Piepende remmen auto of camper
piepende remmen
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
2 min

Piepende remmen auto of camper

2 min

Heb je last van piepende remmen zodra je met de auto of camper op pad gaat? Piepende remmen bij een auto of camper komt vaak voor. Er zijn allerlei oorzaken op te noemen waarom remmen piepen en daarom is het belangrijk om snel in actie te komen. Automat Hoogeveen kijkt graag met je mee bij piepende remmen. We leggen je uit wanneer remmen piepen en daarnaast vertellen we alles over hoe remmen werken en wat je kan doen om piepende remmen tegen te gaan. 

Piepende remmen

Het piepende geluid hoor je vaak tijdens het remmen met de auto of camper. Piepende remmen bij een auto of camper komt bijvoorbeeld voor tijdens koud of juist wam weer. Daarnaast kunnen de remmen ook piepen wanneer je bij hoge snelheid ineens op de rem trapt of wanneer je een lage snelheid hanteert en de rempedalen niet volledig indrukt.

Hoe werken remmen?

Natuurlijk wil je graag iets doen aan piepende remmen bij een auto of camper, want je gaat graag veilig de weg op. Daarom is het belangrijk om te weten hoe remmen bij een auto of camper werken. Zodra jij de rem intrapt, zorgen remblokken en remschijven ervoor dat de wagen langzamer rijdt. Hoe dit werkt? We zetten het remproces voor je op een rij: 

 1. Je trapt de rem in van je auto of camper. 
 2. In je hoofdremcilinder verplaatst een zuiger.
 3. De zuiger in de hoofdremcilinder geeft druk op de remvloeistof
 4. Het remblok drukt tegen de remschijf aan. 
 5. Je auto of camper komt tot stilstand.

Nu je weet hoe het remsysteem van je auto of camper werkt, gaan we op zoek naar mogelijke oorzaken van piepende remmen. 

Hoe komt het dat remmen piepen?

Er zijn allerlei redenen waarom remmen bij een auto of camper piepen. We sommen een aantal mogelijke oorzaken op: 

 • Roestvorming. 
 • Oververhitte remmen, dit wordt ook wel 'rem fade' genoemd. 
 • Moleculaire trilling in het remblokmateriaal tijdens het contact met de remschijf. 
 • Montagefouten. 
 • Versleten remblokken en/of remschijven. 

Wat de oorzaak van piepende remmen bij een auto of camper ook is, het is altijd belangrijk om er iets aan te doen. We raden je af om piepende remmen door te rijden, want meestal resulteert dit in hoge reparatiekosten. 

Wat is er te doen aan piepende remmen bij een auto of camper?

Remmen die piepen, het is voor de meeste mensen een grote bron van ergernis. Vanwege de verschillende oorzaken is er geen allesomvattende oplossing voor. Daarom is het essentieel om het remgeluid te definiëren. Soms is het schoonmaken van de remmen al voldoende om het piepende geluid te laten verdwijnen. In de meest ernstige situatie dien je zowel de remblokken als de remschijven te vervangen. Dit is echter niet altijd nodig en daarom is het belangrijk dat er een expert naar kijkt. Gelukkig weten wij bij Automat Hoogeveen alles over piepende remmen bij auto's en campers. 

Voorkom gedoe en schakel een specialist in

Wil je geen onnodig risico lopen en daarom je remmen laten nakijken? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een remmenspecialist. Dit scheelt heel wat gedoe en verkleint ook het risico op een ongeval. Je doet er goed aan het probleem zo snel mogelijk te verhelpen, want hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat er veel schade ontstaat aan de wagen. Piepende remmen bij je auto of camper? Ga niet de weg op, maar neem contact op met Automat Hoogeveen en laat een en ander nakijken door een professional. 

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

 • Kleine reparatie klaar terwijl je wacht.
 • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten.
 • Kost de reparatie meer tijd, we bellen wanneer de auto gereed is.
 • Open en transparant (in communicatie en uitstraling).

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën