Schorsen van de auto of camper voor apk, hoe werkt dat?
Schorsen van de auto of camper voor apk, hoe werkt dat?
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
2 min

Schorsen van de auto of camper voor apk, hoe werkt dat?

2 min

Staat je auto of camper voor een periode stil en rijd je er niet mee op de openbare weg? Het is een optie om het voertuig te schorsen. Hierbij maak je het kenteken ongeldig en hoeft het voertuig niet op voor de apk (algemene periodieke keuring). Verder betaal je ook geen wegenbelasting en hoef je het voertuig niet WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. 

Wat is het nut van een auto of camper schorsen, voor welke periode is dit mogelijk en hoe werkt dit in de praktijk?

Waarom je auto of camper schorsen?

Een aantal maanden geen wegenbelasting betalen, dat is de voornaamste reden waarom mensen een auto of camper schorsen. Vooral bij voertuigen die op diesel rijden, kan het bedrag aan wegenbelasting fors oplopen. 

Gebruik je je camper niet voor een periode van bijvoorbeeld zes maanden of langer? Een schorsing is financieel aantrekkelijk, want je betaalt geen wegenbelasting, hoeft de camper niet te keuren en ook ben je niet verzekeringsplichtig. 

Hoe lang kun je de auto of camper schorsen?

Een auto of camper schors je voor één, twee of drie jaar. De schorsing wordt automatisch beëindigd na de periode die is afgesproken. Je ontvangt vooraf een herinnering, maar het is altijd raadzaam om dit ook zelf in de gaten te houden. 

Hoe werkt het schorsen van je auto of camper?

Hoe werkt het schorsen van je auto of camper?

Het schorsen van een auto of camper doe je bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit is mogelijk bij een fysiek loket, maar een schorsing is ook digitaal te regelen. Ga je langs bij een fysiek RDW-loket, neem dan je legitimatiebewijs en een kentekenbewijs of tenaamstellingsbewijs mee. 

Wil je liever online een voertuig schorsen? Zorg dat je je DigiD en bankpas bij de hand hebt. Je betaalt bij een schorsing altijd minimaal voor één jaar, ook wanneer je het voertuig voor bijvoorbeeld drie maanden schorst. 

Wat zijn de kosten voor het schorsen van een voertuig?

Is de auto of camper niet ouder dan vijftien jaar en weegt het voertuig niet meer dan 3500 kilo? Dan betaal je voor één jaar schorsen een normaal tarief van € 80,20. Is het voertuig vijftien jaar of ouder, dan geldt een laag tarief en betaal je € 26,50 voor één jaar. 

Bij een schorsing aanvragen voor twee jaar zijn de bedragen € 106,50 of € 53,00 en bij een schorsing voor drie jaar € 133,20 of € 79,50 (Bron: www.rdw.nl, tarieven 2023). 

Hoe hef je de schorsing op en kan dat ook tussentijds?

Het is mogelijk om de schorsing tussentijds op te heffen. Dit doe je op de plek waar je ook de schorsing hebt aangevraagd. Heb je de auto of camper rechtstreeks geschorst bij de RDW? Ga langs bij een RDW-loket of hef de schorsing online op. Een legitimatiebewijs is noodzakelijk bij bezoek aan een fysiek RDW-loket. 

Hef je de schorsing digitaal op, dan doe je dit bijvoorbeeld via DigiD. Bij het eerder stopzetten van een schorsing, ontvang je helaas geen geld terug. 

Auto of camper schorsen?

Je auto of camper schorsen is mogelijk voor een periode van één, twee of drie jaar. Je betaalt in die periode geen wegenbelasting, hoeft niet aan de apk-verplichting te voldoen en tot slot ben je ook niet verzekeringsplichtig. 

Een interessante optie wanneer je voor langere periode geen gebruik maakt van de auto of camper. Hef je een schorsing op? Let op dat je verplicht bent om met een gekeurd voertuig op de weg te rijden en vergeet ook niet om je auto of camper weer in de verzekering op te nemen.

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?


Categorieën