Welke soorten autolak zijn er? | Autoprofi Hoogeveen
Soorten Autolak
Autolak
Autoprofi Hoogeveen
Autolak
2 min

Welke soorten autolak zijn er?

2 min

De autolak heeft in de loop van de jaren, en dat is vanaf het begin van de vorige eeuw, heel veel veranderingen doorgemaakt. Er waren niet veel soorten autolak, omdat de lakken altijd een oliebasis hadden. Tegenwoordig kennen we meer laksoorten, die we hier bespreken.

Geschiedenis autolak

Pas na de introductie van het spuitpistool, en een sneller drogende lak, kon men het productieproces van een auto versnellen. Toch duurde het nog tot in de dertiger jaren van de vorige eeuw, dat de eerste kunstharslakken werden ontwikkeld. In de beginjaren had je ook niet veel keuze aan kleuren, en was zwart de meest gebruikte kleur.

Uiteindelijk werd de twee componenten lak ontwikkeld, ook wel 2K-lak genoemd. Deze lak resulteerde in een mooie glanzende, en harde lak, met een goede krasvastheid.
Deze 2K-kunstharslakken bevatten echter veel oplosmiddelen, wat tegenwoordig aan een maximum is gebonden. Vandaar dat er nu veel water-gedragen autolakken zijn, waar een transparante deklaag overheen komt. Deze transparante lak is wel een oplosmiddel houdende acryllak, die zorgt voor de glans en hardheid.

soorten autolak t-ford

Kleuren en effecten

Met de ontwikkeling van andere laksoorten, kwamen ook de effecten en andere zichtbare eigenschappen, zoals metallic lak en de soorten die bestand zijn tegen allerlei stoffen. Ook de UV-bestendigheid van de lakken werd steeds beter, om verkleuren te tegen te gaan.

Soorten autolak

Er zijn een aantal soorten lak in de handel, die ieder bepaalde eigenschappen hebben, en een andere aanpak vergen bij het opbrengen.

  • 1K-primer: voor een goede hechtlaag waarop je de kleurlaag kunt aanbrengen.
  • 1K-kunststofprimer: voor een hechtlaag op kunststoffen onderdelen.
  • 1K -lak of unilak: een (basis)lak, die in elke gewenste kleur. Hiervoor kun je de kleurcode van jouw auto, camper of motor gebruiken.
  • 1K-transparante lak: voor het perfect glanzend en beschermend afwerken van een opgebrachte kleur.
  • 2K-lak of twee componentenlak: bestaat uit een deel autolak (op kleur), en een zogenoemde harder, die de lak laat uitharden. De meeste 2K-lakken zijn krasbestendig, Uv-bestendig en bestand tegen chemicaliën en sommige aardolieproducten als benzine.
  • Metallic lakken, in de blanke laklaag zitten metallic deeltjes

Autolak is belangrijk

Een auto moet worden beschermd tegen alle weersinvloeden en andere zaken van buitenaf. Daarnaast moet een auto natuurlijk de gewenste kleur en glans hebben, al zie tegenwoordig ook steeds auto’s met een matte kleur.

Je hebt de keuze uit heel veel kleuren en kleurnuances als je een nieuwe auto koopt. En al deze kleuren moet je op tijd bijwerken, in geval van beschadigingen.
Vraag op tijd advies aan onze specialisten of maak een afspraak voor een controle.

Wacht niet te lang!

Laat beschadigingen niet tot roesten overgaan want dan ben je wel wat meer kwijt om het te herstellen. Heb je steenslag op jouw auto kom dan langs met of zonder auto (wanneer je de kleurcode kent) en voor een paar tientjes heb je de beschadigingen weggewerkt. Bestel de lak voor jouw auto in onze speciale webshop.

soorten autolak gespoten auto

Vragen over soorten autolak?

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om even te bellen of kom ook gewoon even langs. We wijzen je ook op onze speciaal ingerichte webshop voor autolak.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën