Schadeherstel auto (autolak) | Autoprofi Hoogeveen
Schadeherstel auto (autolak): herstel kleine schade aan autolak
3 min. leestijd

Schadeherstel auto (autolak): herstel kleine schade aan autolak

Schadeherstel auto? Wat doe je wanneer jouw auto een lakbeschadiging heeft? Misschien niet voor iedereen een nachtmerrie wanneer er een kras in de lak zit, maar voor velen van ons wel.

We zijn vaak zuinig op onze auto en terecht. De auto moet ons van a naar b brengen en het altijd doen. Daarnaast vinden we dat de auto er ook netjes uit moet zien en dan is een kras niet leuk.

Grote schades

We hebben het hier niet over grote schades die je niet zelf kunt herstellen. Raak je een paaltje bij het parkeren en is het resultaat een flinke deuk? Dan kun je het schadeherstel beter overlaten aan een schadeherstelbedrijf. Heb je een allrisk verzekering, dan dekt deze verzekering de schade meestal.

Wil je het zelf doen dan moet je wel weten wat je precies met doen omdat schadeherstel een vak apart is. Niet iedereen kan dat zo maar even doen op een zaterdagmiddag.

schadeherstel autolak laksysteem

Kleine schade

We hebben het hier over een klein schadeherstel die zelf kunt uitvoeren:

  • Oppervlakkige krassen.
  • Diepere krassen.
  • Steenslag of putjes.
  • Deukje.

Oppervlakkige krassen

De autolak op een auto bestaat meestal uit 2 lagen lak op een grondlaag (primer). Dit noemen we het twee laags laksysteem. De kleurlak is afgedekt met een transparante harde laklaag die erg hard is maar niet onverwoestbaar.

Wanneer je een kras in de buitenste beschermende laklaag hebt, spreken we over een oppervlakkige kras. Dit kun je controleren door de kras even nat te maken. Kun je de kras niet zien zolang deze nat is, dan is de kleurlaag nog intact. Deze oppervlakkige krassen kun je goed herstellen met een transparante lakstift. Lees voor informatie over hoe je dat doet het artikel aanbrengen autolak met lakstift.

Diepere krassen: voorkom grotere problemen

Voor diepere krassen geldt eigenlijk hetzelfde als voor oppervlakkige krassen. Echter bij diepere krassen is de kleurlaklaag ook beschadigd. Je blijft de kras zien wanneer je deze nat maakt omdat de onderliggende grondlak of zelfs metaal bloot ligt.

Diepere krassen moet je zo snel mogelijk herstellen zodat je aantasting van de onderliggende lagen en metaal voorkomt. Je kunt dit heel goed doen met een kleurlakstift.
Is de kras echt diep, dan kan het zijn dat je er niet onderuit komt de kras op te schuren, te plamuren en verder af te werken met achtereenvolgens primer, kleurlak en transparante lak.

Lees ook: krassen herstellen op autolak

Steenslag en putjes

Steenslag door opspringende steentjes van de straat is een veelvoorkomend probleem bij auto’s. Er is geen auto die niet regelmatig wordt bestookt met deze kleine steentjes en ander opspattende rommel. Het is afhankelijk van de hardheid van de toplaag van de autolak, in hoeverre de deze beschadigd kan raken.

Voor steenslag en putjes kun je op dezelfde wijze te werk gaan als bij krassen. Heb je echt veel putjes, dan is het misschien handiger om de gehele plek te behandelen.

Deukjes

Een klein deukje kun je goed op dezelfde wijze behandelen als een diepe kras. Het vergt echter wel meer oefening om de deuk goed weg te kunnen werken zodat je er later niets meer van ziet. Je moet tenslotte de deuk ook goed plamuren en daarna goed afwerken.

schadeherstel autolak metalic

Oppervlakkig kan erger worden

Onthoudt dat een oppervlakkige beschadiging van de laklaag, ongemerkt voor meer problemen kan zorgen. Vooral wanneer de onderlagen zijn aangetast en het metaal bloot ligt. Roestvorming ligt dan op de loer en het kan erger zijn dan dat het lijkt op het moment dat je het ontdekt.

Regelmatig controleren

Was de auto regelmatig zodat je ook regelmatig kunt controleren op beschadigingen van de laklaag. Juist bij het wassen van de auto zit je er met de neus bovenop en zie je alle oneffenheden. Belangrijk om erger te voorkomen.

Schadeherstel autolak is niet altijd even makkelijk

Het spuiten van grotere oppervlakten is niet gemakkelijk. Je moet namelijk voorkomen dat je te veel in een keer opspuit. Probeer het eerst uit op iets anders wanneer je niet helemaal zeker bent van je zaak.

schadeherstel autolak spuiten

Meer informatie nodig of vragen over schadeherstel auto?

We weten dat het niet zo makkelijk is als we hierboven hebben omschreven, maar het is mogelijk het zelf te doen. Maar hou je wel aan het advies wat we je geven. Heb je nog vragen, aarzel dan niet om even te bellen of kom ook gewoon even langs. We wijzen je ook op onze speciaal ingerichte webshop voor autolak.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen