Scheurtjes in band auto of camper? | Autoprofi Hoogeveen
Scheurtjes in band auto of camper?

Scheurtjes of haarscheurtjes in een band geven aan dat het tijd wordt om in actie te komen. Je wilt immers voorkomen dat je te maken krijgt met een klapband of een kapotte band.

Alles wordt ouder

Of het nu om een levend organisme gaat of om een ding, alles wordt ouder waardoor ook de eigenschappen veranderen of zelfs verslechteren. Dat geldt dus ook voor een autoband die specifieke eigenschappen heeft gekregen in het productieproces.

Waaruit bestaat een autoband?

Een normale autoband bestaat uit een aantal lagen materiaal waaronder synthetische weefsels (z.g. koordlaag of karkas) en rubber. De weefsels geven de band o.a. zijn stevigheid maar het rubber speelt hierbij ook een rol.

Het rubber moet luchtdicht zijn en vooral op het loopvlak slijtvast. Daarvoor wordt o.a. roet en een aantal chemische middelen aan het rubber toegevoegd voordat het op de band wordt aangebracht. Deze middelen zorgen er ook voor dat het rubber minder snel verhard.

scheurtjes autoband nieuwe band

Hoe ontstaan scheurtjes in een autoband?

Na verloop van tijd zal de kwaliteit van het rubber achteruitgaan. Dit proces wordt o.a. versneld door de in de lucht aanwezige Ozon, het Uv-licht, vocht en hoge temperaturen. Daarnaast ontstaan scheurtjes makkelijker door het rijden met een te lage bandenspanning.

Ook wanneer je auto of camper langdurig stilstaat kunnen er sneller scheurtjes ontstaan in de banden.

Zie ook: Banden camper

Wat merk je van scheurtjes in een autoband

Een goede autoband is essentieel voor het rijgedrag van je auto. Denk maar eens aan het profiel van de band. Wanneer het loopvlak te ver is doorgesleten, zul je minder grip hebben. Vooral bij nat weer en zeker bij winterse neerslag. De kans is dus groter dat de auto gaat glijden.

Zo zul je het ook merken wanneer een band/velg niet goed (meer) is uitgebalanceerd. Door slijtage zal niet meer overal evenveel materiaal op de band zitten waardoor deze in onbalans raakt. Dit voel je door trillingen in het stuur.

Van kleine scheurtjes in een band zul je weinig merken zolang de omstandigheden gelijk blijven. Echter, kleine scheurtjes duiden op veroudering en de kans van grotere scheuren wordt alleen maar groter. Het blijkt vaak dat kleine scheurtjes bij nader onderzoek veel dieper zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Dat zie je wanneer de band demonteert, en er dus geen spanning meer op de band staat. Wanneer je de band wat inknijpt, zie je dat het scheurtje eigenlijk een scheur is.

Gevolgen scheurtjes in een autoband; klapband!

Wanneer de (haar)scheurtjes na verloop van tijd dieper worden kan het karkas bloot komen te liggen.

Dit kan ook door bijvoorbeeld over een stoep of een obstakel te rijden. De zijkant van de band (wang) wordt dan zodanig ingedrukt dat de scheurtjes zich verdiepen.

De stevigheid van de band is op die plek zwak en de kans op een klapband wordt groter naast het gewoon lek rijden.

Kun je scheurtjes voorkomen?

In principe zullen, na verloop van tijd, in elke band haarscheurtje ontstaan. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van de kwaliteit van de band. Je kunt echter wel een aantal dingen doen om scheurtjes te voorkomen.

  • Zorg voor een juiste bandenspanning; door een te lage spanning zal de wang meer worden ingedrukt, wat voor veel interne spanningen en wrijving zorgt. Hierdoor zal niet alleen de band meer slijten maar ook sneller warm worden.
  • Voorkom langdurige blootstelling aan zonlicht wanneer de auto niet wordt gebruikt. Ook bij het opslaan van de zomer- of winterbanden. Berg deze weg op een donkere, droge en niet te warme plek.

scheurtjes autoband onderweg

 

Kun je scheurtjes herstellen?

Nee, scheurtjes in een autoband zijn niet te herstellen. Het enige wat je kunt doen is de band vervangen door een nieuwe. En dat dan wel samen met de andere band op dezelfde as.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen