Boete voor het verlopen van de APK | Automat Hoogeveen
Boete voor het verlopen van de APK
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
2 min

Boete voor het verlopen van de APK: hoe zit dit?

2 min

Rijd je in een auto zónder geldige APK (algemene periodieke keuring)? Dan ben je volgens de wet strafbaar en dit leidt tot vervelende consequenties. Je riskeert niet alleen een boete, maar je kan ook worden opgepakt door de politie. Uiteraard doe je er alles aan om dit te voorkomen. Wanneer ontvang je een boete bij een verlopen APK, hoe hoog is dit bedrag en wat moet je doen om een boete aan te vechten?

Wanneer krijg je een boete na het verlopen van een APK?

Zes weken vóór het verlopen van de officiële APK-datum, ontvang je een brief vanuit de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer). In de brief staat duidelijk vermeld per welke datum je APK vervalt. Dit is natuurlijk een aanmoediging zodat je de auto of camper op tijd laat keuren.

Maak je geen afspraak bij de garage? De RDW stuurt eerst een waarschuwingsbrief. Doe je daar niets mee, dan ontvang je automatisch een boete van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau).

Hoe hoog is de boete voor een verlopen APK?

De boete voor een verlopen APK bedraagt op dit moment €140,-. Naast dit bedrag betaal je ook €9,- administratiekosten. Dit betekent dus dat je bijna €150,- kwijt bent wanneer je auto of camper niet beschikt over een geldige APK. Verder heeft een verlopen APK nog meer vervelende consequenties.

Je auto is niet langer verzekerd en schade die ontstaat, wordt daarom niet gedekt door de verzekeraar. Ga je toch met het voertuig de weg op, dan is er een reële kans dat de politie je oppakt.

Boete voor het verlopen van de APK

Hoe voorkom je een boete?

Niemand zit te wachten op een boete vanwege een verlopen APK. Daarom is het belangrijk om post van het RDW niet weg te gooien. Daarnaast kan je ook online opvragen wanneer de APK van je wagen verloopt.

Schorsen van de APK

Het is mogelijk om de APK te schorsen. Hiermee voorkom je een boete. Als je jouw auto bij de RDW laat schorsen dan ben je op dat moment niet APK-plichting. Let wel: Je mag dan niet langer met de auto of camper de openbare weg op, alleen een rit naar de garage is toegestaan.

Wat als je het niet eens bent?

Heb je een boete ontvangen vanwege een verlopen APK? Het is mogelijk om bezwaar aan te tekenen. Een bezwaarschrift dien je digitaal in via de website van de RDW. Doe dit altijd binnen zes weken na ontvangst van de boete. Houd er ook rekening mee dat je kan worden uitgenodigd voor een fysieke, telefonische of online hoorzitting om je bezwaar toe te lichten. Let op: de vervaldatum van de APK is naast de brief ook online op te vragen, dus dat je geen brief hebt ontvangen hebt, is nooit een excuus om bezwaar aan te tekenen.

Laat je voertuig periodiek controleren door Automat Hoogeveen

Ga je graag met de auto of camper op pad en wil je geen enkel risico lopen? Check online of de APK van je wagen nog niet is verlopen. Is dit wel het geval? Maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak met Automat Hoogeveen en voorkom een hoge boete vanwege een verlopen APK en onverzekerd rondrijden.

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën