Wat is dimlicht en hoe werkt het? | Automat Hoogeveen
Wat is dimlicht en hoe werkt het?
Kennisbank
Autoprofi Hoogeveen
Kennisbank
3 min

Wat is dimlicht en hoe werkt het?

3 min

Dimlicht is de verlichting die je standaard moet voeren wanneer het donker is. Wordt het zicht belemmerd door mist, hagel, regen of sneeuw, dan moet dimlicht ook gevoerd worden wanneer het licht is. Dimlicht heeft als belangrijkste functie dat je goed zichtbaar bent voor je medeweggebruikers.

Daarnaast zorgt dimlicht ervoor dat je beter zicht hebt op de weg. Dagrijverlichting is te zwak om de weg goed te kunnen verlichten. Hoe werkt dimlicht precies? En hoe zit het precies als je dimlicht kapot is? In dit blog vertellen we je er alles over.

Hoe werkt dimlicht?

Wanneer je het dimlicht hebt ingeschakeld, dan branden de koplampen, de kentekenplaatverlichting en de achterlichten. Omdat het de overige weggebruikers niet mag verblinden (wat grootlicht wel doet), wordt het dimlicht genoemd. Het licht is als het ware gedimd. Het dimlicht verlicht vooral het gebied recht voor de auto en de berm aan de rechterkant. Dimlichten verlichten niet het linkergedeelte van de weg, omdat tegenliggers dan verblind zouden kunnen worden.

Wanneer moet je dimlicht verstellen?

In sommige gevallen kan het nodig zijn om dimlicht te verstellen. Bijvoorbeeld wanneer de auto aan de achterkant verzwaard is, door veel bagage of een fietsendrager. De achterkant zal in dit geval verder inveren dan normaal, waardoor de auto verder achterover ligt en de koplampen te veel omhoog schijnen. Doe je dit niet, dan kunnen andere weggebruikers verblind worden door jouw dimlichten. Om dit te voorkomen kun je de koplampen verstellen.

Vroeger werd dit gedaan door de stelschroeven die op de koplampen zaten te verstellen. Tegenwoordig kun je het dimlicht automatisch of handmatig verstellen. Bij een automatische verstelling regelt de auto zelf tot welke hoogte de lichtbundel van de koplamp reikt. Als jouw auto een handmatige verstelling heeft, dan zit er waarschijnlijk een instelwieltje links naast je stuurwiel.

Dit wieltje is voorzien van een dimlicht symbool met een pijltje omhoog en een pijltje omlaag. Is het pijltje onderdeel van het symbool van de koplamp, dan heb je te maken met een automatische verstelling.

Hoe werkt dimlicht?

Wat moet je controleren als het dimlicht niet werkt?

Als je dimlicht werkt, dan brandt er een groen lampje op je dashboard. Dit lampje herken je door het symbool van een koplamp met schuine streepjes ervoor. Je bent verplicht om dimlicht te voeren wanneer het donker is, maar ook als het regent, sneeuwt, hagelt of wanneer het mistig is.

Als het lampje op je dashboard oranje is met een uitroepteken, dan is er hoogstwaarschijnlijk een probleem met de verlichting. In dit geval kan er het volgende aan de hand zijn:

Generatorstoring

Merk je dat je dimlichten afwisselend helder en donker worden, zonder dat de motorbelasting verandert? Dan kan het probleem een defecte generator zijn. Controleer in dit geval de staat van de generator.

Losse dynamo riem

Een andere reden voor het niet goed werken van de dimlichten is een loszittende dynamoriem. In dit geval wordt de poelie niet correct gedraaid. Je kunt dit controleren door de koplampen te dimmen. Let bij het controleren van de mate van losraken van de dynamoriem ook op de algemene slijtage.

Roestige massa

Eén van de meest voorkomende oorzaken van kapotte dimlichten is roestige massa. De voertuigchassis (dat ook een massa is), is verbonden met het lamp circuit met behulp van aarddraden. Wanneer de kabels gecorrodeerd, beschadigd of vuil zijn, zal de stroom van de elektriciteit zodanig worden verstoord dat het de output van de lamp kan beperken.

Vergeelde lenzen

Een andere reden voor het niet goed werken van de dimlichten is een veroudering van de reflector lenzen. Na verloop van tijd worden deze lenzen geel; dit beïnvloedt de hoeveelheid uitgestraald licht.

Dimlichten kopen bij Automat Hoogeveen

Goed zicht is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers. Het is heel belangrijk dat zij jou goed kunnen zien. Daarom is het belangrijk dat de verlichting van je auto altijd in orde is. In dit blog heb je kunnen lezen waar dimlichten voor zijn en wat er aan de hand kan zijn wanneer de dimlichten niet goed werken.

Je hebt ook kunnen lezen wanneer het belangrijk is om de dimlichten te verstellen. Dimlichten zijn van groot belang in het donker en bij slecht weer; als ze niet goed werken is het dus zeer verstandig om ze zo snel mogelijk te vervangen. Het is daarnaast verstandig om altijd een reserve setje dimlichten in je auto te hebben. Als er dan een lamp stuk gaat, dan kun je deze direct vervangen.

Verlichting voor je auto kopen doe je bij Automat Hoogeveen, waar alleen kwaliteitsverlichting wordt verkocht en je antwoord krijgt op al jouw vragen over verlichting voor de auto. Ons assortiment auto dimlichten bestaat uit verschillende merken.Bekijk hier ons groot assortiment aan auto dimlichten en bestel ze direct online of kom langs in onze winkel in Hoogeveen!


Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?


Categorieën