Verlichting auto of camper vervangen | Autoprofi Hoogeveen
Vervangen lampen auto of camper
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
3 min

Vervangen lampen auto of camper: veilig op weg!

3 min

De lichten van je auto of camper laten vervangen? Bij kapotte lichten ben je verplicht om het licht te laten vervangen. Automat Hoogeveen is gespecialiseerd in het onderhoud van auto’s en campers.

Kapotte lichten

Het is gevaarlijk om met kapotte verlichting de weg op te gaan. Niet alleen voor het zicht van jezelf, maar ook het zicht van medebestuurders wordt flink beïnvloedt door een defecte lamp.

Wat doet de verlichting?

Koplampen zorgen ervoor dat de omgeving goed verlicht is. De rechterlamp verlicht de berm en de rand van de weg. De linker lamp verlicht het gebied recht voor de bestuurder. Op deze manier worden tegenliggers niet verblind maar heb je toch het benodigde licht. Het kan zo maar zijn, dat wanneer de rechterlamp uitvalt, je een fietser of voetganger in berm over het hoofd ziet. Wanneer de linker lamp uit valt, zie je niet zo goed meer wat er voor je gebeurt. De auto heeft meer dan alleen koplampen, en er kan altijd wel een lampje kapot gaan. Om veiligheidsreden is het heel belangrijk om je defecte lamp zo snel mogelijk te laten vervangen.

Welke verlichting heeft een auto of camper?

 • Stadslichten
 • Dimlichten
 • Achteruitrijverlichting
 • Mistlampen
 • Remlichten
 • Groot licht
 • Richtingaanwijzers
 • Kentekenplaat verlichting

vervangen lampen auto camper

Soorten lampen

Er zijn 4 typen lampjes namelijk:

De LED en Xenon lampjes kun je niet zelf vervangen.

Zelf een lamp vervangen?

Wil je zelf je autolampen vervangen? Dat kan, maar het hangt wel af van welke lamp je wilt vervangen. Ook speelt het een rol hoe nieuw je auto is. Bij een nieuwere auto moeten er soms eerst wat onderdelen gedemonteerd worden. In nieuwe auto’s zijn de lampen meer weggewerkt waardoor zelf vervangen soms lastig is.
Vervang je de lampjes zelf, let er dan op dat je dit niet direct doet nadat de auto in gebruik is geweest. Grote kans dat de lampjes dan gloeiend heet zijn. Halogeenlampjes kun je het beste vast pakken bij de voet en niet bij het glas.

Pas op met vette vingers

Omdat vette vingers afdrukken achterlaten kan dit gaan inbranden en een zwarte aanslag op de het glas geven. Dit beperkt het zicht en je lampje gaat minder lang mee. Soms moet je het lampje echter wel vastpakken omdat montage anders niet mogelijk is. Gebruik dan een doekje, zo voorkom je vettigheid en andere vlekken op je lampje.

Niet alle lampen passen

Het is onverstandig om xenonlampen in een koplamp te monteren die daar niet voor gemaakt is. Simpelweg omdat het niet past. Ze passen niet bij de reflector. Dit geeft een verblindend effect. Kijk van tevoren goed in het instructieboekje van je auto.
Hier staat welk lampje bij welk onderdeel van jouw auto hoort. Een koplamp kan bijvoorbeeld maar op één manier worden gemonteerd.

Instructieboekje voor wisseltips

De ruimte om een lampje te verwisselen is vaak maar beperkt. Kijk naar de specifieke wisseltips in je instructieboekje, zo weet je precies waar het lampje (wat vervangen dient te worden) zit. Check na het monteren altijd of je lampje goed is geplaatst.

In een auto worden veel verschillende lampjes gebruikt. Als je een lamp wilt vervangen moet je goed opletten om welke lamp het gaat. Het team van Automat Hoogeveen helpt je wanneer je hier zelf niet komt.

Autoverlichting controleren

Vaak laten andere weggebruikers je weten door te knipperen met de lichten dat je verlichting niet volledig werkt. Eigenlijk ben je dan al te laat. Zorg dat je regelmatig je verlichting even checkt. Hoe?

 • Vraag iemand om je verlichting te controleren. Vraag of hij een rondje om de auto wil lopen. Ga alle lampen bij langs en controleer of alle lampen het nog doen.
 • Is er niemand in de buurt om mee te kijken? Dat is geen probleem. Schijn met je lampen op een raam of een muur. Dan kun jezelf kijken of de lampen het doen.

Een setje reserve lampen

Ga altijd op stap met een setje reserve lampen in de auto. Dit voorkomt slecht zicht door een defecte lamp en ook de kans op een boete. Zo ga je altijd voorbereid op pad.

Waarom je verlichting laten vervangen bij Automat Hoogeveen?

Een aantal redenen waarom je kiest voor vervanging van lampen door Automat Hoogeveen

 • Het is verplicht om goede werkende auto verlichting te hebben. Wanneer je rijdt met een defecte of niet goed werkende lamp, riskeer je een bekeuring van 140 euro.
 • Kom bij ons langs, we vervangen de autolamp terwijl je wacht.
 • Terwijl je wacht, kun je genieten van een kopje koffie of thee en wat leesgerei.
 • Een defecte lamp is een afkeurpunt bij de APK Keuring. Voorkom dit door de lamp te laten vervangen.
 • Door de lamp te vervangen, kun jij weer veilig op pad. En dat vinden wij het allerbelangrijkst.
 • Voor elk automerk en –type hebben wij de juiste lampen in ons assortiment
 • Ook zonder afspraak kun je de lampen laten vervangen door ons vakkundige team.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën