Auto poetsen: hoe en waarom? | Autoprofi Hoogeveen
Auto poetsen: hoe doe je dat?

De auto poetsen of wassen is iets wat niet iedereen graag doet, maar er zijn mensen die er regelmatig veel plezier aan beleven en waarom ook niet. Een mooie glanzende auto als resultaat van een uurtje wassen en auto poetsen geeft je veel voldoening. We bespreken in deze blog wat je wel en niet moet doen bij het poetsen van de auto.

Waarom moet je regelmatig de auto wassen?

Zie je ze ook wel eens rijden, auto’s met ‘vies’ op de achterklep geschreven? Grapje van de kinderen waarschijnlijk, maar het geeft wel aan dat er een dikke laag vuil vast op de auto zit. En wat de kinderen niet weten is dat ze met het schrijven of tekenen op de auto kleine krasjes maken in de lak eronder. Een van de redenen om de auto regelmatig te ontdoen van deze laag.

De laklagen van een moderne auto zijn goed bestand tegen allerlei zaken, maar kan nooit honderd procent afdoende worden beschermd. Aangekoekt vuil, vogelpoep of strooizout zal op een gegeven moment de beschermende laklaag aantasten en de kleurlagen eronder bereiken.

auto poetsen is onderhoud

Wil je de kleuren van de auto mooi houden, dan moet je de auto regelmatig wassen. Wanneer je dat laat doen in een wasstraat, zorg er dan voor dat je de auto goed na droogt en alsnog behandelt met een beschermende laag. Zelf de auto wassen is beter, omdat je tegelijkertijd de hele auto kunt controleren op krasjes en onregelmatigheden. Een keer per jaar, na de winter, door de wasstraat is goed om alle resten strooizout aan de onderkant en uit de wielkasten te verwijderen. De rest van het jaar kun je het beter zelf doen: kost even tijd, maar voor het geld hoef je het niet te laten, want het is uiteindelijk goedkoper dan telkens naar de wasstraat te gaan.

Wat is de beste manier om een auto te wassen en te poetsen?

Voor een goed resultaat en om te voorkomen dat je onbedoeld krassen maakt kun je als volgt te werk gaan.

Voorbereiding

Voordat je aan de gang gaat met de autoshampoo is het belangrijk dat je al het loszittende vuil en zand verwijdert. Dat kun je doen met een hogedrukspuit of de tuinslang. Houd de hogedrukspuit echter wel op minimaal 20 cm van de auto om beschadigingen te voorkomen.

Door het loszittende vuil en zand te verwijderen voorkom je dat het krassen maakt tijdens het wassen. Met de hogedrukspuit kun je ook goed in de wielbakken het vuil verwijderen.

Wassen met een goede autoshampoo

Gebruik een goede autoshampoo en geen schoonmaakmiddelen voor in huis. Deze bevatten vaak agressieve stoffen die de lak kunnen aantasten. Er zijn vele soorten autoshampoo, waarvan het merk Meguiars ook veel heeft, waardoor er altijd wel een is die perfect is voor jouw auto.

Ga naar Meguiars op Automat.nl.

Maak een sopje aan volgens de voorschriften op de verpakking en gebruik bij voorkeur een speciale washandschoen of een goede microvezelspons. Vuil en zand blijven soms in een gewone spons zitten, waardoor krassen kunnen ontstaan.

Was jouw auto altijd van boven naar onderen en niet in de volle zon, zodat de shampoo niet te snel indroogt. Was de deurdorpels en de velgen het laatst.

Voor de velgen en banden kun je de speciale spray van Meguiars gebruiken:

Tip: gebruik twee emmers warm water, een voor de shampoo en de ander om de handschoen te spoelen. Zo houd je het water langer schoon en vermindert de kans op krassen door achtergebleven vuil.

auto poetsen drogen

Spoelen en drogen van de auto

Na het wassen is het belangrijk de gehele auto goed af te spoelen met water en daarna te drogen. Wanneer je de auto zo laat drogen kunnen er kalkafzettingen (witte kringetjes) verschijnen. Het beste kun je de auto na het spoelen direct drogen met een speciale doek of zeem.

Het gebruik van een goede droogdoek brengt, afhankelijk van het gebruikte schoonmaakproduct, de glans van de lak al terug.

Nabehandeling van lak na het wassen

Wanneer de auto goed droog is, kun de lak verder gaan beschermen door een (extra) waslaag aan te brengen. Wanneer je een autoshampoo met was gebruikt is het niet nodig, maar wel wanneer de laklaag echt goed wil beschermen.

Tussen de wasbeurten door kun je met speciale ‘detailer spray’ de waslaag blijvend onderhouden.

Polijsten van de laklaag

Ook al ben je heel zuinig op jouw auto, er zullen altijd kleine krasjes ontstaan. Veel kleine krasjes ontstaan op de parkeerplaats waar auto’s dicht op elkaar staan en mensen tussen de auto’s doorlopen.

Kleine oppervlakkige krasjes kunnen geen kwaad, maar het is geen mooi gezicht. Je kunt de krasjes heel goed polijsten met speciale polijstmiddelen. Gebruik hiervoor een ‘polish’ van hoge kwaliteit, zodat je zeker bent dat je het niet erger maakt en doe het volgens het voorschrift op de verpakking.

Poets- en schoonmaakmiddelen

Er zijn veel merken op de markt en ze pretenderen allemaal de beste te zijn. Meguiars is een van de merken waarvan je kunt zeggen dat ze echt goede producten maken. Meguiars bestaat al meer dan honderd jaar en is ooit begonnen met het maken van schoonmaakmiddelen voor meubelen, maar schakelde al snel over naar middelen voor het schoonmaken en behouden van de houten ombouwen van koetsen en de eerste auto’s.

Meguiars heeft in de loop van de jaren vele producten ontwikkeld en voor elke laksoort zijn meerdere autoshampoos en andere middelen te verkrijgen.

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Gerelateerde artikelen:

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen