Waar kan autolak niet tegen: bescherm je autolak - Autoprofi Hoogeveen
Waar kan autolak niet tegen? Bescherm je auto tegen schade!
3 min. leestijd

Waar kan autolak niet tegen? Bescherm je auto tegen schade!

Autolak geeft de auto kleur en bepaalt het uiterlijk van de auto maar beschermt de auto ook. Dat is de belangrijkste oorspronkelijke taak van deze speciale lak. Om dit blijvend te kunnen doen, moet ook de autolak beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Wat is de kwetsbaarheid van autolak?

Wat is autolak?

De autolak heeft sinds de introductie van de auto al heel wat innovaties doorgemaakt. Bracht men de lak in de eerste vroege jaren nog laagje voor laagje met de hand aan, tegenwoordig zijn het robots die de auto-onderdelen perfect spuiten. Duurde het destijds weken voor de auto geheel af was, nu is de auto binnen een dag klaar. Dat komt deels door de gebruikte laksoorten, die steeds sneller kunnen drogen, en de speciale droogkamers.

De meeste autolakken zijn:

  • 1K Autolakken (= één component lak)
  • 2K autolakken (= twee componenten lak)

Zie ook: verschil 1K en 2K autolak.

Deze lak is te verkrijgen in:

Zie ook: soorten autolak

kwetsbaarheid autolak laklagen

Waar kan autolak niet tegen?

Autolak beschermt de auto (metaal) tegen corrosie (roesten), maar wat beschermt de autolak? Omdat duidelijk te maken moet je weten de complete beschermlaag uit 3 lagen bestaat, van binnen naar buiten:

  • Primer: zorgt voor de hechting van de kleurlak.
  • Kleurlak: de laklaag met de kleur- en effectpigmenten.
  • Blanke lak: transparante beschermende afdeklaag.

Hier hebben we het over het zogenoemde 2 laags systeem, waarbij we de primer niet meerekenen, en bedoelen dat de kleurlak wordt afgeschermd met een blanke lak.
1 Laags laksystemen bestaan alleen uit een laklaag die niet hoeft te worden afgewerkt met een blanke lak. Verreweg de meeste autolakken moeten worden beschermd met een blanke lak, al was het alleen maar om de glans te verkrijgen.

Nu je dit weet, kun je nagaan dat de buitenste laag (blanke lak) tegen een stootje moet kunnen om de kleurlak, onderliggende primerlaag en uiteindelijk het metaal te kunnen beschermen. Daarom moet deze laag bestand zijn tegen:

Uv-straling

De uv-straling kan diep doordringen in de laklaag en uiteindelijk in de kleurlaag. Hierdoor kan deze barstjes gaan vertonen. De meeste transparante lakken kunnen hier tegenwoordig wel tegen. Maar let hier wel op. Je kunt deze bescherming vergroten door speciale was aan te brengen op de auto.

Brandstoffen

Het mag algemeen bekend zijn dat bijna alle aardolieproducten lakken op acrylbasis kunnen oplossen. Probeer bij het tanken niet te morsen en maak het schoon zodra het wel gebeurt.

Insecten en vogelpoep

Ook de ingewanden van insecten en vogelpoep kunnen zuren bevatten die de buitenste laklaag kunnen aantasten. Vooral wanneer deze lang blijft zitten. Verwijder deze aanslag regelmatig.

Vuil

Ook onzichtbaar vuil en met name organische elementen kunnen de buitenste laklaag aantasten.
kwetsbaarheid autolak steenslag

Steenslag

Steenslag is de meest voorkomende beschadiging van de laklagen van een auto. Het zijn de kleine opspringende steentjes die onder de banden wegschieten. De steentjes slaan letterlijk stukjes lak uit de buitenste laklaag en soms zelfs tot op het metaal. Deze beschadigingen kun je goed zelf herstellen met een lakstift.

Ga naar: gebruik lakstift.

Schurend wassen en verkeerde zeep

Wanneer je de auto wast, gebruik dan twee emmers met water zodat je telkens even de spons kunt uitknijpen zodat je het vuil verwijderd uit de spons. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat je krassen maakt met het vuil en zand wat zich ophoopt in de spons. Gebruik ook altijd speciale autoshampoo en niet zomaar een sopje van allesreiniger of iets dergelijks.

kwetsbaarheid autolak strooizout

Conclusie

Onderhoud is belangrijk en dat geldt ook voor de buitenkant, de laklaag van jouw auto. Was de auto regelmatig met de juiste middelen en op de juiste wijze. Controleer daarbij op beschadigingen die je op een schone glimmende auto moment het beste kunt zien.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen