11 manieren om je camper klaar te maken voor het voorjaar | Automat Hoogeveen
11 manieren om je camper klaar te maken voor het voorjaar
in Camper
3 min. leestijd

11 manieren om je camper klaar te maken voor het voorjaar

Het is weer bijna voorjaar, tijd om de camper uit de stalling te halen! Zorg voordat je weer met de camper op pad gaat dat deze klaar is voor een nieuw seizoen vol avontuur. 

Waar moet je allemaal op letten als je de camper uit de stalling haalt? Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Camper uit de stalling halen in het voorjaar

Waarschijnlijk staat je camper op dit moment nog in de stalling. Bij het ophalen van de camper zijn er een aantal zaken om op te letten voordat je weer de weg op gaat. Check allereerst of de spiegels nog goed staan en controleer of er geen lampjes blijven branden op het dashboard na het starten van de camper. 

Omdat je camper een tijdje heeft stilgestaan laat je de motor eerst warm worden, voorkom je hoge toeren tijdens het eerste ritje en schakel je niet te vroeg door. 

Wij hebben 11 manieren beschreven die ook van belang zijn.

11 manieren om je camper klaar te maken voor het voorjaar

1. Opschorten kenteken ongedaan maken

Heb je de camper geschorst? Bij het ophalen van de camper uit de stalling moet de schorsing opgeheven zijn.

2. APK geldigheidsduur

Controleer voor het ophalen van de camper ook de geldigheidsduur van de APK. Bij een verlopen APK is je camper niet verzekerd en krijg je mogelijk een boete.

3. Airco controleren

Wanneer je de camper uit de stalling gaat halen in het voorjaar, valt de airconditioning van de motor te controleren zodra de motor is opgewarmd. De lucht moet af koelen tot 10-15 graden minder dan de buiten temperatuur. 

Voel je binnen enkele minuten geen verandering in de temperatuur? Dan moet je het systeem laten controleren en waarschijnlijk bijvullen. Het valt sowieso aan te raden om de airco jaarlijks bij te vullen en regelmatig te reinigen.

4. Banden checken camper

Controleer de banden goed als je camper een paar maanden stil heeft gestaan. Check of het ventiel niet lek is, of de banden op de juiste spanning zijn en of er geen scheurvorming is opgetreden. 

Banden ouder dan zes jaar kun je beter vervangen. Op de band staat een viercijferige DOT code, waaraan je kunt zien wanneer de band geproduceerd is.

5. Vloeistoffen check camper

Door regelmatig de vloeistoffen te controleren, geniet jij langer van je camper. Is er nog genoeg remvloeistof, motorolie ruitenvloeistof en koelvloeistof? Vul bij en ververs waar nodig.

6. Check alle verlichting

Goed werkende verlichting is essentieel. Controleer de verlichting door alles in te schakelen en een rondje om de camper te wandelen. Als je met zijn tweeën de camper ophaalt kan je direct de remlichten en achteruitrijlichten checken.

11 manieren om je camper klaar te maken voor het voorjaar

7. Deuren en ramen check

De camper uit de stalling halen in het voorjaar is een ideaal moment om even de ramen en deuren na te lopen. Controleer of de rubbertjes niet uitgedroogd zijn en smeer waar nodig de sloten en grendels.

8. Water na stilstaan camper

Laat alles goed doorstromen na het ophalen van de camper zodat eventuele bacteriën kunnen wegspoelen. Dit doe je door water in de watertanks te laten stromen terwijl de afsluiter open staat. Laat een paar minuten doorspoelen en sluit de tanks vervolgens af terwijl je verder vult, zodat de pomp ook aan de slag kan. 

Daarna zet je alle kranen eerst open en dan de pomp aan en laat je weer alles doorstromen. Eventueel kan je hier een reinigingsmiddel bij gebruiken. Check ten slotte of het waterleidingnet geen lekkages heeft en of de vuilwatertank goed afsluit.

9. Interieur camper opfrissen

De camper heeft een paar maanden in de stalling gestaan met de ramen en deuren dicht. In het voorjaar is het heerlijk om de camper even goed te luchten, zodat het interieur weer helemaal fris is. 

Zet de ramen en dakluiken open, leg frisgewassen beddengoed in de kastjes en laat de frisse lucht binnen. Bekijk of alle inventaris nog compleet is of dat je bijvoorbeeld extra servies of bestek nodig hebt.

10. Werkt de gas en stroom?

Sluit gasflessen aan en check of het leidingnet geen lekkages vertoond. Het valt aan te raden om jaarlijks een gaskeuring uit te laten voeren door een onderhoudsbedrijf. Controleer direct de werking van het gasstel en eventueel de koelkast als deze op gas werkt. 

Start het kooktoestel zodat gas goed door kan stromen en vergeet de kachel en de boiler niet direct te checken. Om de start- en huishoudaccu goed door te laden sluit je de camper aan op 230V. Hier moet je zo'n 48 à 72 uur voor uittrekken.

11. TV & schotel

Kijk je 's avonds graag een filmpje als je op reis bent? Vergeet dan niet om te kijken of de TV en de schotel nog werken en doe indien nodig ook de updates vanuit de provider.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

 

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen