkheden open.

Hoe kun je een camper beter ventileren?

Hoe kun je een camper beter ventileren?

Er bestaan meerdere oplossingen om te zorgen voor een goede ventilatie in een camper. Verschillende ramen en deuren openzetten is de makkelijkste oplossing. Dit is echter niet altijd ideaal. Betere toepassingen om te zorgen voor een goede ventilatie zijn:

Een elektrische ventilator

Je kunt in het plafond van de camper een elektrische ventilator laten monteren. Dit is een unit die opengezet wordt om het te laten werken. De ventilator voert ‘vuile’ lucht naar buiten en zuigt verse lucht naar binnen.

Een airco

Een airco zorgt voor een aangenaam leefklimaat in de camper. De eigenlijke functie van de airco is het koelen van de lucht binnen, een voordeel is echter dat het tevens zorgt voor een goede ventilatie. Je kunt kiezen voor een motor airco of een airco op het dak.

Dakluik

De meeste campers zijn voorzien van één of meerdere dakluiken. Het openzetten van deze luiken is een makkelijke manier om frisse lucht naar binnen te krijgen. Het voordeel van zo’n luik boven een ventilator is dat je geen last van geluid hebt van de ventilator, bovendien heb je meer lichtinval van boven.

Het belang van goede ventilatie tijdens de winterstalling

De meeste mensen gebruiken hun camper in de zomer en plaatsen het tijdens de koude maanden in een winterstalling. Het is belangrijk om te zorgen dat de camper goed kan ventileren gedurende deze maanden. Door de stilstand en kou trekt vocht snel in de camper, daardoor kunnen er schimmels ontstaan.

Het beste kun je het dakluik en een raam in de ventilatiestand openzetten gedurende de stalling. Ook is het verstandig om kastdeuren open te zetten en kussens en matrassen overeind te plaatsen. Zo ontstaat een optimale luchtcirculatie.


Heb je vragen?

Het belang van een goede ventilatie in een camper; in dit blog heb je er alles over kunnen lezen. Wil je zorgen voor een betere ventilatie in jouw camper? Automat Hoogeveen helpt je graag! Wij kunnen bijvoorbeeld een extra dakluik, elektrische ventilator of airco systeem plaatsen. Een afspraak maak je eenvoudig via onze website. Voor meer informatie kun je ons bellen!

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen